Το θαυματουργό συνένζυμο Q10 !

Λόγω της αντιοξειδοτικής δράσης του , το  Q10 αποτελεί πολύτιμο όπλο για την διατήρησης της ζωτικότητας ,της φυσικής ομορφιάς και της υγείας μας.

 

Τι είναι; Το συνένζυμο Q10 -ή αλλιώς ουβικινόνη- είναι μία λιποδυαλιτή ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Επειδή όμως τα επίπεδα του Q10 στον οργανισμό μειώνονται με τα χρόνια -αλλά και λόγω μεταβολικού στρές ή λόγω άλλων νοσηρών καταστάσεων που προκαλούν μείωση της ενεργητικότητας- συνιστάται η λήψη του μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να καταπολεμήσουμε το πρόωρο γήρας και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία.

Τι κάνει; Το συνένζυμο Q10 συμβάλει ως αντιοξειδωτικό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών ενώ ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της συμβολής του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μας προστατεύει από τον καρκίνο.

Που χρησιμοποιείται; Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του το Q10 χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά προιόντα.
Επίσης είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση περιπτώσεων μυικής δυστροφίας και μυοπάθειας, βοηθάει στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας ενώ εξετάζεται η συμβολή του στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της κώφωσης.
Ομως, σε μια εποχή που η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιααγγειακά νοσήματα, η συμβολή του συνένζυμου Q10 στην καταπολέμηση της καρδιακής ισχαιμίας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της καρδιομυοπάθειας και της υπέρτασης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Μάλιστα οι Ιάπωνες γιατροί το χορηγούν προληπτικά και θεραπευτικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τέλος, το Q10 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης ενώ νεότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε ανθρώπους που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Parkison και τα ισχαιμικά επεισόδια.
Τι λέει η επιστήμη; Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι το Q10 είναι ασφαλές αρκεί τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων να συμβουλευτούν το γιατρό τους για τον προσδιορισμό στης δοσολογίας.

 

Ευχαριστούμε τον βιολόγο-φαρμακοποιό Νεκτάριο Αντωνόπουλο για τις πληροφορίες.
Gynaikamag.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *