Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε, πώς θα βρεις το σωστό σαμπουάν κ.α. tips για τέλεια μαλλιά!

Πριν λίγες μέρες η Kim Kardashian βγήκε και είπε ότι λούζεται ανά πέντε μέρες. Αυτά συμβαίνουν, όμως, μόνο όταν είσαι η Kim Kardashian, γιατί ένας μέσος άνθρωπος λούζεται ανά δύο μέρες (σε αυτή την περίπτωση είμαι χαρούμενη πιο είμαι ο… μέσος άνθρωπος) ή/και καθημερινά αν έχεις πολύ λιπαρά μαλλιά όπως εγώ (σε αυτή την περίπτωση δεν χαίρομαι και τόσο που έχω λιπαρά μαλλιά). Και με δεδομένο ότι είναι μια κίνηση που κάνουμε τόσο συχνά στην ζωή μας (σχεδόν με την ίδια συχνότητα που… αναπνέουμε) οι beauty απορίες που προκύπτουν από την διαδικασία του λουσίματος είναι κάμποσες και πρέπει επιτέλους να λυθούν!

Για αρχή:
1. Είσαι σίγουρη πως χρησιμοποιείς το σωστό σαμπουάν;
2. Τι διαφορά έχουν τα διαφανή σαμπουάν από αυτά που έχουν άσπρο χρώμα;
3. Πρέπει να αλλάζουμε σαμπουάν όπως κάνουμε, ας πούμε, με την οδοντόβουρτσά μας; Κι αν ναι, κάθε πόσο πρέπει να  αλλάζουμε;
Οι απορίες μου ήταν κάμποσες και είχα τον άνθρωπο που θα μου τις έλυνε μια προς μια. Τρία χτυπήματα τηλεφώνου μακριά ο hair expert, Σπύρος Κρυστάλλης έδινε τις δικές του απαντήσεις!

– Πώς θα επιλέξω το σωστό σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών μου;
Πριν επιλέξετε ένα σαμπουάν πρέπει γνωρίζετε τον τύπο της τρίχας σας. Υπάρχουν μαλλιά εύθραυστα λεπτά, χοντρά,  λιπαρά, ξηρά. Έχοντας κάνει πρώτα αναγνωρίση τον τύπο τωνμαλλιών σας επιλέξτε το σωστό σαμπουάν, κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.
Αναλυτικά:
1. Αν τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα λεπτά, επιλέξετε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό γιατί η κάθε είδους συσσώρευση ελαίων μπορεί να τα κάνει βαριά.
2. Αν μαλλιά σας είναι χοντρά, επιλέξετε και  πάλι ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό διότι  κρατούν περισσότερη βρωμιά.
3. Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά επιλέξτε ένα σαμπουάν το οποίο αφαιρεί τα φυσικά έλαια και παράλληλα ενυδατώνει την τρίχα όσο και την επιδερμίδα ,δημιουργώντας μια  ισορροπία.
4. Τα ξηρά μαλλιά χρειάζονται εξτρά ενυδάτωση και εξτρά κερατίνη, έτσι ώστε να αναδομηθεί η τρίχα και να αποκτήσει ξανά την χαμένη ελαστικότητα και λάμψη.

– Τι γίνεται στην περίπτωση που τα μαλλιά μου έχουν παραπάνω από μια ανάγκες; Ας πούμε είναι λιπαρά στην ρίζα, ξηρά στις άκρες και φριζάρουν; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαλέξω σαμπουάν για λιπαρά, για ξηρά μαλλιά ή για μαλλιά που φριζάρουν;
Στην περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι λιπαρά στην ρίζα και ξηρά στις άκρες θα επιλέξουμε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά ( κατά προτίμηση χωρίς πρόσθετα χημικά). Αν θέλουμε extra ενυδάτωση στις άκρες, προσθέτουμε φυσικά έλαια μόνο στις άκρες σε μικρή ποσότητα για να μην τα βαρύνουν.

– Είναι μύθος ή αλήθεια ότι τα μαλλιά συνηθίζουν σε ένα προϊόν κι έτσι παύει να κάνει δουλειά;
Είναι μύθος! Το αντίθετο μάλιστα! Μόνο η καθημερινή και συστηματική περιποίηση με προϊόντα κατάλληλα για τον δικό σας τύπο μαλλιών θα τα βοηθήσει. Η υπερβολική και κακή  χρήση εργαλείων στιλιζαρίσματος (πιστολάκι, flat iron κτλ) είναι ο λόγος που συχνά νιώθετε πως τα μαλλιά σας είναι μόνιμα ταλαιπωρημένα.

– Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το σαμπουάν μου;

Όπως είπαμε, δεν ισχύει πως τα μαλλιά συνηθίζουν τα προϊόντα καθημερινής περιποίηση. Ωστόσο μπορούμε να αλλάζουμε τα σαμπουάν, όταν αλλάζουν οι συνθήκες. Π.χ. αν αρχίσετε να βάφετε τα μαλλιά σας ή αν κάνουμε ανταύγειες. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι καλής ποιότητας και πάντα κατάλληλα για τον δικό σας τύπο μαλλιών.

– Γιατί πρέπει να περνάω δύο χέρια σαμπουάν; Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορώ να περάσω ένα ή τρία, για παράδειγμα;
Τα μαλλιά μας συνήθως τα κάνουμε δύο χέρια σαμπουάν. Δύο χέρια αρκούν για να καθαρίσει σε βάθος η τρίχα ανάλογα με τον τύπο, την πυκνότητα και το μήκος των μαλλιών. Παρ\’ όλα αυτά αν λουζόμαστε με σωστό τρόπο και τα σαπουνίζουμε απ\’ τις ρίζες ως τις άκρες μπορούμε να κάνουμε και ένα χέρι σε λεπτά και λίγο κοντά  μαλλιά..
Σε περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι πυκνά χοντρά και μακριά ή εξαιρετικά βρώμικα και δεν κάνει αρκετή σαπουνάδα μπορούμε να κάνουμε  και ένα τρίτο χέρι.

– Τι διαφορά έχουν τα διάφανα σαμπουάν από αυτά που έχουν χρώμα; Αληθεύει ότι τα πρώτα είναι ιδανικά για λιπαρά μαλλιά;
Τα σαμπουάν που έχουν χρώμα και έχουν κρεμώδη υφή, είναι πιο ενυδατικά και πλούσια σε έλαια. Τα επιλέγουμε όταν έχουμε πυκνά σγουρά μαλλιά ή ίσια αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα από κακές τεχνικές εργασίες (περμανάντ βαφές, ισιωτικές) για να τα αναδομήσουμε και να τα ενυδατώσουμε ή να διατηρήσουμε περισσότερο το χρώμα τους.
Τα λεπτά και άτονα λιπαρά μαλλιά αντίθετα δεν χρειάζονται κρεμώδη σαμπουάν. Στην περίπτωση αυτή θα επιλέξουμε ένα διάφανο, πιο ελαφρύ σε έλαια σαμπουάν και πιο απαλό για καθημερινό λούσιμο, και ενδιάμεσα ένα ξηρό σαμπουάν και σε (σπρέι) ακόμα  για να πάρει την λιπαρότητα τους .

– Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Το καθημερινό λούσιμο κάνει κακό ή πρόκειται για μύθο;

Δεν υπάρχει κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών μας και τις καθημερινές μας δραστηριότητες (γυμναστήριο, χώρος εργασίας, καθημερινό hair styling). Το καθημερινό λούσιμο κάνει πολύ  καλό στον θύλακα της τρίχας ,κυρίως στα αδύναμα λεπτά μαλλιά.  Είναι όμως πολύ σημαντικό να επιλέγουμε το σωστά προϊόντα καθημερινής περιποίησης (σαμπουάν, conditioner, μάσκα).
Είναι πολύ σημαντικό πριν επιλέξουμε ένα σαμπουάν η μαλακτικό (conditioner) για τα μαλλιά μας να συμβουλευτούμε τον κομμωτή μας.

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *