Πώς θα αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας με 3 απλά βήματα; Υποψήφιος για Νόμπελ απαντά

oxi-pos-tha-afksisoume-ti-synaisthimatiki-noimosyni-mas-me-3-apla-vimata-ypopsifios-gia-nobel-apada_1468835923.col-8

λλές φορές, ακούμε ή διαβάζουμε για τη «συναισθηματική νοημοσύνη» και τον ρόλο της στη βελτίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής μας ζωής. Τι σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα αυτός ο όρος;

Σύμφωνα με τους εδικούς, «συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να διακρίνουμε τα συναισθήματα των άλλων, να αντιλαμβανόμαστε ποια ακριβώς είναι και να τα αξιοποιούμε προκειμένου να επηρεάσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις τους».

Συνεπώς, η συγκεκριμένη μορφή νοημοσύνης απαιτεί εξίσου νοητικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Και, όπως επισημαίνει ο Chade-Meng Tan, ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς και, παράλληλα, υποψήφιος για Νόμπελ, μπορούμε με τρία απλά βήματα να την αυξήσουμε.  Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:

 

Βήμα 1: Εξασκούμε την προσοχή και την παρατηρητικότητά μας

Η προσοχή και η παρατήρηση είναι οι βάσεις για όλες τις νοητικές και τις συναισθηματικές δεξιότητές μας. Έτσι, χρειάζεται να κάνουμε εξάσκηση σε αυτές, ώστε η ματιά μας απέναντι στους άλλους να είναι ήρεμη, ψύχραιμη, αλλά και «οξεία» ταυτόχρονα.

 

Βήμα 2: Αποκτάμε αυτογνωσία και αυτοέλεγχο

Έχοντας εξασκήσει την προσοχή και την παρατηρητικότητά μας απέναντι στους άλλους, είναι σημαντικό να στρέψουμε τώρα το βλέμμα στον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη λειτουργία της σκέψης και των συναισθημάτων μας. Μάλιστα, χρειάζεται να το κάνουμε τόσο αντικειμενικά σαν να έχουμε την οπτική ενός τρίτου προσώπου. Έτσι, αποκτάμε αυτογνωσία και, στη συνέχεια, αυτοέλεγχο. Και έχοντας κατανοήσει πρώτα τη λειτουργία της δικής μας σκέψης και των δικών μας συναισθημάτων, θα κατανοήσουμε ευκολότερα και των άλλων.

 

Βήμα 3: Υιοθετούμε συνήθειες που ενισχύουν την κοινωνικότητά μας.

Ιδιότητες, όπως η ευγένεια και η ένδειξη κατανόησης στους άλλους, μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής συμπεριφοράς μας. Ας υποθέσουμε ότι μόλις γνωρίζουμε κάποιον, έχουμε αυτομάτως την πρόθεση να τον βοηθήσουμε να πετύχει το καλύτερο δυνατό, είτε πρόκειται για έναν καινούριο συνάδελφό μας, είτε για έναν καινούριο σύντροφο ή φίλο. Και αυτό θα μας βοηθήσει (και θα μας ωθήσει) να τον καταλάβουμε καλύτερα.

 

Σύμφωνα με έρευνες, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης επιφέρει θετικές συνέπειες τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική ζωή. Ειδικότερα, στον επαγγελματικό χώρο, η αντίληψη των συναισθημάτων των γύρω μας, διευκολύνει την αύξηση της απόδοσής μας, συμβάλλει θετικά στις αποτελεσματικότερες ηγετικές μας δεξιότητες (σε περίπτωση που έχουμε υψηλόβαθμη θέση), αλλά και εξομαλύνει τη συνεργασία με τους συναδέλφους μας.

Παράλληλα, η συναισθηματική νοημοσύνη βελτιώνει και την προσωπική μας ζωή, εφόσον μας βοηθάει να βλέπουμε μια κατάσταση πιο αντικειμενικά, να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τις δυσκολίες και να έχουμε καλύτερη σχέση με τον σύντροφό μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας.

 

 

womantoc.gr


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *