Ταϊλάνδη: Όλα όσα αξίζει να δεις και να κάνεις σε ένα ταξίδι ζωής

Όσο η Ταϊλάνδη μετρά αντίστροφα τις μέρες για να γιορτάσει την 2556η (παραδοσιακή) Πρωτοχρονιά της, στις 13 Απριλίου, το Cosmo.gr κάνει τη δική του πρόσθεση με όλα όσα αξίζει να δεις και να κάνεις σε ένα μέρος που, όπως και να το δεις, είναι ένα βήμα μπροστά.

Με το Ταϊλανδέζικο ημερολόγιο να βασίζεται στην γέννηση του Βούδα, στις 13 Απριλίου του δικού μας 2013, η Ταϊλάνδη θα καλωσορίσει το έτος 2556 (!) στο περίφημο Songkran.

 

 

Το φεστιβάλ είναι με διαφορά η μεγαλύτερη γιορτή στο ημερολόγιο της Ταϊλάνδης, ενώ σε κάποιες πόλεις όπως η Chiang Mai, στα βόρεια της χώρας, οι εορτασμοί διαρκούν μία εβδομάδα. Άφθονο ποτό, νερό, μπουγέλο, χορός και παρελάσεις με αγάλματα του Βούδα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της παραδοσιακής αρχής του χρόνου, σε μια χώρα που έχει αυτό το κάτι το διαφορετικό. Που, εκτός από την ασυναγώνιστη φυσική ομορφιά, τους παραδοσιακούς ναούς αλλά και τις ακραίες αντιθέσεις πλούτου-φτώχειας, κουβαλάει και μια βαριά ιστορία,  πάντα με σεβασμό στον θεό της, τον Βούδα.

 

 

Ρίξαμε μια ματιά σε όλα όσα εκείνα κάνουν την Ταϊλάνδη έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς του κόσμου.

Πού βρίσκεται: Γεωγραφικά, η Ταϊλάνδη βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, με το Λάος και την Καμπότζη στα ανατολικά της, τον Κόλπο της Ταϊλάνδης και τη Μαλαισία στα νότια και την Ανδαμανική θάλασσα με τη Μπούρμα στα δυτικά της.

Λίγα λόγια:  Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Μπανγκόκ. Άλλα δημοφιλή μέρη είναι το Πουκέτ, το μεγαλύτερο, πιο πυκνοκατοικημένο και περισσότερο τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης, το Τσιάνγκ Μάι στον ορεινό βορρά και το Κο Σαμούι στο νότο, για αυτούς που θέλουν την απόλυτη χαλάρωση.

Τι να μη χάσεις

Μέσα στην πόλη (Μπανκόκ)

Η καλύτερη πρόταση για να δεις την Μπανκόκ χωρίς να ιδρώσεις και να ταλαιπωρηθείς από τη ζέστη και την κίνηση στους δρόμους της πόλης (να τα λέμε αυτά) είναι το περίφημο τουρ με το καραβάκι που θα σε κάνει μια βόλτα από τα top αξιοθέατα της.  Αν πάντως είσαι του περπατήματος, μη χάσεις Το Μεγάλο Παλάτι και το Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα (Phra Kaeo) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το Ναό του ξαπλωμένου Βούδα (Wat Pho), τον Ναό της Αυγής (Wat Arun), το Πανεπιστήμιο Thammasat αλλά και τη γέφυρα Memorial.

 

 

Αν πάλι θες να νιώσεις την αίσθηση της χαλάρωσης και της “απόδρασης” από την πόλη, μην παραλείψεις το DusitPark.

 

 

Πουκέτ το Μαργαριτάρι

Είναι το μεγαλύτερο, το πιο πυκνοκατοικημένο αλλά και το πιο τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης. Στο “Μαργαριτάρι του Νότου”, όπως έχει χαρακτηριστεί, θα βρεις, μεταξύ άλλων, τα νερά της Maya Bay στα νησιά Phi Phi (βλέπε “Παραλία” με τον Leonardo Di Caprio), πανύψηλους φοίνικες, εξωτική βλάστηση με τα σπάνια είδη χλωρίδας και τροπικά δειλινά. Φυσικά, τους καλοκαιρινούς μήνες βουλιάζουν από κόσμο (σκέψου τη Σαντορίνη στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο), οπότε θέλει προσοχή στις ημερομηνίες που θα επιλέξει κανείς.

Βουτιά στα βαθιά (Κο Σαμούι)

Εδώ, δε θα χρειαστείς πολλά παραπάνω από ένα αντηλιακό και καλή παρέα.

 

 

 

 

Πράσινος Βορράς (Τσιάνγκ Μάι)

Βλάστηση που θυμίζει καταπράσινο πίνακα, άγρια ζώα, ναοί που κουβαλούν βαριά ιστορία αλλά και εκατοντάδες νομαδικές φυλές, που ακόμα ζουν και βασιλεύουν. Όλα αυτά θα τα δεις σε μεγάλες δόσεις στο βόρειο μέρος της Ταϊλάνδης, αν επιλέξεις για βάση σου το Τσιάνγκ Μάι (Chiang Mai), από όπου θα μπορείς να οργανώσεις τις εκδρομές σου για τις γύρω περιοχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρωτεύουσα στα βόρεια της Ταϊλάνδης (και 700 χλμ από την Μπανκόνγκ), ένα πραγματικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

 

 

Ένα μέρος με παρελθόν

Στο κεντρική Ταϊλάνδη βρίσκονται οι ιστορικές πόλεις Ayathaya και Sukhothai, γεμάτες με ερείπια ναών, καθώς και η περίφημη γέφυρα της του ποταμού Kwai, όπου γυρίστηκε και η ιστορική ταινία “The Bridge on the River Kwai”.

 

 

 

 

Αξίζει να επισκεφτείς την Αγιούταγια (Ayathaya), την δεύτερη πρωτεύουσα του Σιάμ (μετά τη Sukothai) που καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε στον πόλεμο με την Βιρμανία, το 1767. Μια περιήγηση  που, ανάμεσα στα απομεινάρια της παλιάς αυτής πόλης (μοναστήρια, ναοί και αγάλματα του Βούδα), θα σε κάνει να νιώσεις λίγη από την μεγαλοπρέπεια της εποχής. Ειδικά όταν αντικρίσεις το δέντρο- “θαύμα” για τους βουδιστές, στο οποίο έχει σχηματισθεί η μορφή του Βούδα…

 

 

Γιατί αξίζει να πας

Γιατί, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ταϊλάνδη είναι μια πολύ φθηνή χώρα. Από φαγητά και μεταφορές μέχρι καταλύματα. Φυσικά, υπάρχουν μέρη που ισχύει το αντίθετο.

 

 

Γιατί, λόγω των καλών τιμών που αναφέραμε πριν, η Ταϊλάνδη είναι ο τέλειος προορισμός για κάθε τύπο τουρίστα: από νέους με backpacks, μέχρι οικογένειες και παρέες που κάποιες φορές μένουν για μήνες ολόκληρους.

 

 

Εκεί θα απολαύσεις “στην πηγή του” το περίφημο ταϊλανδέζικo μασάζ και μάλιστα, όπου το θες και στην τιμή που το θες. Αν διαθέτεις υψηλό κασέ, διάλεξε κάποιο από τα εξειδικευμένα spa, αλλιώς επίλεξε τον κλασικό δρόμο των συνοικιακών (ή, αν είναι καλοκαίρι, διάλεξε την παραλία).

 

 

Γιατί σε κάθε γωνιά των ταϊλανδέζικων πόλεων θα βρες original πικάντικη και καυτερή κουζίνα, αν είσαι φαν του είδους.

 

 

Αν έχεις βάλει στόχο να ανακαλύψεις την Ασία, ξεκίνα από την Ταϊλάνδη. Είναι η ιδανική εισαγωγή -χωρίς να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά- για τα επόμενα ταξίδια σου.

cosmo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *