Διατηρείστε χρόνια τα αγαπημένα σας παπούτσια.

Τα παπούτσια, είναι η μεγάλη μου αγάπη. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκα στα μαγαζιά – έτσι απλά για μια βόλτα – και κατέληξα να επιστρέφω στο σπίτι μ’ άλλο ένα ζευγάρι παπούτσια στα χέρια μου. Το παραδέχομαι, ότι μου είναι αδύνατο ν’ αντισταθώ, είναι η αδυναμία μου! Άσε που οι ντουλάπες είναι γεμάτες και δεν έχω πια πού να τα βάλω!

Εκείνο όμως που με σκοτώνει, είναι όταν διαπιστώνω ότι γι’ άλλη μια φορά έδωσα του κόσμου τα λεφτά για ένα ζευγάρι – γιατί μπορεί να αγοράζουμε διάφορα παπούτσια, αλλά λίγα είναι εκείνα που πραγματικά τα φοράμε – και δια της βίας θα μπορέσω να το φορέσω και δεύτερη σεζόν. Ακόμα θυμάμαι, ένα πανέμορφο ζευγάρι μπότες  Burberry, που είχα πάρει από το Λονδίνο, κι όταν θέλησα να τις ξαναφορέσω τον επόμενο χειμώνα, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι γιατί είχαν γίνει σαν “τσαρούχια”!

Ψάχνοντας λοιπόν και ρωτώντας από δω κι από κει, έμαθα κάποια μυστικά, για το πως μπορούμε να συντηρήσουμε τα αγαπημένα μας παπούτσια και να καταφέρουμε να τα χαρούμε μεγαλύτερο διάστημα. Διαβάστε τα με προσοχή, αξίζει τον κόπο…!

1. Αλλάζετε συχνά τις σόλες

Εάν περπατάτε πολύ, είναι φυσικό να φθείρονται οι σόλες των παπουτσιών σας, με αποτέλεσμα είτε να γλιστρούν, είτε να περνάει στο εσωτερικό του παπουτσιού, άρα και στα πόδια σας η υγρασία. Όταν λοιπόν δείτε, ότι η σόλα τους έχει αρχίσει να φθείρεται, αλλάξτε την αμέσως. Μ’ αυτή την τακτική θα επεκτείνετε την ζωή των παπουτσιών σας, για περισσότερα χρόνια.

2. Προσέχετε τα τακούνια Τα τακάκια στα τακούνια μας, είναι συχνά το πρώτο πράγμα που φθείρεται στα παπούτσια μας. Όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο ζευγάρι, συνήθως στα τακούνια τα τακάκια είναι πλαστικά και φθείρονται αμέσως. Αφαιρώ που αν πατήσεις σε βρεγμένο πεζοδρόμιο, δεν ξέρεις που μπορείς να βρεθείς. Γι’ αυτό λοιπόν, η πρώτη σας δουλειά, αγοράζοντας ένα παπούτσι, βεβαιωθείτε για την ποιότητα που έχουν τα τακάκια στα τακούνια κι αν δεν είναι καλής ποιότητας, αλλάξτε τα με λαστιχένια. Θα προφυλάξετε τα τακούνια σας και την σωματική σας ακεραιότητα !

3. Προστατέψτε τα από τη βροχή Μόλις αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, ανεξάρτητα από το τι υλικό είναι, ψεκάστε τα με ένα σπρέι (σιλικόνης) για να τα προστατέψετε από το νερό.  Μ’ αυτό τον τρόπο, η βροχή ή οποιαδήποτε υγρό δεν θα μπορούν να διαπεράσουν τα νέα σας παπούτσια. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία, μια φορά ανά εποχή (τέσσερις φορές δηλαδή το χρόνο) εάν το ζευγάρι αυτό το φοράτε διαρκώς. Εάν τα παπούτσια σας βραχούν από τη βροχή, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου να στεγνώσουν τελείως και μετά φυλάξτε τα στην παπουτσοθήκη σας.

4. Καθαρίζετε αμέσως τους λεκέδες

Εάν στο παπούτσι σας εμφανιστεί κάποια κηλίδα, φροντίστε να την απομακρύνετε αμέσως. Εάν το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι σουέτ, τρίψτε το σημείο με το λεκέ, με μια βούρτσα ειδική για σουέτ. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε. Όταν τα παπούτσια σας είναι δερμάτινα, τα άλατα από τους λεκέδες μπορούν να καταστρέψουν τα παπούτσια σας, γι’ αυτό καθαρίστε τους αμέσως μ’ ένα μαλακό και ελαφρά βρεγμένο πανάκι. Μετά από το καθάρισμα, μην ξεχάσετε να τα περάσετε ξανά ένα σπρέι σιλικόνης και να τα ξαναβάψετε.

5. Για να διατηρήσετε την φόρμα τους Για να διατηρήσετε τη μορφή που έχουν οι μπότες σας, γεμίστε τες με χαρτιά για να μην χάσουν τη φόρμα τους. Όταν ένα βρεγμένο από τη βροχή ή ιδρωμένο παπούτσι, στεγνώσει,  μπορεί να σκληρύνει και να χάσει τη φόρμα του. Γι’ αυτό, είναι καλό να του βάλετε καλαπόδι, για να το κρατήσει σωστά και να επανέλθει πάλι στην αρχική του φόρμα. Είναι καλό να κάνετε το ίδιο και στις μπότες σας, όταν τις αποθηκεύετε, για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τον επόμενο χειμώνα θα τις ξαναβρείτε σε εξαιρετική κατάσταση.

6. Βάψτε τα σωστά Εάν τα παπούτσια σας αρχίζουν να φαίνονται θαμπά και φθαρμένα, ξεσκονίστε τα σχολαστικά, βάψτε τα με φρέσκο βερνίκι και γυαλίστε τα καλά. Τα παλιά σας δερμάτινα παπούτσια – από το πέρασμα του χρόνου -μπορεί να ξεραθούν, γι’ αυτό ένα φρεσκάρισμα με βερνίκι καλής ποιότητας, θα τα μαλακώσει και θα τα ξανακάνει σας καινούργια. Η στιλβωτική κρέμα, σε ουδέτερο χρώμα, είναι καλύτερη για να τα φρεσκάρετε, δεδομένου ότι το κερί που έχει μέσα το βερνίκι μπορεί να στεγνώσει το δέρμα τους. Για να καλύψετε τις γρατσουνιές, χρησιμοποιήστε μια κρέμα στην απόχρωση που έχει το παπούτσι σας.

7. Χρειάζονται σωστή φύλαξη

Φυλάξτε τα παπούτσια σας τακτοποιημένα σ ένα ντουλάπι που θα έχει θερμοκρασία δωματίου. Μια περιοχή που είναι πάρα πολύ ζεστή, μπορεί να κάνει το δέρμα τους να ζαρώσει και να ξεραθεί. Εάν τα παπούτσια σας είναι νοτισμένα ή υγρά, μην τα φυλάξετε στα κουτιά τους, προτού στεγνώσουν καλά. Μπορεί από την υγρασία να δημιουργηθούν βακτήρια, να μυρίσουν μούχλα και να καταστραφεί η φόρμα τους.

8. Αποφύγετε τις κακές συνήθειες Πολλές φίλες μου, όπως άλλωστε κι εγώ, όταν βολευτούμε ένα ζευγάρι παπούτσια, δύσκολα το βγάζουμε από τα πόδια μας και συνηθίζουμε να φοράμε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. Αυτή η συνήθεια όμως, καταστρέφει τα αγαπημένα μας παπούτσια.

Τα παπούτσια για να συντηρηθούν σωστά, θα πρέπει να αερίζονται καλά πριν ξαναφορεθούν. Πρέπει το πολύ να τα φοράμε μέρα – παρά μέρα, εναλλάσσοντάς τα ενδιάμεσα με κάποιο άλλο ζευγάρι. Μ’ αυτόν τον τρόπο το δέρμα τους θα ανασάνει και θα ξαναβρεί την ελαστικότητά του και την φόρμα του.

9. Προσέχετε πως τα φοράτε Να χρησιμοποιείτε πάντα γλώσσα παπουτσιών ή αλλιώς το γνωστό μας κόκκαλο, όταν φοράτε τα παπούτσια σας. Εάν σας είναι κάπως στενά και δυσκολεύεστε να τα φορέσετε, την ώρα που τα πιέζετε, μπορεί να καταστρέψετε τα τακούνια τους.

Με το κόκκαλο και τα τακούνια δεν κινδυνεύουν, αλλά και δεν καταστρέφεται η φόρμα των παπουτσιών σας γύρω από τον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα παπούτσια σας σε καλή κατάσταση.

10. Φυλάξτε τα καλυμμένα Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα παπούτσια από τη σκόνη στο ντουλάπι σας, είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε πάνινες σακούλες παπουτσιών, έτσι ώστε να μπορούν να αναπνέουν.

Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να τα ξεράνουν και τα παπούτσια σας να μυρίσουν.

Εάν δεν φυλάτε όλα τα παπούτσια σας σε τσάντες και τα αφήνετε στα ράφια της παπουτσοθήκης, προσέξτε να υπάρχει ένα μικρό ελεύθερο διάστημα ανάμεσα σε κάθε ζευγάρι ειδικά ανάμεσα σε δερμάτινα με πάνινα ή συνθετικά.

Εάν είναι ακουμπισμένα, μπορεί το ένα να λεκιάσει το άλλο…

fe-male.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *