Πως θα καταφέρεις να κάνεις το 2015 την καλύτερη χρονιά σου

Είναι αρχή της χρονιάς και σε όλων μας το μυαλό είναι το πως θα καταφέρουμε να έχουμε ένα έτος γεμάτο ευτυχισμένες στιγμές, επιτυχία και προσωπική πρόοδο. Ρωτήσαμε την Βίκυ Τσουλουχοπούλου-Λίγγρη, ειδικό του NLP, να μας δώσει τα βήματα που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε. Το NLP ή Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος αυτοβελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης σε όλους τους τομείς δοκιμασμένη τα τελευταία 40 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Να τι μας είπε:

Κάθε πρωτοχρονιά όλοι νιώθουμε την ανάγκη να βάλουμε καινούργιους στόχους, να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να αποφύγουμε παρελθόντα λάθη, να αλλάξουμε τελικά.Τέλεια! Όμως αυτή η αγαθή πρόθεση σκοντάφτει πάνω στο πώς. Πώς θα τα πετύχω όλα αυτά; Γιατί μέχρι τώρα επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη;

Ίσως γιατί ξεκινάμε λάθος. Ας δούμε λοιπόν ένα καινούργιο τρόπο!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να εκτιμήσω, να δεχτώ και να απολαύσω τις επιτυχίες που έχω φέρει στη ζωή μου μέχρι τώρα. Γιατί κι ο πιο απογοητευμένος άνθρωπος ξέρει ότι έχει επιτύχει σε κάποια πράγματα. Άρα κάνω μια λίστα με όλες μου τις επιτυχίες. Από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες.

Το δεύτερο βήμα είναι να κάνω μια λίστα με όλα όσα δεν πέτυχα την προηγούμενη χρονιά. Αυτά που με απογοήτευσαν. Όχι για να αυτομαστιγωθώ, αλλά γα να ξέρω τί ακριβώς χρειάζεται να διαχειριστώ φέτος διαφορετικά εφόσον ακόμα τα επιθυμώ.

Βλέπω τί έκανα και επιλέγω να υιοθετήσω αλλαγή πλεύσης. Μαθαίνω να δοκιμάζω λύσεις, δηλαδή, μέχρι να βρω τη σωστή.

Επαναπλαισιώνω τη σχέση μου με τον εαυτό μου. Παρατηρώ, χωρίς να παίρνω θέση, τις συμπεριφορές μου, τις επιλογές μου, το πώς ανταποκρίνομαι στα θέλω μου και τα πρέπει, το πόσο ευέλικτη είμαι δηλαδή. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω τίποτα. Μετά, με αγάπη για μένα, επιλέγω τί κρατώ και το δυναμώνω και τί αλλάζω.

Επόμενο βήμα. Δίνω προτεραιότητα στα θέλω μου. Αν δεν κάνω τα πράγματα που θέλω και με εμπνέουν πραγματικά, καταδικάζω τον εαυτό μου στη μιζέρια, στο θυμό, στην πικρία. Ακόμα κι αν επιτύχω κάποιο αποτέλεσμα, δεν το απολαμβάνω και βέβαια το απαξιώνω.

Στη συνέχεια ξαναβλέπω τα θετικά μου αποτελέσματα, τις επιτυχίες μου δηλαδή, με φρέσκια ματιά, και επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει περηφάνια και δύναμη. Αυτά θα αποτελέσουν το καύσιμο για τη συνέχεια.

Τώρα, με αυτή την νέα ανεβασμένη μου διάθεση, βάζω μέχρι 10 στόχους για το 2015. Οι στόχοι μου χρειάζεται να είναι σαφείς. Όχι, πχ. περνάω καλύτερα φέτος αλλά διαθέτω 3 ώρες την εβδομάδα, Πέμπτη και Σάββατο, για να βλέπω τους φίλους μου και να διασκεδάζουμε. Έτσι προγραμματίζουμε το μυαλό μας να μπει στη δράση.

Τέλος, δεσμεύομαι στον εαυτό μου να τηρώ το πρόγραμμα που έθεσα. Επιλέγω μια μέρα την εβδομάδα, στο τέλος της είναι καλύτερα, να κάνω μια αποτίμηση της πορείας μου και προγραμματίζομαι για την επόμενη εβδομάδα. Έτσι ξέρω πάντα τί κάνω και πού οδεύω.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

Εκτιμώ την επιτυχία μου.

1. Μαθαίνω από την αναποτελεσματικότητα – απογοητεύσεις μου.

2. Παύω να λέω ψέμματα στον εαυτό μου για το ποιά αληθινά είμαι.

3. Χτίζω τη νέα χρονιά ξεκινώντας από τα θέλω μου.

4. Κάνω μια δίκαιη αποτίμηση των αποτελεσμάτων μου μέχρι τώρα.

5. Βάζω 10 στόχους

6. Αυτοδεσμεύομαι για την τήρηση του προγράμματός μου.

7. Επενδύω και παράγω αποτέλεσμα.

missbloom.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *