Βρέμη: μια παραμυθένια, ιστορική πόλη του γερμανικού Βορρά, με σύγχρονη αύρα

Παραμύθια και θρύλοι, επιστήμη και ιστορία, διασκέδαση, παράδοση και πολιτισμός, συνδυάζονται αρμονικά, σε αυτή τη γραφική, ενδιαφέρουσα πόλη του γερμανικού Βορρά…

Η Βρέμη του… παραμυθιού, με τη χανσεατική κληρονομιά, τη μακρά ιστορία και την αεροδιαστημική τεχνογνωσία, είναι ένας προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον και αποδεικνύει περίτρανα ότι μια παλιά πόλη μπορεί ακόμα να είναι νέα στην καρδιά!

Βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία, κατά μήκος του ποταμού Weser, περίπου 50 χλμ. νότια από την εκροή του στη Βόρεια Θάλασσα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων γερμανικών πόλεων. Είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονη ζωντάνια και πλούσιο ναυτικό παρελθόν. Και σε αυτά οφείλει τον διεθνή και εξωστρεφή χαρακτήρα της και τις σχέσεις των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από φιλελευθερισμό και ανοχή.

Όμως η Βρέμη είναι περισσότερο γνωστή για τον παραμυθένιο χαρακτήρα της, μια μοναδική εξπρεσιονιστική γειτονιά και μία από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Γερμανίας (οι κάτοικοι της Βρέμης είναι μανιώδεις οπαδοί του ποδοσφαίρου).

Πού να πάτε και τι να δείτε

Σήμερα, η Βρέμη προσφέρει έναν χαλαρωτικό τρόπο ζωής, «ζωντανές» περιοχές όπου μπορείτε να απολαύσετε καλό φαγητό, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεάματα, μια όμορφη παλιά πόλη και… απίθανες ιστορίες.

Είναι αρκετά μικρή πόλη (με περίπου 550.000 κατοίκους) και ειδικά το κέντρο της περπατιέται πολύ εύκολα, ενώ ένα μεγάλο του κομμάτι είναι πεζοδρομημένο και τα περισσότερα ενδιαφέροντα σημεία βρίσκονται στην Παλιά Πόλη που ονομάζεται Altstadt και περιβάλλεται από τον ποταμό Weser.

Η περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, δεν απαιτεί χάρτη: 2.000 καρφιά από ορείχαλκο και ατσάλι, οδηγούν από την αυλή της εκκλησίας Liebfrauen, στην κεντρική πλατεία και από εκεί προς την οδό Böttcherstraße, η οποία ήταν κάποτε η οδός των βιοτεχνών, αλλά σήμερα αποτελεί καλλιτεχνικό και πολιτισμικό κέντρο και ένα λαμπρό σημείο της ιστορίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι μουσικοί της πόλης της Βρέμης

Στη «διαδρομή των καρφιών», ο επισκέπτης συναντά και τους… υπαίθριους μουσικούς της Βρέμης. Το παραμύθι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και τόσο στενά συνδεδεμένο με την πόλη, από την εποχή των αδελφών Grimm, όσο και το δημαρχείο της πόλης και η εταιρεία Roland. Ένα άγγιγμα στα πόδια του γαϊδάρου, λέγεται πως φέρνει τύχη. Και όταν κάποιος το κάνει σωστά, έχει στη… διάθεσή του μια ευχή. Το σημαντικό είναι να τρίψει ελαφρά και με τα δύο χέρια τα πόδια του γαϊδάρου. Αν χρησιμοποιήσει μόνο το ένα χέρι, οι κάτοικοι της Βρέμης λένε ότι «δύο γάιδαροι χαιρετιούνται»!

Η φιγούρα των υπαίθριων μουσικών, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της πόλης και παρουσιάζεται στα περισσότερα σουβενίρ.

Πλατεία Marktplatz και Δημαρχείο

Απαράμιλλο έμβλημα της πόλης παραμένει το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο (Rathaus) με το αναγεννησιακό στιλ του Weser, καθώς και η σεβάσμια φιγούρα του Roland (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), του προστάτη του Εμπορίου, αλλά και πολιούχου της πόλης ο οποίος την ίδρυσε, στην ιστορική κεντρική πλατεία. Και φυσικά, εδώ βρίσκεται και το άγαλμα του Gerhard Marcks που αναπαριστά τους μουσικούς της Βρέμης (έναν γάιδαρο, έναν σκύλο, μία γάτα και έναν πετεινό), από τα παραμύθια των αδελφών Grimm.

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και ο Καθεδρικός του St. Petri και η Liebfrauenkirche, η παλαιότερη εκκλησία της πόλης. Η είσοδος στο Καθεδρικό Ναό είναι δωρεάν, ενώ μπορείτε να ανεβείτε και στο καμπαναριό του για να θαυμάσετε τη θέα της πόλης.

Συνοικία Schnoor

Μικροσκοπικά, ξύλινα σπίτια που χρονολογούνται από τον 15ο και 16ο αιώνα, παρατάσσονται σε στενά δρομάκια, σαν μαργαριτάρια σε ένα κολιέ: είναι η συνοικία Schnoor (στα γερμανικά σημαίνει σχοινί), η γειτονιά των παλαιών ψαράδων, ακριβώς δίπλα από τον ποταμό Weser. Χαζέψτε στα όμορφα καταστήματα με τα σουβενίρ και απολαύστε έναν καφέ ή φαγητό, σε ένα από τα κομψά καφέ και εστιατόρια που θα βρείτε εκεί.

Νυχτερινή ζωή και παραποτάμια βόλτα

Η περιοχή (και δρόμος) Schlachte, το μεσαιωνικό λιμάνι της Βρέμης (το σύγχρονο λιμάνι βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω) και το παραποτάμιο μέτωπο, είναι το μέρος όπου βρίσκονται πλέον πολλές παμπ και μπαρ, στις όχθες του Weser. Φυσικά, το δημοφιλέστερο ποτό είναι και εκεί η μπύρα, ενώ θα βρείτε και ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό.

Η αποβάθρα Martinianleger στην οδό Schlachte, προσφέρει τη δυνατότητα για μικρές ή μεγάλες θαλάσσιες διαδρομές στον ποταμό Weser και στο λιμάνι.

Μουσεία, επιστήμη και πολιτισμός

Avant-garde, κλασικά, παραδοσιακά, φυσικής ιστορίας και επιστήμης, τα μουσεία της Βρέμης ρίχνουν φως σε πολλές πλευρές του πολιτισμού και της επιστήμης.

Ο κόσμος της γνώσης στο επιστημονικό κέντρο Universum Bremen, στον βοτανικό κήπο botanika και στο μουσείο Überseemuseum, θα σας αποκαλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο ενώ στο κέντρο διαστημικών εφαρμογών EADS Astrium, οι επισκέπτες βιώνουν πώς τρώνε, κοιμούνται και κάνουν ντους οι αστροναύτες στο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μουσεία της Βρέμης θα βρείτε εδώ: www.bremen-tourism.de/museums-and-discovery-worlds-1 .

Το μουσικό φεστιβάλ Musikfest, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, σημαντικές εκθέσεις τέχνης, αλλά και η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά Schlachte-Zauber στο παραποτάμιο μέτωπο, αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις κατά την παραμονή σας στην πόλη.

Bremenhaven

Η Βρέμη είναι μια από τις δύο πόλεις που ανήκουν στο Ομοσπονδιακό Κρατίδιο της Βρέμης. Η άλλη είναι το Bremenhaven, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειότερα και αποτελεί το Παλαιό Λιμάνι και μια πόλη 110.000 περίπου κατοίκων.

Το λιμάνι του Bremerhaven είναι το 16ο μεγαλύτερο λιμάνι container στον κόσμο και το 4ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Στο μουσείο Deutschen Auswandererhaus, αναβιώνει η εποχή της μετανάστευσης, στο εκθεσιακό κέντρο Klimahaus Bremerhaven 8° Ost, θα ταξιδέψετε στις κλιματικές ζώνες της γης, ενώ στο Γερμανικό Μουσείο Ναυσιπλοΐας βρίσκεται το αρχαιότερο εμπορικό πλοίο του κόσμου και στο ζωολογικό κήπο Zoo am Meer παίζουν ανέμελα πολικές αρκούδες και πιγκουΐνοι.

Από το 1036, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη, στη Βρέμη λαμβάνει χώρα το Freimarkt, το πιο παλιό πανηγύρι της Γερμανίας. Περισσότερα από 4 εκατ. επισκέπτες φτάνουν στην πόλη κάθε χρόνο, για να διασκεδάσουν στο Freimarkt. Κατά τη διάρκεια των 17 ημερών, μπορείτε να δείτε και να κάνετε πολλά σε αυτό το πανηγύρι και φυσικά να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές.

 

kosmoskaipolitismos.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *