Τι είναι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια

Λένε ότι οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια σχηματίζονται εξαιτίας της κόπωσης ή όταν ξενυχτάμε.

Όντως η έντονη κούραση και οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων στα μάτια, ωστόσο τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια.

Για να το πούμε απλά, οι μαύροι κύκλοι που εμφανίζονται στην περικογχική περιοχή είναι το αποτέλεσμα ενός λεπτού στρώματος στο δέρμα κάτω από τα μάτια, που δείχνει όλα αιμοφόρα τα αγγεία πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.

Επιπλέον, καθώς γερνά κανείς η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της και την ικανότητα αναγέννησης, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο λεπτή.

Γι’ αυτό πολλές φορές οι ηλικιωμένοι έχουν πιο έντονους μαύρους κύκλους, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμούνται.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν γενετική προδιάθεση και διαθέτουν πιο λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, είναι κάτι που είναι γνωστό ως περικογχική υπέρχρωση. Στην ουσία πρόκειται για μια κατάσταση που οδηγεί σε παραγωγή περισσότερης μελανίνης στο δέρμα κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχουν πιο σκούρο χρώμα.

Η κατάσταση αυτή βέβαια επηρεάζει περισσότερο (ή τουλάχιστον είναι πιο εμφανής) ανθρώπους με πιο σκούρο δέρμα.

Για ποιο λόγο όμως λέγεται ότι οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται εξαιτίας έντονης κόπωσης;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό σχετίζεται με το πώς αντιδρά ο οργανισμός στα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Όταν το σώμα μας είναι κουρασμένο, παράγεται αυξημένη ποσότητα της χημικής ουσίας κορτιζόλης, προκειμένου να παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να παραμείνει ξύπνιος.

Η κορτιζόλη, μεταξύ άλλων, αυξάνει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των αγγείων (και αυτών που βρίσκονται κάτω από τα μάτια).

Όπως προαναφέρθηκε, οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται επειδή στην περιοχή αυτή γύρω από τα μάτια το δέρμα είναι πιο λεπτό. Επομένως, όταν διογκώνονται τα αγγεία λόγω της αυξημένης ροής του αίματος από την αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης εξαιτίας της κόπωσης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η κούραση έχει συνδεθεί με την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Αφού λοιπόν για τα γονίδιά μας δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ξεκουράζεται.

 

entertv.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *