Πως να βοηθείστε το παιδί σας να γυρίσει στο σχολείο.

Τώρα που το καλοκαίρι τελειώνει, το παιδί σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόλαυση των τελευταίων στιγμών της σεζόν παρά για το σχολικό εξοπλισμό.

Όμως για μας, ο στόχος μας φυσικά είναι  να καταφέρουμε να  κάνουμε το παιδί μας να ανυπομονεί για το πότε θα γυρίσει στη σχολική αυλή! Μπορεί βέβαια αυτό να ακούγεται δύσκολο, έως και αδύνατο! Να όμως, που υπάρχουν κάποια τεχνάσματα, όπως το να κανονίσετε συναντήσεις με τους καινούριους συμμαθητές του ή διαδικασία τως σχολικών αγορών, που μπορούν σταδιακά να δημιουργήσουν στο παιδί μας, νέο ενδιαφέρον για το σχολείο του.
1 Κανονίστε συναντήσεις και πάρτι Από τη στιγμή που η λίστα με τους συμμαθητές του παιδιού σας είναι διαθέσιμη, σηκώστε το ακουστικό και αρχίστε να κανονίζετε συναντήσεις με παλιά και καινούρια παιδιά, για να του θυμίσετε τους φίλους που του έλειψαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα, αν στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του σχολείου, οργανώσετε ένα πάρτι για τους νέους του συμμαθητές. Θα το βοηθήσετε έτσι αποτελεσματικά, να επανενταχθεί γρήγορα στη σχολική του κοινότητα.
2 Κάντε μαζί κάποιες βόλτες στο σχολείο Περπατήστε αν είναι κοντά ή πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στο σχολείο, μερικές φορές μαζί. Έτσι το παιδί σας θα αισθανθεί πιο άνετα με τη νέα σχολική ρουτίνα. Πιθανότατα σε κάποια απ’ αυτές τις επισκέψεις να συναντήσετε τη νέα δασκάλα του παιδιού σας, που θα ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά και έτσι θα μπορέσετε να κάνετε και μαζί της μία γνωριμία.
3 Πάρτε το παιδί σας μαζί στα ψώνια για τη νέα σχολική χρονιά Οι αγορές αυτές, πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά. Προσπαθήστε με υπομονή να τους διαθέσετε αρκετό χρόνο, για να διαλέξουν αυτά που θα τους χρειαστούν στο σχολείο τους. Από μόνη της αυτή η διαδικασία, τα βάζει όλο και περισσότερο να σκέπτονται τις σχολικές στιγμές που θα ακολουθήσουν. Η νέα σάκα ή τα νέα ρούχα που θα αγοραστούν, θα τα βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά στη νέα πραγματικότητα.
4 Δώστε προσωπικότητα στο σχολικό του εξοπλισμό Τα σακίδια, οι κασετίνες ακόμα και τα μπλουζάκια μπορούν να δώσουν στα παιδιά σας ένα ερέθισμα για να γυρίσουν χαρούμενα στο σχολείο. Βάλτε μαζί με το παιδί σας τα αρχικά ή το όνομα του πάνω σε όλα τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιεί στο σχολείο του. Θα το βοηθήσετε έτσι να γίνει πιο τακτικό και να μάθει να προσέχει τα πράγματά του.
5 Διαβάστε βιβλία για την επιστροφή στο σχολείο Επιλέξτε βιβλία που έχουν να κάνουν με την επιστροφή στο σχολείο και τους φόβους των παιδιών γι’ αυτό. Είναι καλό να οργανώσετε συζητήσεις και με άλλους γονείς συμμαθητών, στις οποίες θα δώσετε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να εκφράσουν μόνα τους αυτά που σκέφτονται.
6  Ετοιμαστείτε για το σχολικό κολατσιό Τα σνακς για τα σχολικά διαλείμματα, είναι λιχουδιές που λατρεύουν τα παιδιά. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο super-market κι αφήστε τα να κάνουν αυτά τις πρώτες επιλογές.
7 Γράψτε το παιδί σας σε εξωσχολικές δραστηριότητες Όχι μόνο θα δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους, αλλά ενθαρρύνοντάς το να συμμετάσχει σε σχολικά σπορ ή ομίλους θα το βοηθήσετε να ενταχθεί πιο γρήγορα και ουσιαστικά στη δράση την σχολικής ζωής.
Μπορεί βέβαια το παιδί σας, ακόμα κι αν τα κάνετε όλα αυτά, να εξακολουθεί να νιώθει άβολα με τη νέα πραγματικότητα που πλησιάζει. Είναι όμως καλό να μην το πιέζετε, πολλά παιδιά – όπως υποστηρίζουν και οι παιδοψυχολόγοι – χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την αποδοχή μιας τόσο σημαντικής για την καθημερινότητά τους αλλαγής. Γι’ αυτό αφήστε το παιδί σας να δει τη θετική πλευρά του σχολείου μόνο του.

fe-mail.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *