Ποιά προβλήματα υγείας προκαλούν οι οθόνες αφής από τα smartphones και tablets;

Man hand touching screen on modern digital tablet pc. Close-up image with shallow depth of field focus on finger.

Προβλήματα που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος και την αφύσικη τοποθέτηση, προκαλούν οι οθόνες αφής που διαθέτουν τα smartphones και τα tablets, συσκευές που εξαιτίας της φορητότητάς τους απαιτούν από τους χρήστες να καμπουριάζουν ή να κάνουν αδέξιες κινήσεις κατά τη χρήση τους. 

Η μελέτη που διεξήχθη από το InfoWorld προειδοποιεί ότι ακόμη και οι κάθετα προσανατολισμένες οθόνες αφής των tablets είναι επίσης εργονομικά προβληματικές, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη μυϊκή καταπόνηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα, και να οδηγήσουν σε μια λάθος κάμψη του καρπού, ενώ η ιδανική γωνία, καρπού-οθόνης, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι περίπου 30 μοίρες.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη προβλήματα προκαλεί και η χρήση αυτή καθαυτή των οθονών αφής, καθώς τα εικονικά πληκτρολόγια δεν ανατροφοδοτούν τους χρήστες. Τι σημαίνει αυτό; Οι οθόνες αυτές προκαλούν τους χρήστες να ασκήσουν πολύ περισσότερη δύναμη από ό, τι κανονικά θα έπρεπε (περίπου οκτώ φορές περισσότερη), κάτι το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στα δάχτυλα, στους καρπούς και τους βραχίονες και αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα προβλημάτων, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Στην μελέτη επισημαίνεται, επίσης, ότι οι οθόνες υψηλής ανάλυσης, διαθέτουν μικρότερες γραμματοσειρές με αποτέλεσμα να μισοκλείνουμε τα μάτια προκειμένου να δούμε καλύτερα.

Σύσταση:

– Αποφύγετε την κάμψη του λαιμού ή της πλάτης για να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή και, αν είναι δυνατόν, συνδέστε τη συσκευή με ένα φυσικό πληκτρολόγιο.

Η ξαφνική άνοδος και η εξάπλωση των οθονών αφής αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αλλά προς το παρόν οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νέες συσκευές τους δεν είναι απρόσβλητες από τα προβλήματα που από καιρό μαστίζουν την παραδοσιακή χρήση υπολογιστή και ότι θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για την αποφυγή μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία.

 

invitromagazine.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *