Γιατί πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου….

Μπορεί να εξαφανίζουν την αντηλιά, να μειώνουν τις ρυτίδες και να σου δίνουν στυλ, αλλά έχεις άλλους 5 λόγους για να τα φοράς. Ο Δημήτρης Πανταζής, χειρουργός οφθαλμίατρος, FEBO, σου εξηγεί γιατί…

1) Σε προστατεύουν από την UV ακτινοβολία 

Η υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνει την ανάπτυξη καταρράκτη (γήρανση του φακού) και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα. Η φωτοκερατίτιδα (γνωστή και ως snow blindness) είναι επώδυνο έγκαυμα της επιφάνειας του ματιού, που προκαλεί παροδική θόλωση της όρασης, δακρύρροια και βλεφαρόσπασμο.

2) Σε προφυλάσσουν από το μπλε/ιώδες του φάσματος φωτός

Η μακροπρόθεσμη έκθεση στο μπλε/ιώδες έχει ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος (ιδιαίτερα σε φωτοευαίσθητους ανθρώπους), μιας χρόνιας νόσου που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.2) Σε προφυλάσσουν από το μπλε/ιώδες του φάσματος φωτός Η μακροπρόθεσμη έκθεση στο μπλε/ιώδες έχει ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος (ιδιαίτερα σε φωτοευαίσθητους ανθρώπους), μιας χρόνιας νόσου που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

3) Σου χαρίζουν άνετη όραση 

Το έντονο ηλιακό φως μειώνει την ποιότητα της όρασης, με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να κλείνεις τα μάτια σου για να μπορείς να διακρίνεις τις λεπτομέρειες των ειδώλων που παρατηρείς.

4) Προσαρμόζεσαι καλύτερα στο σκοτάδι

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μειώνει την ικανότητα των ματιών να μπορούν να προσαρμόζονται σε σκοτεινές συνθήκες.

5) Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης 

καρκινικών όγκων Στα βλεφαρικά χείλη, το δακρυικό σύστημα και το εσωτερικό του ματιού αυτή η ανάπτυξη είναι πιο συχνή από όσο πιστεύει κανείς. Πολλές από αυτές τις βλάβες σχετίζονται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

shape.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *