Τι πρέπει να ξέρεις για να κερδίσεις (σίγουρα) τη μάχη με τη ζυγαριά

Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο απλά μαθηματικά, του τύπου φάε λιγότερο, κάψε περισσότερο. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Σε απλά μαθηματικά, η απώλεια βάρους είναι: λιγότερο φαγητό, περισσότερη κίνηση. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά όμως, όλοι θα είχαν κορμάρες. Οι personal trainer των celebrities, Bob Harper και Jilian Michaels, αποκαλύπτουν 18 μυστικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος μια και καλή.

1. Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να μείνεις αδύνατος

Το να χάσεις βάρος είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία από το να κάνεις απλώς δίαιτα. Εκτός από την κατάλληλη διατροφή, απαιτεί επίσης άσκηση, να καταλάβεις γιατί τρως περισσότερο και πώς θα κινητοποιήσεις τον εαυτό σου ώστε να κάνει την αλλαγή που έχει ανάγκη. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να είνα πραγματικά δική σου. Αν δεν είσαι έτοιμος, όσο κι αν προσπαθείς, καμιά δίαιτα δεν πρόκειται να πετύχει.

2. Σταμάτα να κατηγορείς τα γονίδιά σου

Δεν έχουν όλοι τον ίδιο σωματότυπο ούτε τον ίδιο μεταβολισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βελτιώσεις το σώμα σου. Όποια κι αν είναι τα γονίδιά σου, μπορείς να κάνεις τις σωστές επιλογές αναφορικά με το φαγητό και την άσκηση και να βελτιώσεις πολύ το κορμί σου.

3. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου

Είναι βασικό να αποδεχτείς το σώμα σου όπως είναι πριν αποφασίσεις να το αλλάξεις. Ακόμα κι αν είσαι υπέρβαρος, το θέμα είναι ότι αποφάσισες να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού θέλεις να πας. Αλλά με ψυχραιμία. Μην πιέζεις τον εαυτό σου και μην τον κατηγορείς.

 

 

4. Μάθε περισσότερα για τη διατροφή

Όσα περισσότερα ξέρεις για τις τροφές, τη χημεία τους και τα συστατικά που έχεις ανάγκη για να είσαι υγιής και αδύνατος, τόσο καλύτερη θα είναι η διατροφή σου.

5. Κράτα ένα ημερολόγιο με το τι τρως

Άρχισε να καταγράφεις τις τροφές που καταναλώνεις από το πρωί μέχρι το βράδυ με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Έτσι, θα διαπιστώσεις εύκολα τι κάνεις λάθος. Μπορεί να παραλείπεις γεύματα ή να τρως τελικά περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Και φρόντισε να είσαι ειλικρινής, αλλιώς δεν έχει καμία αξία.

6. Πειραματίσου για να βρεις τη δίαιτα που σου ταιριάζει

Είναι προφανές ότι πρέπει να αποφεύγεις κάποιες τροφές, όπως λιπαρά, κατεργασμένα τρόφιμα, άσπρη ζάχαρη και το υπερβολικό αλκοόλ. Πέρα από αυτό όμως το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και αυτό σημαίνει ότι επειδή μια δίαιτα ταιριάζει σε κάποιον, δεν ταιριάζει σε όλους.

 

 

7. Μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου να πεινάει

Δίαιτα σημαίνει συνήθως να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, αλλά δεν ισχύει το όσο λιγότερες θερμίδες τρως τόσο περισσότερο βάρος θα χάσεις. Μπορεί αυτό να συμβεί στην αρχή, αλλά το σώμα σου θα νομίζει ότι πεθαίνεις από έλλειψη τροφής και θα κάνει πιο αργό το μεταβολισμό σου.

8. Ξεπέρασε τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείς για να μην γυμνάζεσαι

Για να καταφέρεις να κάνεις την άσκηση ρουτίνα και να μείνεις σε αυτή, πρέπει να περιορίσεις όσο μπορείς τις δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν αποφεύγεις το γυμναστήριο επειδή δεν σου αρέσουν οι κλειστοί χώροι, άρχισε να τρέχεις ή να περπατάς στο δρόμο, στο πάρκο, στο γήπεδο, στην παραλία, όπου σου αρέσει τέλος πάντων, ώστε να μην έχεις πια καμια δικαιολογία.

9. Μην ξεχνάς τα βάρη

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις κορμί είναι να συνδυάσεις αεροβική, όπως τζόγκινγκ, step ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει, με ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως είναι τα βάρη στο γυμναστήριο. Η αεροβική θα κάψει το περιττό λίπος, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις θα σμιλεύσει το σώμα σου και θα αυξήσει τη μυική σου μάζα. Και όπως ξέρεις, όσο περισσότερους μυς έχεις τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σου, ο οποίος δουλεύει ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι. Καλό;

 

 

10. Άρχισε με μικρά βήματα

Μην κάνεις το λάθος να βάλεις δύσκολους στόχους στην αρχή, όπως το να τρέχεις μια ώρα κάθε μέρα. Το ζητούμενο είναι να αρχίσεις να κινείσαι όσο μπορείς περισσότερο: μια βόλτα με το σκύλο, σκάλες αντί για ασανσέρ. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι αρκετό, αλλά θα αλλάξει τη νοοτροπία σου και από το να κάθεσαι όλη μέρα είναι σίγουρα καλύτερο. Ακόμα και 20 λεπτά άσκησης την ημέρα, θα βάλουν το μεταβολισμό σου σε κίνηση.

11. Πίεσε (λίγο) τον εαυτό σου στην αρχή

Μην περιμένεις οι πρώτες μέρες που θα αρχίσεις να γυμνάζεσαι να είναι εύκολες και διασκεδαστικές. Στην αρχή μπορεί να κουράζεσαι εύκολα, να πονάς ή να βαριέσαι. Τότε ακριβώς είναι που πρέπει να επιμείνεις και να πιέσεις λίγο τον εαυτό σου να συνεχίσει. Θα δεις ότι σε δυο-τρεις εβδομάδες, οι ασκήσεις που σε έκαναν να υποφέρεις, θα είναι πολύ πιο εύκολες. Το μυστικό είναι να μην τα παρατήσεις.

12. Μην περιμένεις ότι θα συνεχίσεις να χάνεις βάρος το ίδιο γρήγορα

Αν έχεις να χάσεις αρκετό βάρος, τις πρώτες εβδομάδες τα κιλά θα φευγουν πολύ ευκολότερα. Μην περιμένεις όμως ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Συνήθως χάνεις μισό με ενάμιση κιλό την εβδομάδα, αλλά όλοι έχουν τα λεγόμενα σημεία “πλατό”: τις άχαρες περιόδους που μπορεί να γυμνάζεσαι και να κάνεις δίαιτα για εβδομάδες, χωρίς να χάνεις καθόλου βάρος. Εκεί ακριβώς πρέπει να κρατηθείς και να μείνεις σταθερός στις προσπάθειές σου. Αν επιμείνεις στο πρόγραμμα σου, το βάρος σου θα συνεχίσει να πέφτει.

 

 

13. Προσπάθησε να εκπλήσσεις το σώμα σου

Το θέμα είναι να εκπλήσσιες το σώμα σου συνεχώς, ώστε να το αναγκάζεις να προσαρμόζεται. Μια μέρα μπορεί να φας για παράδειγμα 1700 θερμίδες (αν είσαι γυναίκα) και μετά να πέσεις στις 1300 για τις επόμενες δυο μέρες, μετά άλλες δυο μέρες στις 1500 και ξανά άλλη μια στις 1700.

Η ίδια αρχή ισχύει και για την άσκηση. Αν κάνεις την ίδια άσκηση ξανά και ξανά, αρχικά θα δεις αποτέλεσμα, κάτι που θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις. Σε τέσσερις εβδομάδες περίπου όμως θα πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα σου, διαφορετικά το σώμα σου θα συνηθίσει και το αποτέλεσμα θα είνα πλέον πιο φτωχό. Τα καλά νέα είναι ότι και η μικρότερη αλλαγή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Αν περπατάς για παράδειγμα για 30 λεπτά στο διάδρομο, επιβράδυνε το βήμα σου στο μισό και αύξησε την κλίση του διαδρόμου.

14. Μάθε να σταματάς

Κάθε φορά που έχεις την επιθυμία να φας κάτι που δεν πρέπει, όπως ένα γλυκό, επειδή είχες μια δύσκολη μέρα, ρώτα τον εαυτό σου: “Πεινάω στα αλήθεια; Θέλω στα αλληθεια αυτό το παγωτό; Γιατί; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες;”. Αν δεν πεινάς πραγματικά, βρες κάτι καλύτερο (και λιγότερο παχυντικό) για να χαλαρώσεις, όπως ένα μασάζ ή ένα μπάνιο.

15. Ξέχνα τους γοφούς σου

Προσπάθησε να βλέπεις κάθε άσκηση ως κάτι που θα αυξήσει τις ικανότητές σου και όχι σαν έναν τρόπο να διορθώσεις κάποιο σημείο του σώματός σου που δεν σου αρέσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις να παραπονιέσαι για τους μεγάλους γοφούς σου ή για τη φουσκωτή κοιλιά σου. Με το που θα αρχίσεις να κινείσαι και να χάνεις βάρος θα διορθωθούν όλα.

 

 

16. Μη φοβάσαι να κάνεις διάλειμμα

Αν νιώθεις τα χέρια ή τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα, μη διστάζεις να κάνεις ένα διάλειμμα. Είναι πολύ καλύτερο από το να το παρακάνεις με την άσκηση. Πάρε το χρόνο σου και χαλαρωσε. Άσε τον οργανισμό σου να επανακάμψει, αλλιώς διατρέχεις τον κίνδυνο να φτάσεις στο σημείο πλατό ή να “κάψεις” τον οργανισμό σου και να τα παρατήσεις.

17. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνος σου, ζήτα τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία

Ένας personal trainer και ένας διατροφολόγος θα σου προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια και στήριξη στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθειά τους, ιδίως αν βλέπεις ότι μόνος σου δεν καταφέρνεις πολλά. Φρόντισε να ελέγξεις βέβαια αν οι επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστείς έχουν πιστοποιημένες γνώσεις για αυτά που κάνουν και δεν είναι “αερητζήδες”.

18. Να είσαι ρεαλιστής

Μην περιμένεις να αποκτησεις το κορμί των σταρ που θαυμάζεις στις ταινίες και στα περιοδικά, εκτός κι αν είναι αυτή η φύση σου. Μην ξεχνάς ότι οι celebrities έχουν δικούς τους σεφ, trainers που δουλεύουν μαζί τους κάθε μέρα, για έξι ημέρες την εβδομάδα. Για να μην πούμε για τους πλαστικούς χειρουργούς που βελτιώνουν όποια προβλήματα προκύψουν. Και όλο αυτό υποστηρίζεται επίσης από τον κατάλληλο φωτισμό, φωτογράφο, κομμωτή και μακιγιέρ. Πώς να μην δείχνουν φανταστικοί;

cosmo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *