Όταν τα social media επηρεάζουν το βάρος

«Δείξε μου τους φίλους του παιδιού σου να σου πω αν αθλείται αρκετά».

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, που στηρίζεται σε ερευνητικά δεδομένα 13 προηγούμενων μελετών, το οποίο καταλήγει στη διαπίστωση ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ισχυρή επίδραση στο σωματικό βάρος των ανηλίκων. 

 

Σε μια εποχή που η παιδική παχυσαρκία αγγίζει τα όρια της ‘επιδημίας’ και οι χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται από πολύ μικρές ηλικίες, η μελέτη διαπιστώνει ότι η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η δε φυσική δραστηριότητα του φιλικού περίγυρου ενός παιδιού συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση μια ισορροπημένης σωματικής άσκησης για το ίδιο το παιδί.

Τα πορίσματα της έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Keri Jo Sawka, επικεφαλής του Department of Community Health Sciences στο Πανεπιστήμιοτου Calgary στην Alberta του Καναδά, υποδεικνύουν στους γονείς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα δίκτυα φιλίας των παιδιών τους στην προσπάθειά τους να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία.

Το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι 13 παλαιότερες μελέτες, τις οποίες εξέτασαν οι ερευνητές είναι ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης του φιλικού περίγυρου ενός παιδιού είναι καθοριστικά για τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του ίδιου του παιδιού.

Τα παιδιά που τείνουν να είναι πιο δραστήρια επηρεάζουν και τους φίλους τους, ώστε αυτοί να ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Επιπλέον τα παιδιά που βρίσκονται σε ένα δραστήριο φιλικό περιβάλλον τείνουν και αυτά να γίνονται πιο δραστήρια σε επίπεδο φυσικής άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυξομειώσεις στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ενός μέλους μιας ομάδας είχαν επίδραση στα επίπεδα άσκησης των άλλων μελών της ίδιας παρέας ανηλίκων.

Πάντως, οι ερευνητές δεν εντόπισαν καμία συσχέτιση του κοινωνικού περίγυρου των παιδιών με την καθιστική ζωή, δηλαδή, παιδιά που είναι νωθρά δεν φάνηκε να επηρεάζουν ως προς τη νωθρότητα τους φίλους τους.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί έναν ισχυρό αρνητικό προσδιοριστικό της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας, και οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα νέα ευρήματα θα έχουν άμεση εφαρμογή και χρησιμότητα για τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας για προγράμματα που αφορούν στη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

onmed.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εορταστικό 15νθήμερο προσφορών Palettino, έως -30%,στο : http://eshop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *