Τα μυστικά νησιά της Βενετίας

Άλλα εγκαταλελειμμένα, άλλα με ελάχιστους κατοίκους, τα νησάκια της λιμνοθάλασσας είναι γοητευτικά και κρύβουν θησαυρούς που ελάχιστοι τουρίστες γνωρίζουν. Το arttravel.gr μας συστήνει δύο από τα μυστικά νησιά της Βενετίας.

Οι περισσότεροι άλλωστε περιορίζονται στις βόλτες στο San Marco, σε μια εκδρομή στο Μουράνο για τα φημισμένα κρύσταλλα ή στο Μπουράνο με τα πολύχρωμα σπιτάκια και τις διάσημες δαντέλες. Ελάχιστοι, όμως, είναι αυτοί που έχουν ακούσει για τα νησάκια San Clemente και Isola delle Rose. Και τα δύο κρύβουν ένα καλό λόγο για να βγούμε για λίγο από τα τουριστικά μονοπάτια της Βενετίας και να τα επισκεφτούμε.

San Clemente

Αυτό το νησάκι πάντοτε αποτελούσε ησυχαστήριο. Σήμερα είναι καταφύγιο μακριά από τα πλήθη τς λιμνοθάλασσας ενώ κατά τις Σταυροφορίες του 12ου αιώνα η εκκλησία και ο ξενώνας της φιλοξενούσαν προσκυνητές και στρατιώτες που επέστρεφαν ή κατευθύνονταν στους Αγίους Τόπους.

Εδώ το 14ο και 15ο αιώνα λειτουργούσε μοναστήρι, στη συνέχεια ξενοδοχείο για τους διακεκριμένους επισκέπτες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ το 17ο αιώνα νοσοκομείο για τα θύματα της πανούκλας. Μετά την εισβολή του Ναπολέοντα στη Βενετία, το μοναστήρι έκλεισε οριστικά και το νησί ερημώθηκε.

Αυτό συνέβη το 1810. Σήμερα, 205 χρόνια μετά και μια επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το νησάκι των 62 στρεμμάτων τραβά τα βλέμματα με το πεντάστερο St. Regis Venice San Clemente Palace Hotel. Η ατμόσφαιρα εποχής διατηρείται ανέπαφη χάρη στην προσεγμένη ανακαίνιση κατά την οποία προφυλάχθηκαν τα έργα τέχνης και οι αντίκες του μοναστηριού. Πηγή έμπνευσης για τα δωμάτια αποτέλεσαν σημαντικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της πόλης: οι Ευγενείς, με δωμάτια με απαράμιλλο στυλ, οι Δόγηδες με κομψά δωμάτια, οι Έμποροι με πολύτιμα υφάσματα που θυμίζουν τις εξορμήσεις τους στην Ανατολή και οι Ναυτικοί με δωμάτια σε απαλούς τόνους.

Εξαιρετική η γαστριμαργική εμπειρία στα δύο εστιατόρια. Στο Le Maschere με θέα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας, δοκιμάζουμε τυπικά βενετσιάνικα πιάτα όπως φιλέτο κολιού με φύλλα δάφνης και σκόρδο ενώ το καλοκαίρι μεταφερόμαστε στο πιο ανεπίσημο La Laguna κοντά στην πισίνα, για πίτσες, δροσερές σαλάτες και ζυμαρικά (Isola di San Clemente, τηλ. 0039 041 2445001, www.sanclementepalacevenice.com).

Isola delle Rose

Δίπλα στο Σαν Κλεμέντε βρίσκεται ακόμα ένα νησάκι που ψάχνει να ξανακερδίσει τη θέση της στην ιστορία μέσα από ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Χτισμένο σε νοσοκομείο της εποχής του Μουσολίνι που έστεκε εγκαταλελειμμένο μέσα σε κήπους με φοίνικες, θάμνους και ελαιόδεντρα, το JW Marriott Venice Resort & Spa αποτελεί το πιο πολυαναμενόμενο opening της Βενετίας.

Δεν πρόκειται για ένα μόνο πολυτελές ξενοδοχείο αλλά για 4 διαφορετικά καταλύματα: το πρώην νοσοκομείο μετατράπηκε σε ολόλευκο ξενοδοχείο 191 δωματίων με αψιδωτά ταβάνια, μοντέρνα διακόσμηση, σχολή μαγειρικής, εστιατόρια και πισίνα υπερχείλισης ενώ οι υπόλοιποι 3 τύποι καταλυμάτων στεγάζονται σε 20 κτίσματα διασκορπισμένα στο νησάκι και προσφέρουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και πολυτέλεια (τηλ.: 0039 041 2968111, www.jwvenice.com).

Και τα δύο ξενοδοχεία έχουν στόχο να αποτελέσουν αφορμή για ταξίδι με σκοπό να κρατήσουν τους επισκέπτες όσο περισσότερο γίνεται στα δύο νησάκια της λιμνοθάλασσας. Φυσικά, οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάνουν δωρεάν στη Βενετία σε μια 20λεπτη διαδρομή με τα γρήγορα σκάφη των ξενοδοχείων όποτε το επιθυμούν να αναμειχθούν με τα πλήθη.

 

ladylike.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *