Τι αποκαλύπτει η «χαρτογράφηση» του εγκεφάλου γυναικών-ανδρών

Πέρασαν αμέτρητες ώρες στα εργαστήρια, μελέτησαν περισσότερες από 1.000 τομογραφίες εγκεφάλου. Τελικά όμως οι επιστήμονες κατέληξαν… στο συμπέρασμα που αποτελεί κοινή πεποίθηση εδώ και πολύ καιρό: ότι το μυαλό του άνδρα λειτουργεί διαφορετικά από εκείνο της γυναίκας.

Ο χάρτης του «νευρικού κυκλώματος» στο μέσο γυναικείο εγκέφαλο περιέχει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο, σε αντίθεση με τον ανδρικό όπου η σύνδεση είναι κατά κύριο λόγο πιο δυνατή ανάμεσα στις περιοχές στο πίσω και το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου.

Η Ρατζίνι Βέρμα, ερευνήτρια του University of Pennsylvania, παραδέχθηκε, σύμφωνα με το iefimerida, μιλώντας στην Guardian πως η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι τα ευρήματα ουσιαστικά επιβεβαίωναν τα στερεότυπα. Δηλαδή, οι άνδρες είναι «κατασκευασμένοι» για αντίληψη και συντονισμό, ενώ οι γυναίκες έχουν ενισχυμένες κοινωνικές δεξιότητες και μνήμη, κάτι που εξηγεί γιατί είναι καλύτερες στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τη Βέρμα, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου είναι εκείνη της λογικής και η δεξιά της διαισθητικής σκέψης. Αρα, όταν μία ενασχόληση περιλαμβάνει και τα δύο, οι γυναίκες είναι καλύτερες. Οπως επίσης εξηγείται γιατί οι γυναίκες είναι καλύτερες ακροάτριες. Επίσης, εντυπωσιακό ήταν για τους επιστήμονες το συμπέρασμα ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται.

Η μελέτη για τον τρόπο «καλωδίωσης» του εγκεφάλου κάθε φύλου μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, προκειμένου να εξερευνήσουν τις ανωμαλίες που έχουν σχέση με τις νοητικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

 

govastileto.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *