Όταν η μόδα βλάπτει την υγεία

Τα στενά παντελόνια, τα σέξι εσώρουχα, τα μοδάτα παπούτσια και πολλές ακόμα στυλιστικές μας επιλογές, μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. Γι αυτό πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους.

Της Φαίης Ευθυμίου με τη συνεργασία των: Κωνσταντίνου Δημητρακάκη, χειρουργός γυναικολόγος – μαστολόγος, λέκτορας πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Μαρίας Πινίου- Καλλή, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθύντρια δερματολογικού τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών, Γιάννη Καραγιάννη, επικ. καθηγητής γαστρεντερολογίας, διευθυντή Γαστρεντερολογικού Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου, προέδρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας.

Η σημασία του σωστού σουτιέν

Τα σουτιέν πέρα από την καλαισθησία που αναζητούν οι γυναίκες θα πρέπει πάνω από όλα να προσφέρουν σωστή στήριξη να είναι άνετα και να συγκρατούν το στήθος χωρίς να σφίγγουν και να πιέζουν. Γιατί ένας λάθος στηθόδεσμος μπορεί να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας, τα συνηθέστερα από τα οποία είναι:

  • Πόνοι στο στήθος, που προκαλούνται από μικρά σουτιέν, συνήθως με μπανέλες, που πιέζουν το στήθος και το θωρακικό τοίχωμα.
  • Πόνοι στην πλάτη και στους ώμους, ιδιαίτερα στις γυναίκες με μεγάλο στήθος, καθώς αν αυτό δεν στηρίζεται σωστά το πιθανότερο είναι ότι και η στάση του σώματος θα είναι λάθος.
  • Δερματοπάθειες, καθώς ένα πολύ στενό ή μικρό σουτιέν μπορεί με την τριβή, την πίεση και την αύξηση του ιδρώτα που προκαλεί, να δημιουργήσει ερεθισμούς και μυκητιάσεις στις υπομαστικές περιοχές.

Όχι στα στενά

Οποιοδήποτε ρούχο ή εσώρουχο προκαλεί τριβή και πίεση ευνοεί τις φλεγμονές, τις ουρολοιμώξεις, τις κυστίτιδες, τις κολπίτιδες αλλά και άλλες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν ολόκληρο το σώμα. Αποφεύγετε, λοιπόν, να φοράτε στενά παντελόνια, καλσόν κ.λπ. ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις δερματοπάθειες. Επίσης, αν έχετε κάποια γαστρεντερολογική πάθηση όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευερέθιστο έντερο, σπαστική κολίτιδα ή αίσθημα μετεωρισμού μέσα στις γενικότερες οδηγίες αντιμετώπισης οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγονται και τα στενά ρούχα και εσώρουχα, οι σφιχτές ζώνες, οι κορσέδες και γενικότερα ότι μπορεί να πιέζει το στομάχι ή το έντερο. Τέλος επιλέγετε πάντα το σωστό νούμερο καλσόν καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζονται τα δάκτυλα. Αποφύγετε τα νάιλον και τα συνθετικά και φροντίστε όπως και τις κάλτσες να τα πλένετε και να τα σιδερώνετε καλά.

Πείτε όχι στα συνθετικά υφάσματα

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ρούχα και εσώρουχα είναι η ποιότητα τους. Τα συνθετικά υφάσματα αυξάνουν τη θερμότητα και την υγρασία, εμποδίζουν το σωστό αερισμό του σώματος και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων δερματοπαθειών. Ιδιαίτερα λοιπόν όσοι έχουν ευαισθησία ή προδιάθεση στις δερματοπάθειες θα πρέπει να επιλέγουν μόνο βαμβακερά και 100% μάλλινα ρούχα.

Προσοχή και στα παπούτσια

Δυστυχώς, ό,τι και αν επιτάσσει η μόδα θα πρέπει να προσέχουμε πολύ και τι παπούτσια επιλέγουμε. Όσο όμορφα και αν είναι τα παπούτσια από πλαστικοποιημένο δέρμα και συνθετικά υλικά θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορήσει και μπορεί να προκαλέσουν μύκητες και δερματοπάθειες. Επίσης αποφεύγετε να φοράτε συχνά και πολλές ώρες ψηλοτάκουνα παπούτσια γιατί μπορεί να βλάψουν το πέλμα και τα δάκτυλα.

Χρήσιμες συμβουλές

– Προσέχετε πάρα πολύ πώς πλένετε τα ρούχα και τα εσώρουχά σας. Τα απορρυπαντικά προκαλούν δερματίτιδες και ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ευαισθησία ή προδιάθεση να αναπτύξουν δερματοπάθειες ή έκζεμα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να διαλέγουμε προϊόντα με βάση το σαπούνι και το λάδι είτε για το πλυντήριο είτε για πλύσιμο στο χέρι. Επίσης καλό είναι τα ρούχα και κυρίως τα εσώρουχα να σιδερώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

– Μετά το μπάνιο στεγνώνετε την ευαίσθητη περιοχή πολύ καλά ώστε να μην υπάρχει καθόλου υγρασία, η οποία ευνοεί τις δερματοπάθειες.

Tip.

Τα εσώρουχα μας πρέπει να είναι βαμβακερά και άνετα. Έτσι οι ευαίσθητες περιοχές του στήθους και των γεννητικών οργάνων αερίζονται σωστά, δεν πιέζονται και δεν ερεθίζονται ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αλλεργιών, δερματοπαθειών, μυκητιάσεων, ουρολοιμώξεων, κολπίτιδων κ.λπ.

paidimag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *