Πώς να βάψω πασχαλινά αυγά με κλωστές (και όχι μόνο

Δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι την Μεγάλη Εβδομάδα και περιμένουν να ξημερώσει η Κυριακή του Πάσχα για να έρθει η ώρα τους για… τσούγκρισμα. Διόρθωση: Δεν λείπουν από κανένα σπίτι, εκτός από εκείνα στα οποία δεν ξέρει κανείς πώς να τα βάψει.

Τα πασχαλινά αυγά είναι εξίσου σημαντικά για το εθιμοτυπικό της Λαμπρής με το σούβλισμα του αρνιού. Ιδιαίτερα για τα πιτσιρίκια του σπιτιού, η ώρα της πατροπαράδοτης… «αυγομαχίας» είναι ιερή, ενώ όπως και να ‘χει, αποτελούν και την απαραίτητη διακοσμητική νότα για να «ντυθεί» το σπίτι στο πνεύμα των ημερών.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε απλές και εύκολες «συνταγές» για να βάψετε τα αυγά σας, καθώς και συμβουλές για να μην σπάσουν και να… πετύχει η βαφή, ώστε φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε στο σπίτι όμορφα, ιδιαίτερα πασχαλινά αυγουλάκια.

*Τα κλασικά κόκκινα αυγά με βαφή εμπορίου (και tips για να μην σπάσουν)
Ξεκινάμε με συμβουλές από το blog “Τα μυστικά της Πανωραίας” για να πετύχει το βάψιμο των αυγών:

-Φροντίστε να μην βάψετε φρέσκα αυγά. Τα φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7 – 10 ημερών.
-Βγάλτε νωρίτερα τα αυγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. Μπορείτε να τα βγάλετε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψετε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ.
-Πλύνετε τα προσεκτικά ώστε να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψετε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.
-Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
-Τοποθέτησε μια μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο.
-Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ώστε να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού, δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και χτυπιούνται τα αυγά, λίγο πριν τους 100 βαθμούς. Σβήστε την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό για 13 λεπτά αν είναι μέτρια, για 15 λεπτά αν είναι μεγάλα και για 18 λεπτά αν είναι πολύ μεγάλα. Βγάλτε τα και αφήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
-Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν.
-Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα. Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα. Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.
Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ

*Αυγά βαμμένα με κλωστές
Υλικά
:
Αυγά, κλωστές φλος (για κέντημα) και αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια, κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βρέχουμε λίγο το αυγό, ρίχνουμε λίγες κλωστές μέσα στο αλουμινόχαρτο, βάζουμε επάνω το αβγό, σκεπάζουμε με λίγες κλωστές ακόμη, και τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας μια μπάλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό (χωρίς βαφή, την δουλειά θα την κάνουν οι κλωστές) και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τις κλωστές τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργόχειρα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog “Συνταγές από σπίτι

*Αυγά με φυσικές χρωστικές από λαχανικά
Βήμα 1: Βράστε άσπρα αυγά, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με κρύο νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν.
Βήμα 2: Σκουπίστε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει το αυγό να απορροφήσει το χρώμα.
Βήμα 3: Βυθίστε τα αυγά στο χρωστικό υγρό (βλέπε παρακάτω για οδηγίες και ιδέες για τη δημιουργία φυσικού χρώματος). Για πιο διακριτικά βαμμένα αυγά, κρατήστε τα αυγά βυθισμένα για 2 έως 10 λεπτά. Για μια πιο ζωντανή απόχρωση, μουλιάστε τα αυγά από τη μια μέρα στην άλλη.
Βήμα 4: Αφαιρέστε τα αυγά από το χρωματιστό υγρό όταν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε αυτοκόλλητα ή ταινίες που ίσως έχετε προσθέσει.
Βήμα 5: Τα αυγά που είναι βαμμένα με φυσικό χρώμα έχουν πιο ματ φινίρισμα σε σχέση με τα τεχνητά βαμμένα αυγά. Αν θέλετε να δημιουργήσετε πιο γυαλιστερά αυγά, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να τρίψετε ελαφρά με φυτικό λάδι ή ορυκτέλαιο το εξωτερικό των αυγών.
Τι να χρησιμοποιήσετε ως φυσικές χρωστικές ουσίες
Για μωβ-μπλε αυγά
: Βράζουμε 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για καφέ αυγά: Μουλιάζουμε τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ.
Για πράσινα αυγά : Βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για μπλε-γκρι αυγά: Βράζουμε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για κίτρινα αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και βουτάμε τα αυγά.
Για πορτοκαλί αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και βουτάμε τα αυγά.
Για ροζ αυγά: Βράζουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στα Νέα Διατροφής

*Αυγά διακοσμημένα με φύλλα λουλουδιών
Ιδιαίτερα δημοφιλή σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, τα αυγά που διακοσμούνται με σχήματα από φύλλα λουλουδιών έχουν τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο προετοιμασίας, που περιλαμβάνει εκτός από τα φύλλα και… ένα καλσόν. Δείτε αναλυτικά πώς θα το κάνετε στο παρακάτω video.

 in2life.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *