Το who is who του νέου προέδρου της Γαλλίας .

macron

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο πριν από έξι μήνες: να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας χωρίς την υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Όταν ο 39χρονος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2016 για να εγκαινιάσει το En Marche! πολλοί πίστευαν ότι ήταν καταδικασμένος σε αποτυχία. Αλλά σε μόλις 18 μήνες το κίνημα είχε περισσότερα από 200.000 μέλη και ο Μακρόν κέρδισε τώρα τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, νικώντας ένα άλλο πολιτικό αουτσάιντερ, τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

palettinoss17

Αυτές οι εκλογές ήταν οι πιο συγκλονιστικές και απρόβλεπτες στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Ο Ολάντ έγινε ο πρώτος πρόεδρος που δεν ήταν υποψήφιος για δεύτερη θητεία μετά την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 και ο επιλεγμένος διάδοχός του, Μπενουά Αμόν, κατέληξε στην -πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα- πέμπτη θέση πίσω από τον αριστερό αντίπαλό του Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο.

Εν τω μεταξύ, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είχε μια καταστροφική εκστρατεία αφού ο υποψήφιος, πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, επλήγη από πολλά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για να πληρώσει τη γυναίκα του για διοικητικές εργασίες που δεν φαίνεται να έχει κάνει.

Το γεγονός ότι ο Μακρόν έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη που βγήκε από την αφάνεια όταν έγινε υπουργός Οικονομίας του Ολάντ το 2014.

Ο Μακρόν γεννήθηκε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης στη βόρεια πόλη Αμιέν, όπου φοίτησε σε κυρίως ιδιωτικά Καθολικά σχολεία. Στο γυμνάσιο ερωτεύτηκε την καθηγήτρια του θεάτρου Μπριζίτ Τρονό, η οποία ήταν 24 χρόνια μεγαλύτερή του, όταν συνεργάστηκαν σε μία παράσταση για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όταν οι γονείς του τον έστειλαν να τελειώσει το τελευταίο έτος σε ένα σχολείο της ελίτ στο Παρίσι, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Τρονό και δήλωσε ότι θα επιστρέψει για να την παντρευτεί. Σίγουρα, το ζευγάρι έμεινε μαζί και τελικά παντρεύτηκε το 2007. Τώρα ζουν μαζί στο Παρίσι με τα τρία παιδιά της από τον πρώτο γάμο της.

Αποτέλεσμα εικόνας για macron

Η Τρονό διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα διαδραματίσει ρόλο και στη διοίκησή του. Λέγεται ότι υποστηρίζει πως είναι η “πρόεδρος του fan club” του και συχνά παρευρίσκεται σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Παρά το γεγονός ότι αρχικά θέλησε να γίνει μυθιστοριογράφος, ο Μακρόν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, προτού εισέλθει στη δημόσια διοίκηση. Εργάστηκε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για τέσσερα χρόνια πριν φύγει για να γίνει τραπεζίτης. Το 2012 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Ολάντ, τότε υπουργού Οικονομικών.


 Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio


Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση ο Μακρόν έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ της παραδοσιακής αριστερής τάξης, καθώς εξέδωσε μια σειρά εργατικών νόμων, μεταξύ των οποίων και ενός που επιτρέπει στις εταιρείες να διαπραγματεύονται το 35ωρο της εβδομάδας, κάτι το οποίο οδήγησε σε μεγάλες απεργίες στη Γαλλία. Ο Μακρόν αυτοπαρουσιάστηκε ως σοσιαλιστής φιλελεύθερος και εκμεταλλεύτηκε την προσωπική του γοητεία ως ένα νεαρό, φρέσκο πρόσωπο που είναι αντίθετος στην ξενοφοβική, εθνικιστική, εκστρατεία κατά της παγκοσμιοποίησης της Λεπέν.

Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος, η ομάδα του, εμπνευσμένη από την εκστρατεία του Ομπάμα στις ΗΠΑ το 2008, πραγματοποίησε μια έρευνα σε χιλιάδες γάλλους πολίτες για να ακούσει τι πολιτικές ήθελαν από τους πολιτικούς τους. Το “Le grande marche” όπως ονομάστηκε, από υποστηρικτές και ακτιβιστές, οδήγησε σε 25.000 σε βάθος συνεντεύξεις με ψηφοφόρους, πάνω στις οποίες δημιούργησε την πλατφόρμα της πολιτικής του.

Το κεντρώο μανιφέστο που προέκυψε χλευάστηκε επειδή ήταν υπερβολικά ήπιο και προσπαθούσε να τους ευχαριστήσει όλους, αλλά σε γενικές γραμμές δεσμεύθηκε να μειώσει τους φόρους και τις δαπάνες, αλλά και να παράσχει στήριξη σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, μαζί με 50 δις ευρώ για δημόσιες υποδομές και μετατόπιση στην ανανεώσιμη ενέργεια. Σε κάτι πιο αμφιλεγόμενο, έχει υποσχεθεί να μειώσει τον φόρο εταιρειών και την γραφειοκρατία, επιτρέποντας στις εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν την εβδομάδα των 35 ωρών και να διευκολύνουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για macron

Οι υποστηρικτές του λένε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ετομαθάνατης οικονομίας της Γαλλίας, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν αυστηροί κρατικοί κανόνες. Ο γαλλικός κώδικας εργασίας είναι γνωστό ότι είναι μακρύτερος από τη Βίβλο, αποτρέποντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία από το σημερινό 10% σε 7%. Η μεγαλύτερη πρόκλησή του είναι να κερδίσει τους εργάτες, οι οποίοι διστάζουν εξαιτίας της υποστήριξή του στην παγκοσμιοποίηση, την πολυπολιτισμικότητα και την ΕΕ.

Κάποιοι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι θεωρούν τη μετανάστευση ως πηγή των δεινών τους και έχουν συρρεύσει στο Εθνικό Μέτωπο, το οποίο δεσμεύεται να “επαναφέρει τη γαλλική κυριαρχία” με δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, αναστολή της μετανάστευσης καταπολέμηση αυτού που θεωρεί ισλαμιστικό εξτρεμισμό στην κοινωνία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια ενός προεδρικού debate τον περασμένο μήνα, η Λεπέν επιτέθηκε στον Μακρόν για τις ασαφείς πολιτικές θέσεις του, λέγοντας ότι κατάφερε να μιλήσει για εξωτερική πολιτική επί επτά λεπτά, χωρίς να πει τίποτα. “Γνωρίζω τις διαιρέσεις στο έθνος μας, που οδήγησαν ορισμένους να ψηφίσουν εξτρεμιστικά κόμματα. Τους σέβομαι”, δήλωσε ο Μακρόν από την έδρα της εκστρατείας του μετά τη νίκη. “Θα εργαστώ για να αναδημιουργήσω τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των λαών της, μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών”, είπε.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντεLike” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettinoss17

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *