Παγκόσμια ανακάλυψη: Ένα «ελληνικό» ταξίδι 3.000.000 πριν!

Ανακάλυψε τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο και οδηγεί την ανθρωπότητα σε ένα ταξίδι 3.000.000 χρόνων πριν. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά με την ανακάλυψή της αυτή έστρεψε το ενδιαφέρον όλων των επιστημόνων της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με το βραβείο Giuseppe Sciacca στον τομέα της επιστήμης από το Βατικανό, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μας στο εξωτερικό. Στην ίδια εκδήλωση που έγινε σε ειδικό χώρο, μαζί με την κυρία Τσουκαλά απονεμήθηκαν βραβεία και σε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, για τις πρωτοτυπίες και τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ. Ανάμεσά τους ο 16χρονος Αμερικανός που ανακάλυψε το τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος και ένας δεκάχρονος Ουκρανός, ο οποίος διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας. Η ελληνική περίπτωση ήταν ωστόσο εκείνη που κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και των καρδινάλιων, καθώς έθεσε τις βάσεις για την ακριβή αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος ανεβάζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο την επιστήμη της Παλαιοντολογίας.

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα η Ευαγγελία Τσουκαλά μιλάει αποκλειστικά στο EnterTV για την ανακάλυψή της, την βράβευσή της στο Βατικανό αλλά και για την Παλαιοντολογία στην Ελλάδα.

«Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μένα να μου απονεμηθεί το συγκεκριμένο βραβείο γιατί πρόκειται για μια επιστήμη, που δεν έχει την αναγνώριση που αξίζει εδώ στην πατρίδα μας» αναφέρει γεμάτη χαρά και συνεχίζει «ήταν πολύ σημαντικό να προβληθεί διεθνώς αυτό που καταφέραμε, να προβληθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να προβληθεί η Ελλάδα».

Η κυρία Τσουκαλά δηλώνει ικανοποιημένη από την αντιμετώπιση και την ανταπόκριση που γνώρισε κατά την παραμονή της στο Βατικανό αλλά και από τη συγκίνηση των Ελλήνων που παρευρέθηκαν στο εκδήλωση: «Η βράβευση ήταν πραγματικά καταπληκτική. Εκεί παρουσιάσαμε ένα βίντεο από τις ανασκαφές μας και ένας καρδινάλιος αναφέρθηκε στο έργο μας με τα καλύτερα λόγια. Κρατάω τη συγκίνηση που ένιωσαν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή και τα θερμά λόγια της πρέσβειρας της Ελλάδος στην Ιταλία. Αυτά ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση γιατί εμένα προσωπικά με ευαισθητοποιεί και με συγκινεί η ανταπόκριση του απλού κόσμου. Όταν δηλαδή βλέπει τα έργα που κάνω, τα καταλαβαίνει και συμμετέχει σ’αυτά».

Αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση για τη σημασία του παλαιοντολογικού έργου που γίνεται στη χώρα μας αποτελεί και η ανάθεση στην Ελλάδα της διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου για τα μαμούθ: «Με το βραβείο του Giuseppe Sciacca και την καταχώρηση της ανακάλυψής μας στο βιβλίο Γκίνες κατοχυρώνεται η διεθνής αναγνώριση της Παλαιοντολογίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως είναι η ανάθεση που μας έχει γίνει από την Διεθνή Επιτροπή των Ειδικών στα Προβοσκιδωτά για τη διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους. Αυτή είναι μια κορυφαία απόδειξη ότι η Δυτική Μακεδονία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα προβοσκιδωτά το οποίο θα γνωρίσουν από κοντά ειδικοί από ολόκληρο των κόσμο, τον Μάιο του 2014».

Το παγκόσμιας ακτινοβολίας εύρημα της ανασκαφικής ομάδας της κυρίας Τσουκαλά χρονολογείται το 2007 στη Μηλιά Γρεβενών. Εκεί ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χαυλιόδοντας από μαστόδοντα 5,02 μέτρων (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή). Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα της Μηλιάς βρίσκονται σήμερα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών και αποτελούν παγκόσμιο υλικό αναφοράς. Μας πληροφορούν για την εικόνα των Γρεβενών πριν 3.000.000 χρόνια, τη βιολογική ανάπτυξη των εξαφανισμένων ζώων, το παλαιοπεριβάλλον, στο οποίο ζούσαν, καθώς τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που οδήγησαν τα προϊστορικά ζώα στην εξαφάνιση.

Έξι χρόνια μετά, η Ευαγγελία Τσουκαλά μας εξιστορεί τις εμπειρίες, τα συναισθήματα αλλά και τις δυσκολίες που ακολούθησαν την ιστορική ανεύρεση: «Δεν περιμέναμε ότι θα ανακαλύπταμε τόσο μεγάλους χαυλιόδοντες. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό. Είναι συγκλονιστικό το να κρατάς στα χέρια σου ένα απολίθωμα, το οποίο έχει μια μορφή πρωτόγονη που σε αναγάγει εκατομμύρια χρόνια πριν» αποκαλύπτει. «Την ανακάλυψη βέβαια ακολουθεί ένας εφιάλτης, αφού το πιο δύσκολο έργο είναι η μεταφορά τους. Είναι πολύ εύκολο να αποσυντεθούν. Μετά από ξαγρύπνια πολλών ημερών κατορθώσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία να τους βάλουμε με ασφάλεια στο μουσείο της Μηλιάς σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε οχτώ μέρες. Έκτοτε κάθε χρόνο εγώ και η ομάδα μου τα συντηρούμε γιατί πραγματικά χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ειδάλλως αυτά θα μετατραπούν σε σκόνη» συνεχίζει.

Το επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας εκτός από το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca για την Επιστήμη της Παλαιοντολογίας, που έλαβε στο Βατικανό, έχει αποσπάσει και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες το 2009: «Όλη αυτή την προσπάθεια της παλαιοντολογίας, την ανάδειξή της και τα βραβεία μου τα αφιέρωσα στους φοιτητές και στους συνεργάτες μου. Κι αυτό γιατί συμμετέχουν εθελοντικά και δίνουνε αυτό το έναυσμα της συνέχειας όλων αυτών που ξεκινάμε και κάνουμε. Αυτοί προσέφεραν με τον εθελοντισμό τους στην επιτυχία όλης αυτή της καριέρας μου. Επειδή βλέπω ότι εμπνέουμε νέους και πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα μουσεία που έχουμε κάνει, είναι ένα μεγάλο κίνητρο προς εμένα να συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις και παρά τις αντιξοότητες» επισημαίνει η βραβευμένη παλαιοντολόγος.

Η κυρία Ευαγγελία Τσουκαλά, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή των Γρεβενών: «Είναι ανάγκη η δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή και το οποίο θα έχει πολλαπλές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο. Ο στόχος του κέντρου είναι να προσελκύσει και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο φοιτητές από το εξωτερικό, αλλά και η τουριστική προβολή του τόπου. Αυτή τη στιγμή τα ευρήματά μας είναι ένας πόλος έλξης για τα Γρεβενά, καθώς έχουν συρρεύσει πάνω από 30.000 κόσμου από όλη την Ελλάδα για να δούνε από κοντά τους χαυλιόδοντες και τα άλλα απολιθώματα» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αξίζει τον κόπο και η επιθυμία μου είναι να προχωρήσει. Θα δώσει πνοή στον τόπο των Γρεβενών. Εκτός μάλιστα από τους χαυλιόδοντες εξίσου σημαντικά είναι και τα κοχύλια, οι αχινοί, το δόντι του καρχαρία, που βρέθηκαν στην περιοχή των Γρεβενών  και αποδεικνύουν ότι πριν από 30.000.000 χρόνια υπήρχε θάλασσα και τα Γρεβενά ήταν βυθός ωκεανού. Ήδη γίνονται από ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα οργανωμένες εκδρομές στα Γρεβενά. Με αυτό τον τρόπο έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε μια εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη μιας περιοχής».

Σημαντική είναι για την κυρία Τσουκαλά και η ίδρυση ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα και το έργο της ελληνικής Παλαιοντολογίας. «Ζητάμε την ίδρυση ενός μουσείου φυσικής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη εδώ και σαράντα χρόνια και ακόμα δεν έχει τελειώσει αυτό» μας λέει με παράπονο η κυρία Τσουκαλά και συνεχίζει «Υπάρχει προφανώς ένα σημαντικό πρόβλημα στο να πειστεί η πολιτεία να ιδρύσει ένα Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο λείπει από την Ελλάδα. Αποτελεί μία μεγάλη έλλειψη από την ελληνική πραγματικότητα γιατί όλα τα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου φιλοξενούν απολιθώματα μεγάλης σημασίας των Γρεβενών, της Σάμου, του Πικερνίου. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει». «Εδώ και 40 χρόνια ο δάσκαλός μου ο Γιάννης Μελέτης κι εγώ ακολουθώντας τα χνάρια του κάνουμε προτάσεις ώστε να γίνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να στελεχωθεί και να ξεκινήσει με μία πολύ γερή βάση που στηρίζεται στα ευρήματα και τα απολιθώματα του Παλαιοντολογικού Μουσείου του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, του Ορυκτολογικού-Πετρολογικού Μουσείου, του Μουσείου της άγριας πανίδας και αυτά τα τρία να αποτελέσουν τη βάση του εθνικού μουσείου. Επίσης κι από δωρεές ανθρώπων που έχουν «καταπληκτικές» συλλογές αλλά βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και πρέπει οπωσδήποτε να τις βάλουμε σε έναν δημόσιο χώρο. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει, γιατί αποτελεί μια επένδυση των Ελλήνων για τις επόμενες γενιές» υπογραμμίζει και επισημαίνει «Τα έξι δημοτικά μουσεία που έχουμε ιδρύσει μέχρι σήμερα έγιναν χωρίς χρηματοδότηση που σημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν ακόμα και με λίγα χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση από μέρους της πολιτείας».

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια της ανασκαφικής της ομάδας η κυρία Τσουκαλά διευκρινίζει: «Επόμενος στόχος μας είναι η Πλατανιά της Δράμας. Είναι μια καινούργια θέση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, την οποία ανακαλύψαμε φέτος το καλοκαίρι. Εκεί βρήκαμε ζώα ηλικίας 7.000.000 ετών και τα οποία έχουν ένα πολύ περίεργο χρώμα. Έχουμε καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, μαστόδοντες, βοοειδή, ελαφοειδή και μία χελώνα» μας ενημερώνει και καταλήγει «η Παλαιοντολογία είναι τρόπος ζωής. Μας δείχνει πόσο απλοί είμαστε, πόσο ταπεινή είναι η καταγωγή μας. Μέσα από την Παλαιοντολογία προσπαθώ να πω ότι η Ελλάδα έχει μια πρωτοπορία και μια μοναδικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

entertv.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *