Οι super τροφές του Δεκεμβρίου για υγεία και ενέργεια!

Μανιτάρια με μπέικον ,μπρόκολο,Υπέροχο πάνω σε ζυμαρικά !!!!

Ξεχάστε –έστω για λίγο- τα γλυκά και τις λιχουδιές των γιορτών και μάθετε μερικά πράγματα για τις χειμωνιάτικες τροφές που μας κάνουν καλό και μάλιστα έχουν υπέροχη γεύση. Μπορεί οι ατέλειωτοι μπουφέδες και τα μυρωδάτα κέικ να μην είναι ισότιμοι αντίπαλοί τους στο τραπέζι σας, σίγουρα όμως η θρεπτική τους αξία δεν αμφισβητείται.

Δείτε τις επιλογές μας σε θρεπτικές τροφές της εποχής, αλλά και πώς να τις απολαύσετε.

palettino

Μανιτάρια

Γιατί μας αρέσουν: Τα μανιτάρια έχουν εκπληκτική γεύση και αποτελούν μια θρεπτική τροφή, χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Οι δεκάδες ποικιλίες τους έχουν αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ορισμένα είδη μάλιστα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, τη γήρανση και από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πώς να τα απολαύσετε: Ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να τα φάμε ωμά σε σαλάτα ή να τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, με σκόρδο. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή να ψήσετε στη σχάρα.

Λάχανο

Γιατί μας αρέσει: Όλες οι ποικιλίες λάχανου (λευκό, κόκκινο κ.λπ.), είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας. Αυτό το λαχανικό περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο και επίσης συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας και χρόνιας κούρασης. Τέλος, το κινέζικο λάχανο, είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο και περιέχει και τα φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι βοηθούν στην αποφυγή ανάπτυξης όγκων, ιδιαίτερα στο μαστό.

Πώς να το απολαύσετε: Ωμό σε σαλάτες, είτε βρασμένο σε σούπες. Επίσης μπορείτε με αυτό να φτιάξετε τους περίφημους λαχανοντολμάδες.


diagonismos


Μπρόκολο

Γιατί μας αρέσει: Το μπρόκολο έχει δικαίως μεγάλη φήμη ως ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, δεν έχει πολλές θερμίδες και έχει μία από τις υψηλότερες συσσωρεύσεις αντιοξειδωτικών. Το μπρόκολο έχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και Κ για την προστασία απέναντι στον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, προβλήματα όρασης, απώλεια οστικής μάζας και άλλα.

Πώς να το απολαύσετε: Εάν δεν το προτιμάτε ωμό σε σαλάτες ή στον ατμό, γίνετε δημιουργικοί. Δοκιμάστε το σε μια ζεστή σούπα ή προσθέστε το σε μικρά κομμάτια σε μια σάλτσα για ζυμαρικά.

Ραπανοσέλινο και σέλερι

Γιατί μας αρέσει: Είναι γνωστό και ως ρίζα του σέλινου και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί τα ραπανοσέλινα να καταπολεμούν τον καρκίνο, ειδικά εκείνον του παχέος εντέρου. Αλλά και το σέλερι έχει σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς να το απολαύσετε: Δοκιμάστε να ψήσετε το ραπανοσέλινο μαζί με άλλα λαχανικά της εποχής, με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το σέλερι, είναι να το φάτε ωμό. Πλύνετε, κόψτε και μασουλήστε μερικά κοτσάνια.

Σκόρδο

Γιατί μας αρέσει: Αυτή η μυρωδάτη τροφή, μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου και να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών. Η αλισίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο και στα κρεμμύδια, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την προστασία από τον καρκίνο, λένε οι ειδικοί.

Πώς να το απολαύσετε: Μπορείτε να πάρετε τα οφέλη του σκόρδου από συμπληρώματα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να το τρώτε στη φυσική του μορφή. Προσθέτει γεύση σε πολλά φαγητά.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettino

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *