Πάμε Σινεμά: FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM (2016) ΤΟΥ DAVID YATES

fantastic-beasts-where-find-them-posters-750x375

Το 2011 ο Harry Potter μας είπε το οριστικό αντίο. Η Warner Bros. όμως και η J.K. Rowling, η γυναίκα που γέννησε τον ήρωα που μεγάλωσε μία ολόκληρη γενιά, αρνούνται να τον αφήσουν να φύγει έτσι. Δημιούργησαν, λοιπόν, ένα νέο franchise γραμμένο από την ίδια τη Rowling το οποίο εκτυλίσσεται πολλά χρόνια πριν τη γέννηση του Harry, οδηγώντας στην άνοδο του Voldemort. Το Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι η πρώτη από τις 5 νέες prequel ταινίες που εκτυλίσσονται στο μαγικό σύμπαν στο οποίο μας σύστησε η Warner Bros. το 2001.

Δημήτρης Φλωρής                                                                                          Γράφει ο  

Νέα Υόρκη, 1926. Οι μάγοι κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν στον υπόλοιπο κόσμο όταν απελευθερώνεται ένα σκοτεινό πλάσμα και σπέρνει τον τρόμο και την καταστροφή. Την ίδια ώρα, ο Newt Scamander (Eddie Redmayne, The Danish Girl), καταφθάνει στην πόλη με μία βαλίτσα γεμάτη από μαγικά πλάσματα τα οποία μελετάει για να γράψει ένα εγχειρίδιο ώστε να δείξει στους μάγους πως με την κατάλληλη φροντίδα δεν είναι τα άγρια τέρατα που πιστεύουν ότι είναι. Μερικά, όμως, από αυτά απελευθερώνονται και διπλασιάζουν τον τρόμο των κατοίκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί για πάντα ο κόσμος των μάγων, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

baner-palettino

Στο σεναριακό της ντεμπούτο, η Rowling κάνει αυτό που ξέρει καλά. Διδάσκει πράγματα για τη φιλία και την αγάπη, όσο παράνομη ή αντισυμβατική και αν είναι. Έχοντας μία εμπειρία με το γράψιμο, αλλά και πλήρη γνώση του σύμπαντος που τόσο καλά έχτισε στα βιβλία της, ξέρει να κρατάει ένα σταθερό ρυθμό με κλιμάκωση με ένα τέλος, όμως, που είναι αντίθετο με όσες ιστορίες έχει διηγηθεί μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, το Fantastic Beasts and Where to Find Them, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού, αν και έχει μικρότερο production value σε σχέση με τους προκατόχους του. Ο Eddie Redmayne, δεν θα μπορούσε φυσικά να απογοητεύσει με την ελκυστική ερμηνεία του ως Newt Scamander, το ίδιο και η Katherine Waterstone ως Tina. Στο cast ξεχωρίζει ο Dan Fogler ως Jacob Kowalski, δίνοντας την εύθυμη νότα μέσα στην ταινία με το πηγαίο κωμικό του ταλέντο. Δομικά, η ταινία fantastic beasts and where to find themέχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα Harry Potter από άποψη χαρακτήρων. Ο ηρωικός ανιδιοτελής Harry, η πάντα νομοταγής Hermione και ο κωμικός Ron. Όπως επίσης και ο ρόλος του Ezra Miller που «γκριζάρει» όπως και ο Draco Malfoy. Βέβαια, το δέσιμο του κοινού με τους χαρακτήρες και οι συγκρούσεις μεταξύ τους, δεν είναι αρκετές για να μας συγκινήσουν όπως με τους πρώτους χαρακτήρες, χωρίς να σημαίνει ότι η Rowling απέτυχε ως σεναριογράφος.

Σκηνοθετικά, ο Yates επιλέγει την ασφαλή λύση όσων τεχνικών δοκίμασε και πέτυχαν με τις τελευταίες τέσσερις ταινίες του Harry Potter τα οποία είχε αναλάβει. Επιλέγει, επίσης, τον καλό του συνεργάτη Mark Day ο οποίος μέσω του μοντάζ του επιλέγει να μην είναι άλλος ένας αφανής ήρωας και να σώσει το μερικές φορές ελλιπές ντεκουπάζ του Yates με τον δικό του μοναδικό και πολλές φορές ελλειπτικό τρόπο. Η μουσική, είναι ένα άλλο κομμάτι της ταινίας καθώς θυμίζει πολύ τα μοτίβα του John Williams στην πρώτη ταινία του Harry Potter, καθώς επιλέγει να έχει έναν χαρούμενο ρυθμό ακόμη και στις σκηνές δράσης. Δεν μπορεί, όμως, όσο κι αν προσπαθεί σε συνδυασμό με την υπόλοιπη αφήγηση να διατηρήσει την αθωότητα των πρώτων ταινιών του πρώτου franchise. Η ταινία έχει να κάνει με θέματα όπως η σεξουαλικότητα, το αλκοόλ ή η ενδοοικογενειακή βία, θέματα τα οποία ναι μεν υπήρξαν στις αρχικές ταινίες, όμως περισσότερο με τη χρήση υπονοοουμένων. Εδώ όλα είναι φανερά και μερικές φορές παίζουν ρόλο στην εξέλιξη των χαρακτήρων όπως και οι μεταξύ τους σχέσεις.

Το Fantastic Beasts and Where to Find Them αν και επιλέγει την ασφαλή εμπορική συνταγή, καταφέρνει και θυμίζει στο κοινό την παιδική του ηλικία και προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι με αξιαγάπητους χαρακτήρες, μόνο όπως ξέρει να κάνει η Rowling.

http://thereviewer.eu/


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντεLike” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

baner-palettino

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *