Το κρύο ανεβαίνει, οι τιμές πέφτουν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πλησιάζουν αλλά φαίνεται ότι οι τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη ακολουθούν μόνο ένα δρόμο και αυτός είναι προς τα κάτω. Σε επίπεδο χωρών, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης για το μήνα Νοέμβριο παρουσιάζεται στην Κύπρο με 27% και μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 86 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία με 25% και μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο στα 67 ευρώ. Αμέσως επόμενη στη λίστα των μεγαλύτερων μειώσεων έρχεται η Ιταλία με 21% (110 ευρώ ανά διανυκτέρευση) και η Τσεχία με το ίδιο ποσοστό μείωσης (21% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 87 ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Preis Index (tHPI) για το μήνα Νοέμβριο.


Ελλάδα: Μεγαλύτερη μείωση τιμών από όλα τα κράτη σε σχέση με το 2011

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της trivago (trivago Hotel Preis Index) όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις και οι κυρίως χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζουν αισθητή μείωση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο αναλυτικά, στην ελληνική πρωτεύουσα και παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 76 ευρώ (9% μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, 8% σε σχέση με το 2011). Στη Γλυφάδα, μια από τις κατεξοχήν ακριβές περιοχές της Αττικής, η μείωση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αγγίζει το 22% και το 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο στα 64 ευρώ). Μικρότερη η μείωση των τιμών στον Πειραιά με την τιμή διανυκτέρευσης να κυμαίνεται στα 60 ευρώ και το ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον Οκτώριο να βρίσκεται στο 7% και σε σχέση με το 2011 να είναι στο 8%. Μια ματιά στις μέσες τιμές διανυκτέρευσης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, καταδεικνύει ότι το ίδιο πτωτικό μοτίβο ακολουθείται και σε αυτούς για το μήνα Νοέμβριο. Στη Μονεμβασιά, η πτώση των τιμών σε σχέση με το 2011 αγγίζει το 19%, με μέση τιμή δίκλινου δωματίου τα 57 ευρώ (9% μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο), στο Ναύπλιο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 83 ευρώ (14% μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 18% σε σχέση με το 2011). Στην Ολυμπία για το μήνα Νοέμβριο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 61 ευρώ με αισθητή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα της τάξεως του 16%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος η μείωση είναι μικρότερη της τάξεως του 8%. Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα, η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι σχετικά μικρή, μόλις 4% (μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 80 ευρώ) και σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011 τοις τάξεως του 13%. Ακριβώς την ίδια διάθεση παρουσιάζουν οι τιμές και στην Κύπρο με την Πάφο να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της τάξεως του 55% (μέση τιμή 87 ευρώ) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μόλις 2% σε σχέση με το 2011. Ομοίως στη Λεμεσό το ποσοστό μείωσης σε σχέση με πέρυσι είναι μόλις 4%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εκτοξεύεται στο 48 τοις εκατό (μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 95 ευρώ). Η μόνη Κυπριακή πόλη που παρουσιάζει μεγάλη μείωση τιμών και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε σχέση με το 2011 είναι η Πόλις με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 76 ευρώ (μείωση 39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Καθοδική η πορεία των τιμών σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και οι τιμές όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών ακολουθούν αθοδική πορεία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Βενετία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, της τάξεως του 41%, με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 140 ευρώ, έναντι 237 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στο Παρίσι η μείωση αγγίζει το 23% (μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 165 ευρώ), στη Ρώμη η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο τη βραδιά είναι στα 114 ευρώ (μείωση 31% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και στη Φλωρεντία οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν 108 ευρώ ανά διανυκτέρευση με τη μέση τιμή να παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο σκηνικό και στη Βουδαπέστη με τη μέση τιμή μειωμένη κατά 26% σε σχέση με τον Οκτώβριο (67 ευρώ ανα διανυκτέρευση). Στη Βαρκελώνη η πτώση των τιμών αγγίζει το 24% ( 113 ευρώ ανά διανυκτέρευση), στην Πράγα η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται στα 88 ευρώ (ποσοστό μείωσης 21%) και στη Βιέννη το ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι της τάξεως του 18% με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο να αγγίζει τα 111 ευρώ.
O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς Eυρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται στις ένα εκατομμύριο καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 15 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από 100 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές καιχώρες της Ευρώπης.

fe-mail.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *