Σύνδρομο «εγκεφαλικό του κομμωτηρίου».

video-still-2

Η επίσκεψη στο κομμωτήριο αποτελεί για τις γυναίκες- αλλά επιτέλους πλέον και για πολλούς άνδρες- ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη πιεστική καθημερινότητα. Απολαμβάνουμε το γεγονός ότι κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, που συνήθως μας χαρίζει μια αίσθηση ανανέωσης, ενώ και η ίδια η διαδικασία είναι απολαυστική με κορυφαία βέβαια τη στιγμή του λουσίματος που συνοδεύεται από αυτό το υπέροχο μασάζ στις ρίζες των μαλλιών…Όταν βγαίνουμε από το κομμωτήριο όλα φαντάζουν, ως δια μαγείας, να είναι κάπως καλύτερα.

Ανάλογες εμπειρίες με τις δικές μας είχε και η 48χρονη Elizabeth Smith η οποία ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μέχρι που μια επίσκεψή της σε ένα κομμωτήριο στο Σαν Ντιέγκο, το 2014, της κόστισε πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να φανταστεί. Η γυναίκα εξαιτίας της στάσης του αυχένα της που ακουμπούσε στον λουτήρα υπέστη εγκεφαλικό. Τυχαίο;

Δυστυχώς όχι και τόσο. Μάλιστα για να είμαστε ακριβείς, το θέμα έχει εδώ και χρόνια απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα που πλέον ονομάζει αυτού του είδους τα εγκεφαλικά επεισόδια ως «beauty parlor stroke».

Τι συμβαίνει; Περιγράφοντας το ιατρικό επεισόδιο με απλούς όρους, όταν μας λούζουν στα κομμωτήρια οι αρτηρίες του πίσω μέρους του αυχένα μπορεί- εάν η στάση δεν είναι η σωστή- να κοπούν ή να υποστούν σοβαρή φθορά (είτε εξαιτίας του τεντώματος, είτε λόγο τραντάγματος κα) και δυνητικά κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε ένα εγκεφαλικό. «…κατά κάποιο τρόπο μπορεί το άτομο να υποστεί ζημιά στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στην μη κανονική ροή και πήξη του αίματος ενώ η δημιουργία θρόμβων μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί στο BuzzFeed o Steven R. Zeiler, ακολουθεί η δημιουργία θρόμβων, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τα εγκεφαλικά επεισόδια, στο νοσοκομείο John Hopkins.

wash hair salon

Tα πρώτα συμπτώματα, στην περίπτωση της Smith, εμφανίστηκαν επτά ημέρες μετά την επίσκεψη στο κομμωτήριο και μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε, ήταν «αδυναμία στο δεξί χέρι και πόδι…απλά δεν τα ένιωθα καλά» μέχρι που έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να σταθεί όρθια. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει αλλά έξι μέρες μετά άρχισε να νοιώθει ναυτία και στη συνέχεια έκανε εμετούς ενώ αισθανόταν πως το κεφάλι της «έκαιγε».

Η γυναίκα είχε υποστεί εγκεφαλικό ενώ χρειάστηκε να περάσει έξι μήνες σε διαδικασία αποκατάστασης των προβλημάτων πους της άφησε.

Τώρα μηνύει το κομμωτήριο και προσπαθεί να ενημερώσει, αξιοποιώντας τη δική της περιπέτεια, όσο περισσότερους μπορεί για αυτόν τον άγνωστο μέχρι σήμερα για πολλούς παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. «Ζήτησα από όλους τους φίλους μου να ρωτήσουν τους εργαζόμενους στα κομμωτήρια που πηγαίνουν εάν γνώριζαν για αυτό το φαινόμενο. Αποδείχθηκε πως το 80% αυτών το γνώριζε. Γνώριζαν πως ενώ μας λούζουν, είναι πιθανό να προκαλέσουν τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν και σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Και έτσι σκέφτηκα πως “αυτό δεν είναι σωστό”», σχολιάζει η Smith.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες προκαλείται αυτή η “μορφή” εγκεφαλικού δεν έχουν ακόμη πλήρως διερευνηθεί καθώς δεν είναι αρκετά συχνά (ή δεν συνδέεται το εγκεφαλικό επεισόδιο με μια επίσκεψη στο κομμωτήριο).

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται κατά την επίσκεψή μας στο κομμωτήριο να επιλέγουμε καθίσματα που μπορούν να προσαρμοστούν στο ύψος και να εξετάζουμε εάν ο λουτήρας υποστηρίζει επαρκώς τον αυχένα μας. Σίγουρα εάν αισθανόμαστε πίεση ή πόνο δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στη ίδια στάση.

Να θυμάστε πως εάν έστω υποψιάζεστε πως μπορεί να παθαίνετε εγκεφαλικό, θα πρέπει να μεταβείτε αμέσως στο νοσοκομείο ενώ τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: αδυναμία χρήσης κάποιου εκ των άκρων, αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η αίσθηση παράλυσης του προσώπου, η αδυναμία να μιλήσετε καθαρά, η απώλεια όρασης ή ξαφνικά πρόβλημα όρασης.

 

 

huffingtonpost.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *