Πάμε στο χωριό του Άγιου Βασίλη;(video)

Μακριά, στη χιονισμένη Λαπωνία, υπάρχει μια πόλη που κάθε Χριστούγεννα μας θυμίζει περισσότερο από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο ότι υπάρχει μαγεία.

Μετά τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, στο Ροβανιέμι όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες «παγώνουν».

Τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς του Αϊ Βασίλη, για να ετοιμάσει άψογα το μεγάλο του ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο χωριό του Άι Βασίλη! Το Ροβανιέμι βρίσκεται στη φινλανδική Λαπωνία, θεωρείται το χωριό του Άι Βασίλη, και κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Μπορεί ο Άι Βασίλης να είναι ο άγιος των μικρών, αλλά δεν είναι λίγοι και οι μεγάλοι που πιστεύουν σε αυτόν και στον παραμυθένιο κόσμο του. Για το λόγο αυτό, κάθε Δεκέμβριο όσο πάνε και αυξάνονται οι καλεσμένοι του Ροβανιέμι. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια πολλοί από τους επισκέπτες είναι από την Ελλάδα. Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να διασχίσετε τον Αρκτικό Κύκλο και να ζήσετε, έστω και για λίγες μέρες, το πνεύμα των Χριστουγέννων και την παιδική σας φαντασίωση, δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε για το πώς θα φτάσετε στη μακρινή Λαπωνία.

Οι απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Ροβανιέμι δεν υπάρχουν, γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθείτε από τον πράκτορά σας για τις πτήσεις μέσω Ελσίνκι, Παρισιού, Ρώμης ή Φρανκφούρτης. Προτιμήστε κάποια από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, και περισσότερα δρομολόγια θα βρείτε και πολύ συμφέρουσες προσφορές.

httpv://youtu.be/o9J7wjlUY-Y

Η διαμονή: αν δεν κλείσετε ξενοδοχείο μέσω του πράκτορά σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πόλης (www.rovaniemi.fi) και να ενημερωθείτε για όλα όσα θέλετε, να βρείτε ξενοδοχείο για τη διαμονή σας, να ενημερωθείτε για τα events που διοργανώνονται τις γιορτινές ημέρες στην πόλη, να μάθετε για την κουλτούρα των ντόπιων, να πληροφορηθείτε για το κλίμα, να δείτε την αγορά και τι μπορείτε να αγοράσετε και πολλά ακόμα. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο Ροβανιέμι διαθέτουν σάουνα η οποία είναι αναπόσπαστο κομάτι της φινλανδικής καθημερινότητας. Οι τιμές ξεκινούν από €40 το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο την περίοδο με χαμηλή επισκεψιμότητα, ενώ μια μέση τιμή την επίμαχη περίοδο των γιορτών είναι €90-100 το άτομο, επίσης σε δίκλινο δωμάτιο.

Τί πρέπει να γνωρίζετε: Στο Ροβανιέμι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (από -30 έως +5). Βάλτε λοιπόν στη βαλίτσα σας ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα, μπότες για τα χιόνια, σκούφους και γάντια. Το νόμισμα που χρησιμοποιούν είναι το ευρώ, και οι πιστωτικές σας κάρτες γίνονται παντού δεκτές. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι σε ένα τόσο παγωμένο μέρος είναι απαραίτητες οι ισοθερμικές στολές. Θα τις βρείτε σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία, τα οποία τις παρέχουν έναντι χαμηλού αντίτιμου. Αν πάλι επιλέξετε να ταξιδέψετε οργανωμένα, θα προμηθευτείτε τις στολές σας από το αεροδρόμιο της Αθήνας και από τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

to do… Επισκεφτείτε: Το Λαπωνικό Μουσείο Άρκτικουμ, (με εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή των Λαπώνων και τη λαπωνική, την αρκτική καθώς και τη νεότευκτη πτέρυγα των Βίκινγκς, όπου ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της Λαπωνίας), το χωριό του Άι Βασίλη (με τα ξύλινα σπιτάκια και την παραμυθένια ατμόσφαιρα –εδώ μην παραλείψετε να τραβήξετε αναμνηστική φωτογραφία με τον ίδιο τον Άι Βασίλη και να στείλετε κάρτα από το ειδικό ταχυδρομείο του), το Santa Park, (ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται στα έγκατα κοντινού λόφου), το εργαστήριο του Άι Βασίλη (εδώ θα παρακολουθήσετε τους βοηθούς του Santa σε προεόρτιες ετοιμασίες) και τον ζωολογικό κήπο Ranua (με πολικές αρκούδες, ταράνδους, λύκους, αγριόγατους, κόκκινες αλεπούδες, λευκές κουκουβάγιες κ.ά.). Απολαύστε: Σούπα από σολωμό και κρασί από βατόμουρα στο ζεστό σαλέ που βρίσκεται δίπλα στο δάσος του πάρκου. Επίσης, απολαυστικό είναι το σαφάρι στα χιόνια με τα μηχανοκίνητα έλκηθρα (snowmobiles), αλλά και οι βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν πανέμορφα χάσκις ή τάρανδοι (μην ανησυχείτε για το κρύο γιατί θα είστε τυλιγμένοι σε γούνες). Τέλος, μπορείτε να κάνετε ακόμα και κρουαζιέρα με παγοθραυστικό, όσο οι πάγοι βέβαια είναι ακόμη στη θέση τους, δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια θα λιώνουν όλο και περισσότεροι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *