Η φροντίδα του μωρού

Οι απαντήσεις σε συνηθισμένες απορίες των μανάδων

Πολλές είναι οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά που απασχολούν τις μαμάδες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί, που έχουν να κάνουν με μία από τις κυριότερες στιγμές της καθημερινής ζωής του μικρού τους: εκείνης που είναι αφιερωμένη στο μπάνιο και στην περιποίηση της επιδερμίδας του.Μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των νέων μαμάδων καθώς και οι απαντήσεις των ειδικών είναι τα εξής:

«Κάθε πότε πρέπει να λούζω το μωρό μου;»

Όταν κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, μπορείτε να πλένετε και το κεφαλάκι του με το ίδιο νερό και μετά να το ξεπλένετε πολύ καλά.

Όμως, όταν εμφανιστούν αρκετά μαλλιά, πρέπει να πλένονται μια-δυο φορές την εβδομάδα με παιδικό σαμπουάν με ισοδακρυϊκό pH, που ξεπλένεται εύκολα και περιέχει τασιενεργά φυσικής προέλευσης.

«Χρειάζεται το πρόσωπό του υδατική κρέμα; Κι αν ναι, ποιας κατηγορίας;»

Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε στο πρόσωπο του παιδιού σας μια υδατική κρέμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

Η κρέμα πρέπει να είναι πολύ απλής κατασκευής και να χρησιμοποιείται με φειδώ. Δεν πρέπει να περιέχει αρωματικές ύλες ούτε και ηλιακά φίλτρα χημικού τύπου.

Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα της κρέμας, αρκούν και λίγες σταγόνες από αμυγδαλέλαιο.

«Και το σαπούνι; Πότε πρέπει να χρησιμοποιείται και ποιου τύπου;»

Καταλληλότερα είναι τα φυσικά σαπούνια, ενώ καλύτερα θεωρούνται εκείνα που έχουν ως βάση τα φυτικά έλαια.

Τα παιδιά ως την ηλικία των 6-7 χρόνων δεν πρέπει να πλένονται υπερβολικά. Φτάνει να πλένετε το πρόσωπό τους το βράδυ και να σαπουνίζετε και να ξεπλένετε μόνο τα μέρη του σώματός τους που λερώνονται.

Τα αφρόλουτρα πρέπει να αποφεύγονται.

«Πώς καθαρίζονται τα αυτιά και τα μάτια του;»

Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε το εσωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου, αλλά μόνο το εξωτερικό με την ειδική μπατονέτα, ποτέ στεγνή, αλλά πάντοτε μουσκεμένη με νερό.

Μπορείτε, επίσης, να καταφύγετε και στην παλιά, αλλά πάντα αποτελεσματική, μέθοδο του μαντιλιού με τη στριφωμένη γωνιά.

Όσο για τα μάτια, μόλις που τα «χαϊδεύετε» –με δύο βρεγμένα πανάκια ή μικρές γάζες– από την εσωτερική γωνία προς τους κροτάφους.

«Πώς καθαρίζεται η μύτη του;»

Για τα μωρά αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, κατάλληλη είναι μια μικρή βρεγμένη γάζα, την οποία θα περάσετε γύρω από τα ρουθούνια.

Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστάται να επιχειρήσετε να καθαρίσετε το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας.

«Τι γίνεται με τα νύχια του;»

Μετά το μπάνιο (που το μωρό χαλαρώνει) πιάνετε τα δάχτυλά του, ένα-ένα, και κόβετε τα νύχια χωρίς υπερβολές, χρησιμοποιώντας το ειδικό ψαλιδάκι.

Θα χρησιμοποιείτε το ίδιο ψαλιδάκι μέχρι το παιδί σας να γίνει 4 χρόνων.

«Τι πρέπει να έχουμε στο σπίτι για τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα και γδαρσίματα;»

Ένα κουτί με έτοιμες αποστειρωμένες γάζες, Bedadine και φυσιολογικό ορό.

Για μώλωπες, κρέμα άρνικας περιεκτικότητας 10 %. Αν πρόκειται για εκτεταμένες επιφάνειες, συμβουλευτείτε το γιατρό.

Σε έναν τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο ή σε περίπτωση γδαρσίματος, φροντίζετε το τραύμα, όχι όμως για περισσότερο από τρεις μέρες, πλένοντάς το με φυσιολογικό ορό και βάζοντάς του στη συνέχεια λίγο Bedadine.

«Για τα εγκαύματα τι πρέπει να κάνουμε;»

Βασική αρχή είναι να τα προλαβαίνετε, μεριμνώντας να μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα, ιδιαίτερα όταν είναι αναμμένα τα μάτια ή ο φούρνος της ηλεκτρικής συσκευής.

Παρ’ όλα αυτά, αν το παιδί καεί και το έγκαυμα είναι μικρό, πρέπει να το πλύνετε αμέσως με φυσιολογικό ορό και Bedadine.

Αν το έγκαυμα είναι πιο εκτεταμένο, αφού το πλύνετε με φυσιολογικό ορό και Bedadine, ενημερώστε το γιατρό σας.

Προσοχή!
Τα εγκαύματα δεν πρέπει ποτέ να καλύπτονται με βαμβάκι.

newsbeast.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *