Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια? Ναι! Το σύστημα με τους αόρατους νάρθηκες!

Από τον καιρό που εφευρέθηκε η ορθοδοντική, πολλά παιδιά, αλλά και πολλοί έφηβοι και ενήλικες, κατακλύστηκαν από φόβο και στενοχώρια όταν άκουσαν ότι πρέπει να…

φορέσουν σιδεράκια, είτε κεραμικά είτε μεταλλικά.
Έχει περάσει όμως πολύς καιρός από την πρώτη ορθοδοντική θεραπεία. Μετά τα κλασικά ασημένια σιδεράκια ήρθαν τα κεραμικά και τα γλωσσικά σιδεράκια. Τώρα είναι η σειρά ενός καινοτόμου συστήματος που οποίο χρησιμοποιεί διάφανους νάρθηκες…
Οι ειδικοί αυτοί νάρθηκες είναι πολύ αποτελεσματικοί, εξασφαλίζουν την ορθοδοντική μετακίνηση και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα! Πλέον μπορούμε να αποκτήσουμε ίσια δόντια χωρίς τα brackets (τα γνωστά σε όλους μας “σιδεράκια)! Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το σύστημα ορθοδοντικής με νάρθηκες εφαρμοζόταν αποκλειστικά σε ενίληκες. Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε ειδική θεραπεία με νάρθηκες για εφήβους, αλλά και για παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις!
Ποιά είναι όμως τα πλεονεκτήματά τους;
Κανείς δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι ο ασθενής φοράει σιδεράκια και ότι κάνει ορθοδοντική θεραπεία!
Δε φαίνονται και δεν ενοχλούν σχεδόν καθόλου, βοηθώντας τον ασθενή να απολαύσει την ομιλία του όπως και πριν.
Εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια και δεν πληγώνουν τα ούλα, τα μάγουλα ή τα χείλη του ασθενούς.
Οι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται 22-23 ώρες τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της μέρας μπορούν και αφαιρούνται, όπως κατά τη διάρκεια του φαγητού ή για την υγιεινή των δοντιών (το βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντικού νήματος). Σε αντίθεση με τα κλασικά σιδεράκια που φοριούνται μόνιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντική θεραπείας.
Ειδικά για τα παιδιά, τα οποία δε σπαταλούν πολύ χρόνο στην υγιεινή των δοντιών τους, είναι εξαιρετικά χρήσιμα αφού αφαιρούνται και κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.
Η συντήρηση και ο καθαρισμός των διάφανων ναρθήκων είναι εξαιρετικά απλή, κυρίως επειδή αυτές μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, κάθε φορά που χρειάζεται. Ξεπλένονται με κρύο νερό ώστε να φύγουν η πλάκα και τα βακτήρια και μερικές φορές χρησιμοποιείται λίγη οδοντόπαστα για το βούρτσισμα αυτών.
Όσον αφορά στο κόστος του συστήματος με νάρθηκες, είναι -συνήθως- πιο οικονομικό από τα γλωσσικά σιδεράκια.
Ιωάννης Χρ. Λιάζος, DDS, MSc, PhD
Χειρ/γός Οδοντίατρος – Παθοβιολόγος Στόματος
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *