Τα plus του χρώματος

Αν διαλέξεις προσεκτικά τα χρώματά σου, μπορείς να τραβήξεις την προσοχή, να χαλαρώσεις τους συνομιλητές σου ή να παίξεις μπάλα σε μία επαγγελματική διαπραγμάτευση. Εμείς κάναμε εκτενή έρευνα και σου λέμε πώς να ζωγραφίσεις τον κόσμο σου.

Η μόδα είναι της στιγμής, η βιολογία για πάντα.  Γι’ αυτόν το λόγο, παρ’ όλες τις αλλαγές στο κόψιμο, στα στυλ, στα σχέδια που γίνονται μέσα σε μία αντρική γκαρνταρόμπα υπάρχει πάντα μία σταθερή αξία: το χρώμα.

Οι βιολογικές ανάγκες μας -ανάμεσα σε αυτές το socializing και η αναπαραγωγή- έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χρωματικών μας προτιμήσεων εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, υποστηρίζει η Abby Calisch, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Argosy University του Ντάλας και ειδικός στην art therapy. «Η σωστή επιλογή χρώματος μπορεί να ξυπνήσει σε όσους είναι γύρω μας διάφορα συναισθήματα» λέει. Με άλλα λόγια, αν διαλέξεις προσεκτικά τα χρώματά σου, μπορείς να τραβήξεις την προσοχή, να χαλαρώσεις τους συνομιλητές σου ή να παίξεις μπάλα σε μία επαγγελματική διαπραγμάτευση. Εμείς κάναμε εκτενή έρευνα και σου λέμε πώς να ζωγραφίσεις τον κόσμο σου.

Ρίξε την κόκκινη βόμβα Το κόκκινο σημαίνει δράση. Βρετανοί ερευνητές σύνδεσαν το χρώμα με τα υψηλά επίπεδα επιθετικότητας, σε μελέτη που έγινε το 2006 στους ολυμπιονίκες αθλητές πολεμικών τεχνών. «Σε πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά, ψάρια και πτηνά, η ερυθρότητα του δέρματος σχετίζεται με την τεστοστερόνη» υποστηρίζει ο υπεύθυνος της έρευνας Robert Barton. «Το κόκκινο πυροδοτεί ασυναίσθητη αξιολόγηση του αντιπάλου ως ο επικρατέστερος». Πώς να χειριστείς το κόκκινο σοφά; Συνδύασέ το με ουδέτερα χρώματα και με clean ύφος (όπως ακριβώς και στη φωτογραφία). Μία άλλη εναλλακτική: ρίξε πάνω σου ένα κόκκινο αξεσουάρ, για να υπενθυμίζεις στους άλλους την κυριαρχία σου. Δεν ξέρουμε αν με τις κόκκινες κάλτσες θα το πετύχεις.

Ανέβα στα μάτια της  To μπλε ταιριάζει παντού: από την αίθουσα των μίτινγκ μέχρι το μπάρμπεκιου που θα κάνεις με τους φίλους σου, αλλά δεν είναι μόνο άνετο και λειτουργικό χρώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Οι αισθητήρες χρωμάτων στα μάτια της δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε οποιαδήποτε απόχρωση του μπλε και διαβιβάζουν την πληροφορία απευθείας στον εγκέφαλό της. Διάλεξε ένα μπλε που ταιριάζει με την περίσταση. Οσο πιο ολοκληρωμένο είναι το σύνολό σου τόσο πιο σκούρα η απόχρωση. Είναι θεμελιώδης αρχή του ντυσίματος. Με τα σωστά αξεσουάρ θα τονίσεις την επίδραση που έχει το μπλε σε εκείνη. Ενα ζευγάρι καφέ παπούτσια αντί για μαύρα θα κάνει ένα navy-blue κοστούμι να ξεχωρίζει από μακριά. Αλλωστε αυτό κάνουν και οι Ιταλοί.

Τελειοποίησε το chill-out  Τα παστέλ χρώματα μπορούν να χαλιναγωγήσουν την επιθετική συμπεριφορά ακόμα και των φυλακισμένων, σύμφωνα με έρευνα του 1979 του Institute for Biosocial Research της Ουάσινγκτον. Οπότε σκέψου τι θα κάνει σε σένα. «Είναι τέλεια για περιπτώσεις μεσολάβησης ή για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση» λέει η fashion expert Laura Siebold. «Μόνο φρόντισε να μη φαίνεσαι σαν ένα ανθισμένο μπουκέτο λουλουδιών». Προτίμησε τα pastel χρώματα για βόλτες και κυριακάτικα μεσημέρια ή συνδύασέ τα με ένα κοστούμι αυστηρής γραμμής για να ρίξεις λίγο τους τόνους. Ακόμα και μία παστέλ πινελιά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Γίνε μυστήριος, όχι μίζερος Ερευνα του Cornell University έδειξε ότι επαγγελματικές ομάδες με κατάμαυρες στολές ήταν περισσότερο επιθετικές από άλλες ομάδες που φορούσαν ανοιχτά χρώματα. Επίσης είχαν τιμωρηθεί περισσότερο. «Σε κάνει να μοιάζεις μαφιόζος» υποστηρίζει ο Joe Lupo, συνιδιοκτήτης του Visual Therapy, μία συμβουλευτική υπηρεσία εικόνας και στυλ. «Μερικές φορές αυτή δεν είναι και η καλύτερη εντύπωση που μπορείς να δώσεις». Ενα σκούρο γκρι κοστούμι μπορεί να σωπάσει το σφύριγμα του πέναλτι. Συνδύασέ το με ένα χρωματιστό T-shirt ή μπλούζα. Πρέπει να το ζεστάνεις. Φύλαξε τα σκούρα χρώματα για το βράδυ, όταν θα αναμειχθούν καλύτερα με τον περίγυρο.

Μίξαρε και κέρδισε Οσοι ντύνονται συντηρητικά φροντίζουν να είναι σίγουροι ότι τα ρούχα τους όχι μόνο θα «δένουν» μεταξύ τους, αλλά θα συμπληρώνουν και τη φυσική χρωματική παλέτα του σώματός τους. «Το χρώμα κάνει αντίθεση με το δέρμα σου κι αν καταφέρεις να διαφοροποιηθείς από αυτό, θα έχεις μικρότερο κίνδυνο να εμφανιστείς ξεπλυμένος» λέει η Julie Foley, image maker στη Βοστώνη. Η Foley προσθέτει και κάτι ακόμα: το χρώμα των ματιών. Το πράσινο και το μπλε τονίζουν τα πιο ανοιχτόχρωμα μάτια, το καφέ και το μαύρο τονίζουν τα πιο σκούρα μάτια. Αφησε την απόχρωση της επιδερμίδας σου να καθορίσει την ένταση – όσο πιο ανοιχτή η επιδερμίδα τόσο πιο απαλή η χρωματική παλέτα των πουκαμίσων σου. Το παντελόνι και το τζάκετ φαντάσου ότι λειτουργούν ως κάδρο: κοντράσταρέ τα με το χρώμα των μαλλιών και του πουκαμίσου σου για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *