Τα πιο κλισέ πράγματα που μας συμβαίνουν κάθε Πάσχα

Ανεξάρτητα με το τι μπορεί να θυμίζει στον καθένα το Πάσχα, υπάρχουν μερικά θεμελιώδη σημεία αναφοράς που συνιστούν τη γιορτή η οποία για μερικούς ακούει και στο όνομα “Λαμπρή”.
Ατελείωτες γραφικότητες με φόντο τα βαμμένα αυγά, τα διακοσμητικά λαγουδάκια, τις λαμπάδες, τα βεγγαλικά, το Άγιο Φως, τη μαγειρίτσα και το αρνί που συμβαίνουν κάθε χρόνο για να επιβεβαιώσουν ότι το Πάσχα είναι μία από τις εξωφρενικά χαρακτηριστικές στιγμές της ελληνικής κουλτούρας και να μας κάνουν να σκεφτούμε “really now??”. Τι θα ήταν, όμως, το Πάσχα χωρίς αυτές;

1. Κάποτε σου φαινόταν γραφικό που η μαμά σου αντάλλασε συνταγές για κουλουράκια με την θεία σου. Πλέον το κάνεις κι εσύ.

2. Το να βρεις αληθινά νόστιμο και μαστιχωτό τσουρέκι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει ψάξιμο, δοκιμές και πολλά τσουρέκια που θα ξεραθούν σχεδόν άθικτα στον πάγκο της κουζίνας.

3. Τι να φορέσεις στην εκκλησία, αυτή η μάστιγα. Όλα μοιάζουν ή πολύ εκκεντρικά ή πολύ λίγα.

4. Αν συνεχίζεις να μένεις στην περιοχή που πήγαινες σχολείο, οι πιθανότητες να δεις παλιούς συμμαθητές (με τους οποίους δεν έχεις καμία όρεξη να πιάσεις κουβέντα) στον Επιτάφιο αυξάνονται κατακόρυφα.

5. Το πιο περίεργο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί στην εκκλησία είναι να κοιτάζεσαι με κάποιον. Όχι επειδή θα ανταλλάσετε βλέμματα με την συνοδεία θρησκευτικών ύμνων, αλλά επειδή -αλήθεια ούτε εμείς μπορούμε να το εξηγήσουμε- μέσα στην εκκλησία κάποιος σου φαίνεται πιο ωραίος απ’ οτι θα σου φαινόταν αν τον έβλεπες στο μπαρ και θα σκεφτόσουν ότι απλώς “βλέπεται”. Συνήθως, βγαίνοντας από την εκκλησία και αφού απομακρυνθείς μερικά μέτρα, αναρωτιέσαι τι σκεφτόσουν. Μην ανησυχείς. Έχει συμβεί σε όλες μας.

6. Ο ηλιόλουστος καιρός σε κάνει να νιώθεις ότι, πλέον, απέχεις μία ανάσα από το καλοκαίρι. Αρκεί να κοιτάξεις την πρόγνωση του καιρού για να καταλάβεις ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα συμβεί φέτος.

7.Αν φύγεις για παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό ή σε κάποιο νησί, το σακ βουαγιάζ θα περιέχει πάνω – κάτω αυτά: ρούχα που είναι περισσότερο καλοκαιρινά και λιγότερο χειμερινά από τον καιρό που κάνει στο χωριό/νησί.

8.Να είσαι στο αυτοκίνητο με το ζευγάρι που δεν μιλιούνται μεταξύ τους και να το νιώθεις μέχρι και στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου ότι είναι τσακωμένοι. Μη σου τύχει.

9. Αν τα βεγγαλικά στην Ανάσταση σε φοβίζουν, να ξέρεις δεν είσαι μόνη σου. Φέτος, πάντως, η αστυνομία μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια  με τους λόγους που δεν πρέπει να ρίχνουμε βεγγαλικά και στρακαστρούκες.

10. Από την άλλη προσπάθησε να φανταστείς Ανάσταση χωρίς αυτά. Ναι ξέρουμε. Δεν γίνεται.

11. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μέχρι τα 25 σου έχεις κάψει τουλάχιστον τρεις φορές τα μαλλιά σου στην Ανάσταση.

12. Κάθε χρόνο, κάποιος από την οικογένεια, επιμένει να καθίσετε στην εκκλήσια και μετά την Ανάσταση. Τι όχι; Μόνο στη δική μου; Γιατί ρε μπαμπά;

13. Για την ιστορία λοιπόν να σου πω ότι, ναι, έχω κάτσει στην λειτουργία και είναι ό,τι πιο κοντινό στο σταμάτημα του χρόνου. Ειδικά αν ξέρεις ότι σε περιμένει μαγειρίτσα στο σπίτι.

14. Η αγωνία να φύγεις μετά την Ανάσταση για να προλάβεις τη μαγειρίτσα στο σπίτι μπορεί να συγκριθεί με αυτή που ένιωθες όταν περίμενες τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.

15. Οι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι (aka ανυπομονούν για τη μαγειρίτσα), συνήθως είναι αυτοί που κάθονται σπίτι τους μετά την Ανάσταση. Είμαστε αυτοί οι άνθρωποι.

16. Να μην φάνε ούτε μία κουταλιά μαγειρίτσα οι άνθρωποι που θεωρούν υποχρεωτικό να κάνεις δώρα το Πάσχα.

17. Την Κυριακή του Πάσχα, όπως κι αν είσαι, αγουροξυπνημένη, νυσταγμένη, με hang over, με τις πιτζάμες, θα σε ξυπνήσουν με το ζόρι.

18. Δεν γλιτώνεις εύκολα από την φράση “το σούβλισμα του οβελία”.

19. Δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους το αρνί. Μία αλήθεια που αρνείται να καταλάβει ο μπαμπάς σου/ ο θείος σου/ συμπλήρωσε εδώ το όνομά του συγγενή όταν σε κυνηγάνε με το κομμάτι στο χέρι φωνάζοντας “Μα φάε να δεις. Λουκούμι είναι”.

20. Ναι, έχουμε τσεκάρει κι εμείς με το πηρούνι αν έχει ψηθεί το αρνί. Επίσης, ναι, μας έχουν βάλει να γυρίζουμε την σούβλα για να μας βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία.

21. Ανυπομονούμε για τα  κάθε χρόνο τα ίδια αστεία με το φαί που ανεβαίνουν στο Facebook μετά το μεγαλύτερο κυριακάτικο τραπέζι του χρόνου, αυτό της Κυριακής του Πάσχα.

22. Το να φας το κόκκινο αυγό σου που χρησιμοποίησες για να κάνεις τα “Χριστός Ανέστη-Αληθώς ο κύριος”, είναι το τελευταίο που θέλεις καθώς ξεκουμπώνεις το τελευταίο προπύργιο της αξιοπρέπειας σου. Το τελευταίο κουμπί του παντελονιού σου.

23. Η μέρα αυτή δεν θέλει μόνο αντοχές για το φαγητό, αλλά και για όλους τους συγγενείς που, και φέτος, θα σου κάνουν άβολες ερωτήσεις όπως “Εσύ ακόμα μόνη σου;” ή σχόλια που δεν έχουν απάντηση όπως “δεν έρχεσαι να μας δεις πια”.

24. Φέτος είναι ο 4ος χρόνος που η Θέτις θα χάσει τη μαγεία αυτής της γιορτής, αφού κάθε χρόνο  κλείνει εισιτήρια για το Λονδίνο με σκοπό να δει τους φίλους της. Δεν ξέρει τι χάνει.

 

cosmopolitan.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *