Φακούς επαφής που ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου ανακάλυψε η Google

Οι φακοί χρησιμοποιούν ένα μικροσκοπικό αισθητήρα γλυκόζης και έναν ασύρματο πομπό για να βοηθήσουν τους περίπου 382 εκατομμύρια διαβητικούς ανά τον κόσμο, που χρειάζονται ινσουλίνη. Οι φακοί αυτοί παρακολουθούν από κοντά τα επιπεδα σακχάρου στο αίμα και προσαρμόζουν ανάλογα τη δόση.

Το πρωτότυπο αυτό σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τη Google θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να φτάσει στους καταναλωτές, είναι μία από τις πολλές ιατρικές συσκευές που σχεδιάζονται από τις εταιρείες, προκειμένου να κάνουν τη ζωή των διαβητικών πιο άνετη, με λιγότερο παρεπεμβατικές μεθόδους από τις παραδοσιακές.

Ο επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος της Google X, Brian Otis ανέφερε ότι η συσκευή, που μοιάζει με έναν τυπικό φακό επαφής, περιέχει δύο «κηλίδες», που είναι φορτωμένες με δεκάδες χιλιάδες μικροσκοπικά «στίγματα», τα οποία λειτουργούν σαν αισθητήρες γλυκόζης.

Πρόκειται μάλιστα για τον μικρότερο ασύρματο αισθητήρα γλυκόζης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Οι φακοί επαφής έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών στο εργαστήριο της Google X, αλλά η έρευνα σχετικά με την πρωτότυπη αυτή κατασκευή ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου οι επιστήμονες εργάστηκαν με χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.

 

clickatlife/mashable

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *