H Ιεράπετρα γαστρονομικός τουριστικός προορισμός,μέσα από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

 

IMG_20190205_142859559

Να γίνει «γαστρονομικός προορισμός» η Ιεράπετρα, πρότεινε ο πολιτιστικός πρεσβευτής του Ισραήλ από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion, στην κα Ελένη Βλάσση

Να γίνει η Ιεράπετρα γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, προτείνει μέσα από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, ο καθηγητής ανθρωπολογίας της διατροφής Δρ. Nir Avieli από το πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ. Ο κ. Avieli ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ κας Ελένης Βλάσση, θα είναι ο πολιτιστικός πρεσβευτής του Ισραήλ στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τις 3 έως 10 Αυγούστου 2019 στην Ιεράπετρα.

Μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, τον Αύγουστο του 2018, με την φιλοξενία δώδεκα πολιτιστικών πρεσβευτών και πολυβραβευμένων σκηνοθετών από την Κίνα, ήρθε η σειρά του Ισραήλ να ανοίξει τις πόρτες του στο Διεθνές Φεστιβάλ, που φέτος στην έναρξη του θα παρουσιάσει το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση με θέμα την Κρητική διατροφή.

Ο κ. Nir Avieli εξέφρασε την επιθυμία του να προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του στο φεστιβάλ σχετικά με την διατροφή και πρότεινε να γίνει ένα masterclass που θα αφορά τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και του Ισραήλ. «Θεωρώ ότι η αναδρομή σας στο χρόνο για την κρητική διατροφή από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα είναι μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη αλλά και σαν κρίκος σύνδεσης της διατροφικής αλυσίδας των δύο Μεσογειακών περιοχών Κρήτης και Ισραήλ. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα, να δω μέσα στο ντοκιμαντέρ ποια ακριβώς φαγητά υπάρχουν από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα στη διατροφή των Κρητικών και ποια είναι αυτά που βοηθούν στην ευζωία και στη μακροζωία. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι, θα πρέπει και εγώ από την πλευρά μου, να προσφέρω στο φεστιβάλ τη γνώση μου σχετικά με το αντικείμενο και να κάνουμε ένα masterclass που θα αφορά τις διατροφικές συνήθειες των δύο λαών» σημείωσε.

Προσκάλεσε την κα Βλάσση και τους συνεργάτες της, να προβάλει το ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ και να παρουσιαστεί εκεί η Κρητική κουζίνα. «Ευχαριστώντας σας για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε, σας προσκαλώ επίσης, να προβάλουμε το ντοκιμαντέρ σας, τον Οκτώβριο του 2019, στο Ισραήλ, καθώς και να έχετε μαζί σας συνεργάτες που ασχολούνται με τη διατροφή, ώστε να έχουμε μια ζωντανή παρουσίαση της ντόπιας Κρητικής κουζίνας όταν θα μας επισκεφτείτε. Γνωρίζετε εξάλλου, με το λαό του Ισραήλ οι αρχαίοι σας πρόγονοι, οι μινωίτες, είχαν μεγάλες εμπορικές συναλλαγές πριν από 5000 χρόνια. Άρα για μας είναι συγκλονιστικό να δούμε μέσα από το ντοκιμαντέρ, ποια προϊόντα μετέφεραν στην κοινή μας πατρίδα, τη Μεσόγειο. Ξέρετε κα. Βλάσση, είναι ένας σπουδαίος δίαυλος, ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τις διατροφικές συνήθειες ενός τόσο αρχαίου πολιτισμού, που διαιωνίζονται έως σήμερα,  διότι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η Κρήτη και ειδικά η Ιεράπετρα τουριστικός προορισμός της Κρητικής διατροφής».

Συνεχίζονται τα γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ

Τα γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ για την Κρητική διατροφή θα συνεχιστούν μέσα στον Φεβρουάριο και την άνοιξη με εικόνες του Κρητικού τοπίου. Στο θέμα αυτό η κα Βλάσση τόνισε ότι: «Η Κρητική γαστρονομία οφείλει να αποτελέσει όχημα για την προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της παράδοσης, φορέας οικονομικής ανάπτυξης και δίνει προοπτικές για το μέλλον. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα η Κρήτη οφείλει να διεθνοποιεί την τοπική της κουζίνα και να κάνει γνωστό σε όλους ότι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η εντοπιότητα των υλικών και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος. Τα οφέλη της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού είναι πολλαπλά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εθνική μας οικονομία».  

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *