Ρόδι. Καρπός ζωής

Σύμβολο τύχης, γονιμότητας και ευημερίας το ρόδι επανέρχεται στο προσκήνιο και εμείς του απονέμουμε την αξία που του αρμόζει στη διατροφή και την υγεία μας.

 

«Το ρόδι είναι γνωστό για τα ευεργετικά του γνωρίσματα, αλλά και τη νοστιμιά του. Στην Ερμιόνη Αργολίδας καλλιεργείται η ομώνυμη ποικιλία με ειδικές γνώσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά και της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι η γλυκιά γεύση και οι μαλακοί, αφράτοι σπόροι.» δήλωσε ο ροδοκαλλιεργητής Δημήτρης Κόντος, τονίζοντας τη σημασία του κλίματος της περιοχής για την καλλιέργεια του ροδιού, αλλά και την αναγκαιότητα αναγνώρισής του ως Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Ένα ρόδι την ημέρα…

Το ρόδι είναι κυριολεκτικά το φρούτο της καρδιάς μας καθώς ο καρπός του είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του σωστού καρδιακού παλμού και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν από την αθηρωμάτωση και συνεπώς από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών ακόμα και από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή τον χυμό πορτοκαλιού. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιγηραντική δράση που γίνεται φανερή ακόμη και στις ώριμες επιδερμίδες. Παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και φυλλικό οξύ ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες παρέχει στον οργανισμό μια ασπίδα προστασίας ενισχύοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό μας. Τώρα λοιπόν που η περίοδος το ευνοεί ένταξε στην καθημερινή σου διατροφή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού και απόλαυσε τη γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Διάλεξέ τα σωστά

Σύμφωνα με τον ροδοκαλλιεργητή Δημήτρη Κοντό, η επιλογή των ροδιών πρέπει να γίνεται με κριτήριο τη φρεσκάδα τους. Σε αυτό μας βοηθάει πολύ η όψη της επιδερμίδας τους. Εάν είναι σκληρή, τότε τα ρόδια είτε έχουν συλλεχθεί από καιρό είτε έχουν συντηρηθεί σε λάθος συνθήκες. Αντίθετα, η παρουσία του ποδίσκου (κοτσάνι τουλάχιστον 5 εκ.) και η δίχως σκασίματα και σημάδια επιδερμίδα, «μαρτυρούν» πώς τα ρόδια είναι φρέσκα.

Ένα μέτριο ρόδι έχει μόλις 68 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενώ καλύπτει σημαντικό ποσοστό των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο και βιταμίνη C.

Για ερωτική επιθυμία και καλή διάθεση

Μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου έρχεται να δώσει στο ρόδι άλλο ένα πλεονέκτημα, αυτό του φυσικού αφροδισιακού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία καθώς σύμφωνα με τη μελέτη η καθημερινή κατανάλωση χυμού ρόδι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με την αύξηση της λίμπιντο. Επίσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενδέχεται να βοηθά στην καταπολέμηση του στρες καθώς «μέτρησαν» τα επίπεδα 11 συναισθημάτων – μεταξύ άλλων του φόβου, της θλίψης, της ενοχής, της ντροπαλότητας και της αυτοπεποίθησης και διαπίστωσαν ότι τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών που κατανάλωναν ρόδι είχαν ενισχυθεί ενώ τα αρνητικά είχαν υποχωρήσει.

formamag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *