Σπίλοι-ελιές: Τί να προσέξεις το καλοκαίρι

Δερματικοί σπίλοι : Πόσο πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι και ποιες είναι οι νεότερες μορφές διάγνωσης και πρόληψης επικίνδυνων μεταβολών τους.

Οι δερματικοί σπίλοι ή αλλιώς οι γνωστές σε όλους μας «ελιές» αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο του ανθρώπινου δέρματος, αποτελώντας συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων, των κυττάρων που παράγουν δηλαδή τη φυσική χρωστική του δέρματός μας, τη μελανίνη. Ο αριθμός δε των σπίλων που θα εμφανίσει ένας άνθρωπος συνολικά στη ζωή του αποτελεί συνάρτηση τόσο της κληρονομικότητας, των πόσων δηλαδή σπίλων είναι γενετικά προγραμματισμένο να σχηματιστούν στο δέρμα του, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων με κυριότερο αυτόν της έκθεσης στον ήλιο.

Γιατί όμως όλοι οι δερματολόγοι επιστούν τόσο έντονα την προσοχή στο να φροντίζουμε το δέρμα μας κατά την έκθεσή του στον ήλιο, ιδίως το καλοκαίρι, καθώς και στο να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μας άμεσα για εξέταση κάθε φορά που ένας καινούργιος σπίλος εμφανίζεται ή ένας παλιός αλλάζει μορφή ;

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος. Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του ανθρώπινου οργανισμού και προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που όπως προαναφέραμε υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν μελανίνη. Όταν τα κύτταρα αυτά υποστούν εξαλλαγή σχηματίζονται καρκινικές βλάβες στο δέρμα που δυστυχώς είναι ιδιαίτερα επιθετικές.

Και παρότι ως λαός οι Έλληνες έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι μεγαλώνοντας εκτεθειμένοι από μικροί σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας συνηθίζουμε και είμαστε προστατευμένοι, η αλήθεια που προκύπτει από τις μελέτες έρχεται να μας διαψεύσει : περίπου 2000 Έλληνες διαγιγνώσκονται κάθε χρονιά με αυτήν την ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το δερματικό μελάνωμα έχει την εξής ιδιαιτερότητα : Μπορεί να αναπτυχθεί είτε de novo, σε μια περιοχή δηλαδή του δέρματος όπου δεν προϋπήρχε τίποτα, είτε σε έδαφος ενός προϋπάρχοντος σπίλου, ο οποίος αρχίζει να μεταβάλλεται σε μορφή και σχήμα. Και το θετικό στοιχείο είναι ότι αν γίνει εγκαίρως η διάγνωση στα πρώτα στάδια εξαλλαγής του μελανώματος , η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας του δέρματος, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη, όπως είναι :

  • Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11:00-16:00 που η UVA/UVB ακτινοβολία είναι πιο έντονη
  • Η χρήση καθημερινά ,και όχι μόνο στην παραλία, αντηλιακού σε όλες τις φωτοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος, του οποίου ο δείκτης προστασίας θα επιλεγεί σε συνεργασία με τον ειδικό Δερματολόγο ανάλογα με τον κάθε φωτότυπο
  • Η χρήση καπέλων καθώς και ανοιχτόχρωμων και μακρυμάνικων ρούχων ιδίως σε μικρά παιδιά, καθότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος παράγοντας εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικο ζωή αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα που έχει υποστεί κάποιος μέχρι τα 15 έτη της ζωής του
  • Η αυτοεξέταση , η παρακολούθηση δηλαδή από το ίδιο το άτομο του δέρματός του ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον εντοπισμό νέων σπίλων, καθώς και των μεταβολών σε ήδη προϋπάρχοντες. Υπάρχει εξάλλου ένας βασικός κανόνας που έχει συνταχθεί απο τη Δερματολογική κοινότητα και μας δίνει τα στοιχεία μεταβολής ενός σπίλου που κατά την αυτοεξέταση θα πρέπει να μας ανησυχήσουν :

 

A (Asymmetry) : η παρουσία ενός σπίλου που παρουσιάζει ασυμμετρία σχήματος, μορφής και χρώματος

B (Border): τα όρια ενός σπίλου που αυξάνονται και γίνονται ανομοιόμορφα

C (Colour) : το χρώμα ενός σπίλου, ο οποίος γίνεται σκουρότερος, ποικιλόχρωμος ή ακόμα και υποστρέφει σε διάφορες περιοχές του

D (Diameter) : η διάμετρος ενός σπίλου, όταν αυτή αυξάνεται.

 

Ωστόσο επειδή υπάρχουν ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές σε ένα σπίλο, οι οποίες δε γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι, επιβεβλημένη είναι και η ετήσια επίσκεψη στο Δερματολόγο ο οποίος είναι ο ειδικός ιατρός για να αξιολογήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας.

 

Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει νέα διαγνωστικά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να προβούμε σε έγκαιρη διάγνωση ενός δερματικού μελανώματος με τη μορφή της χαρτογράφησης σπίλων.

Με τη μέθοδο αυτή, που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία, γίνεται με τη χρήση μιας ειδική μεγεθυντικής κάμερας ολόσωμη εξέταση και έλεγχος όλων των δερματικών σπίλων του εξεταζόμενου. Με τη μέθοδο αυτή ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να αξιολογήσει ακόμα και τις πιο μικρές μεταβολές που μπορεί να συνιστούν στοιχείο αλλοίωσης και εξαλλαγης ενός σπίλου και αναλόγως να προβεί αν χρειαστεί στην κατάλληλη θεραπεία. Η μέθοδος είναι γρήγορη, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική.

Στο τέλος της εξέτασης γίνεται καταγραφή με τη μορφή ειδικών φωτογραφιών της εντόπισης και της εικόνας όλων των σπίλων του εξεταζόμενου, έτσι ώστε στην επόμενη ετήσια εξέταση να μπορεί να αξιολογηθεί με απόλυτη ακρίβεια αν έχει επέλθει κάποια μεταβολή ή αν έχει εμφανιστεί κάποιος νέος σπίλος.

 

Η μέθοδος της Χαρτογράφησης σπίλων είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς αποτελεί άριστο διαγνωστικό εργαλείο στα πλαίσια της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της εμφάνισης του ιδιαίτερα επικίνδυνου δερματικού καρκίνου, του μελανώματος, ιδιαίτερα σε άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων όπου η έμφάνιση καινούργιων σπίλων ή η μεταβολή των ήδη υπαρχόντων δεν είναι έυκολο να γίνει με ακρίβεια.

Ευχαριστούμε πολύ την Δρ. Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο- Εξειδικευμένη Δερματοχειρουργό (“Stadtklikinum Hanau” / Academic Hospital of J.W. Goethe University of Frankfurt , Germany), Διευθύντρια Δερματολογικού Κέντρου στο Μαρούσι και Εξειδικευμένη Συνεργάτη στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας και της Δερματοχειρουργικής, Δερματολογικών Κέντρων στη Γερμανία

shape.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *