Πώς μπορώ να δοκιμάσω τις ακουστικές και οπτικές ικανότητες του παιδιού μου;

Οι διαταραχές της ακοής και της όρασης στην παιδική ηλικία δεν είναι σπάνιες. Χρειάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ειδικός έλεγχος που θα γίνεται μια φορά το χρόνο. Και εσείς οι ίδιοι μπορείτε να κάνετε μικρές δοκιμές για να διαπιστώσετε τις οπτικές και ακουστικές ικανότητες του παιδιού σας χωρίς ειδικά όργανα.

Εξέταση της όρασης

Τοποθετήστε απέναντι από το παιδί, αν αυτό δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει, μικρά αντικείμενα ή σχήματα σε άσπρο και μαύρο χρώμα με διαφορετικά μεγέθη σε απόσταση από αυτό περίπου πέντε μέτρα. Αν είναι δυνατό είναι καλύτερα να μη γνωρίζει ήδη που βρίσκονται. Στη συνέχεια ζητήστε του να τα αναγνωρίσει.

Να θυμάστε ότι εκείνο που καταφέρνετε να βλέπετε εσείς πρέπει να το βλέπει και εκείνο. Η όραση του σε αυτή την ηλικία κανονικά θα πρέπει να είναι άριστη. Επαναλάβετε πολλές φορές την ίδια διαδικασία αλλάζοντας πολλά αντικείμενα. Κάντε τη δοκιμή αυτή να φαίνεται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι έτσι που το παιδάκι να διασκεδάζει και να συνεργάζεται.

Φυσικά αν το παιδί βρίσκεται σε σχολική ηλικία και ξέρει να αναγνωρίζει γράμματα και αριθμούς μπορείτε να κάνετε το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μεγάλα άσπρα φύλλα, πάνω στα οποία έχετε κολλήσει μια σειρά από αριθμούς και γράμματα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα μαύρα αυτοκόλλητα και κάθε γράμμα ή αριθμός να έχει διαφορετικό μέγεθος.

Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε για την οπτική οξύτητα του παιδιού σας επισκεφτείτε απαραίτητα κάποιον ειδικό.

Εξέταση ακοής

Σχετικά με τον έλεγχο της ακουστικής ικανότητας του παιδιού μας οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μπορείτε να μιλάτε στο παιδί με χαμηλή φωνή από ορισμένη απόσταση. Αυτό είναι προτιμότερο να γίνεται εάν δίπλα του βρίσκεται ένα άλλο άτομο με καλή ακουστική ικανότητα για να μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση και για να σιγουρευτείτε ότι δε μιλάτε με πολύ χαμηλή φωνή.

Το παιδί πρέπει να επαναλαμβάνει αμέσως τις δικές σας λέξεις. Τα αποτελέσματα των απαντήσεων φροντίστε να μην επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας και να παραμείνετε φυσιολογικοί.

 

govastileto.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *