ΠΡΟΣΟΧΗ! 5 προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις αν δεν γυμνάζεσαι καθόλου…
Από μια απλή γρίπη, μέχρι το κλειδί στο “πρόβλημα” κυτταρίτιδα ή την χαμένη σου ευεξία και καλή διάθεση, η γυμναστική μπορεί να είναι το κομμάτι που λείπει από το puzzle της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας σου… Το ήξερες πως όσο αρνείσαι να βάλεις την εξάσκηση στη ζωή σου, συνεχίζεις να υποφέρεις από το αυχενικό σου ή αυξάνεις το λίπος στο σώμα ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται στη ζυγαριά σου;
Ζητήσαμε από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκη να μας εξηγήσει όλα όσα μας στερεί από την καθημερινότητα η απραξία και η έλλειψη γυμναστικής.
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ…
Είναι απλή φυσική! Ο χρόνος φθείρει το σώμα και σβήνει τόσο την ομορφιά, όσο και την υγεία σου. Η στιγμή όμως στη ζωή μια γυναίκας που θα συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι ίδια για όλους. “Έχει να κάνει με το κατά πόσο κάποιος γυμναζόταν στη ζωή του ή δεν έχει ασκηθεί ποτέ και σε τι φυσική κατάσταση είναι” τονίζει η Μάντη.
Ένα γενικός κανόνας είναι ο παρακάτω, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο είναι υποκειμενικό, ενώ κάθε οργανισμός μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά:
α. Εκείνοι που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ –άτομα που όπου ακόμη και από τα 25 με 30 τους χρόνια μπορεί να έχουν διάφορους μυοσκελετικούς πόνους. Γυναίκες σε μικρή ηλικία θα εμφανίσυν επιπτώσεις στον οργανισμό, ειδικά όταν κάνουν καθιστική δουλειά, στο αυχενικό και στην πλάτη. Έτσι μια τέτοια γυναίκα θα έχει ακόμη και λειτουργικά προβλήματα από πολύ νωρίς…
β. Εκείνοι που κάνουν αθλητισμό ή γυμνάζονται, – φυσικά εδώ οι πιθανότητες να εμφανίσουν μυοσκελετικά προβλήματα μειώνονται κατά πολύ. Εκείνο που έχει σημασία για αυτή την ομάδα ατόμων είναι να είναι σταθεροί στη γυμναστική τους. Η σταθερότητα θα τους δώσει καλύτερη φυσική κατάσταση και πολύ γρήγορα θα βλέπουν αποτελέσματα στο σώμα τους όσον αφορά στη γράμμωση ή την καύση λίπους.
Smart Info: Η Μάντη εξηγεί πως για έναν οργανισμό που κάποτε γυμναζόταν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να θυμηθεί την παλιά του φυσική κατάσταση. “Το σώμα θυμάται! Ακόμη κι αν τους τύχει ένα πρόβλημα και δεν μπορούν να γυμναστούν για ένα δύο μήνες πολύ πιο εύκολα θα επανέλθουν” σημειώνει.
γ. Ατομα που έκαναν πρωταθλητισμό – μπορεί να είναι πιο “επικίνδυνο” για αυτούς, αφού έχουν συνηθίσει να τρώνε αυξημένες ποσότητες. Ουσιαστικά ποτέ δεν σκέφτονταν το σώμα τους, αλλά τις επιδόσεις. Όταν σταματούν απότομα τον αθλητισμό συνήθως είναι αυτοί που παίρνουν πάρα πολύ βάρος, γιατί δεν σταματάνε να τρώνε. Οπότε εκεί ένας λόγος παραπάνω να προσέξουμε και τη διατροφή και τη γυμναστική. Αν φυσικά συνεχίσει να γυμνάζεται ισχύει και εδώ ο κανόνας του σώματος που θυμάται.
ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Σε όποια από τις πάνω κατηγορίες και να αναήκεις, η Μάντη σου δίνει πέντε σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να βάλεις (ή ξαναβάλεις) τη γυμναστική στη ζωή σου:
1. Το δέρμα σου χάνει τη σφριγιλότητά του
“Εγώ δεν θέλω να γίνω Κομανέτσι” σκέφτεσαι… όμως η γυμναστική δεν έχει να κάνει μόνο με τα παραπάνω κιλά. Είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να λάμψει η επιδερμίδα σου. “Καθώς περνούν τα χρόνια οι γυναίκες έχουν πρόβλημα με το δέρμα τους. Μοιάζει σαν χαλάρωση, αλλά ίσως είναι καθαρά επιφανειακό” εξηγεί η Μάντη. “Αυτό με τη γυμναστική βελτιώνεται κατά πολύ, γιατί υπάρχει σύσφιξη. Ακόμη και σε πρόσωπο με ρυτίδες, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, γυμνάζονται οι μύες της κάτω γνάθου και μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση μια γυναίκας” συμπληρώνει…
2. Η περιφέρεια, τα μπράτσα ή τα πόδια “μεγαλώνουν” ακόμη και αν δεν παίρνεις κιλά
Μπορεί να μην πάρεις βάρος, όμως όσο τα χρόνια περνούν και εσύ εξακολουθείς να μην ασκείσαι οι μύες ατροφούν και το λίπος αυξάνεται. Έτσι στα ίδια κιλά δύο γυναίκες μπορεί να δείχνουν εντελώς διαφορετικές στον καθρέφτη. Είναι πιθανό μια γυναίκα που γυμνάζεται να ζυγίζει πιο πολλά από κάποια που δεν ασχολείται με την εξάσκηση και όμως η πρώτη να χωρά σε μικρότερο νούμερο παντελονιού ή να έχει πιο στενή μέση και περιφέρεια. “Οι μύες ζυγίζουν δέκα φορές περισσότερο από το λίπος, οπότε μπορεί να ανεβαίνει λίγο ο δείκτης της ζυγαριάς, με τη γυμναστική όμως καίμε λίπος”!
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να το βάζεις κάτω. “Δεν πρέπει να αγχώνεσαι αν ξεκινάς γυμναστική και δεν βλέπεις αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Όταν ξεκινάμε γυμναστική δημιουργούμε μυικό ιστό, ο οποίος είναι πιο βαρύς. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχουμε χάσει πάραυτα σε πόντους, χωρίς να έχουμε χάσει κιλά.” εξηγεί η γυμνάστρια.
3. Το φαινόμενο κυτταρίτιδα δεν σε εγκαταλείπει ποτέ!!!
Η εξήγηση στην παρακάτω δυσοίωνη διαπίστωση είναι απλή. Τι είναι αυτό που καταπολεμά αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα; Μα φυσικά η γυμναστική. “Το πρώτο πράγμα για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα είναι η άσκηση και το νερό. Φυσικά παίζει ρόλο και η διατροφή” αναφέρει η Μάντη. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως χωρίς γυμναστική, η όψη πορτοκαλιού παραμένει, όσο κι αν προσπαθείς.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό… “και οι ραγάδες, μπορεί να είναι στο DNA μια γυναίκας, αλλά υπάρχουν και αυτές που κατά μεγάλο ποσοστό τις δημιουργούμε από την αυξομείωση λίπους. Αν δεν έχουμε αυξομείωση, δεν θα έχουμε και ραγάδες”! Αν δηλαδή γυμνάζεσαι συστηματικά θα μπορείς να ελέγχεις το βάρος σου και κατ’ επέκταση να αποφύγεις τις ραγάδες.
4. Αισθάνεσαι πιο “βαριά”, μελαγχολική και κουρασμένη
Το σώμα δουλεύει συχνά υπό την επήρεια διάφορων ορμονών. Το γνωρίζεις πλέον καλά…υπάρχουν λοιπόν κάποιες ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισμό σου όταν γυμνάζεσαι, που σε κάνουν νιώθεις πιο καλά ψυχολογικά, πιο ξεκούραστη και φυσικά βοηθούν ώστε να έχεις διάθεση να κάνεις περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητά σου. “Όταν κάνουμε γυμναστική ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς και της φυσικής κατάστασης. Κάτι που ισχύει στην πράξη, όχι στη θεωρία!” σημειώνει η Μάντη.
Επιπλέον, μην ξεχνάς πως όντας σε καλή φυσική κατάσταση μειώνεις τις πιθανότητες πόνων στον αυχένα, την πλάτη, τις αρθρώσεις ή ακόμη και τον πονοκέφαλο. “Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε πονοκεφάλους και αδιαθεσία που αισθάνεσαι συχνά το βράδυ”! Όπως έχει αποδειχθεί, οι χρόνιοι σωματικοί πόνοι και ενοχλήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και τη διάθεση και την ψυχολογική σου κατάσταση.
5. Είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσεις…
Η έλλειψη φυσικής κατάστασης μπορεί να επιτρεψει πιο εύκολα την εκδήλωση μιας απλής γρίπης ή ακόμη και να εντείνει τις επιπτώσεις μιας δύσκολης χρόνιας πάθησης. “Με τη γυμναστική δυναμώνεις τον οργανισμό και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό. Ο οργανισμός γίνεται πάρα πολύ δυνατός και αποφεύγει/αντιμετωπίζει καλυτερα από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη ασθένεια” σημειώνει η γυμνάστρια.
Η Μάντη εξηγεί πως ακόμη και πρησμένα πόδια, φλεβίτιδες ή άλλα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν με τη γυμναστική. “Για το φλεβίτη ας πούμε, ένα απλό περπάτημα το βράδυ θα έκανε καλό” σημειώνει.
EXTRA TIPS ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΤΗ
Πείστηκες ή διατηρείς ακόμη τις αμφιβολίες σου για το κατά πόσον είναι καιρός να βγάλεις τη φόρμα από τη ντουλάπα; Η Μάντη Περσάκη σου δίνει συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για να μην μένει καμιά δικαιολογία να μην γυμναστείς…
– Αποφεύγεις την εξάσκηση γιατί έχεις τραυματιστεί ή νιώθεις αδυναμία σε κάποιο μέρος του σώματος; Άφησε τις δικαιολογίες… “Μπορεί κάποια να έχει πρόβλημα με τον αυχένα της ή αλλού. Καλό είναι και υπάρχει λύση, να μην σταματά τα πάντα. Να επιλέγει μαι μορφή άσκησης η οποία και θα κάνει καλό στο πρόβλημα, αλλά και δεν θα αυξήσει το βάρος της. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες στην εγκυμοσύνη”!
– Δεν θέλεις να παραφουσκώσεις… Η Μάντη σου προτείνει ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Μια σειρά ασκήσεων να μπορείς να ακολουθήσεις και φυσικά να σου δώσουν τα αποτελέσματα που χρειάζεσαι. “Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις βάρη, γιατί τραυματίζουν. Μυική υπερτοφία μπορείς να κάνεις με πιο φυσικούς τρόπους, όπως η γυμναστική με το βάρος του σώματος, καθώς προέρχεται από το χώρο της φυσιοθεραπείας και εκμηδενίζει τη πιθανότητα τραυματισμών”!
– Και φυσικά, η γυμναστική πηγαίνει πάντα χέρι, χέρι με τη διατροφή. Η Μάντη Περσάκη συστήνει μαζί με ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής τρεις φορές την εβδομάδα να κάνεις και τα παρακάτω:
1. Αντί να τρώμε μεγάλες ποσότητες το βράδυ, καλό είναι ξυπνάμε το πρωί με δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα, χωρίς πολύ λιπαρά, φρούτα, ξηρούς καρπούς
2. Επιλέγουμε κάποια μπάρα δημητριακών για ενδιάμεσο σνακ.
3. Να μη χάνουμε γεύματα μεσημέρι και βράδυ και το βραδινό να είναι λίγο πιο ελαφρύ.
*Αντενδείκνυνται οι υδατάνθρακες στο βραδινό, γιατί το βράδυ μετατρέπονται σε λίπος και όχι σε ενέργεια.
4. Να φροντίζουμε να τρώμε μικρές ποσότητες και πολλές φορές.
5. Και φυσικά πολλά ροφήματα μέσα στην ημέρα, όπως ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι το πρωί ή μέχρι το μεσημέρι.
tlife.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση