Αυτό Είναι το Διάσημο Νησί που Κανείς δεν Ξέρει

5454

Το νησί Anjouan βρίσκεται στην Αφρική και όσoι το επισκέπτονται το ίδιο πράγμα θα σας αποκαλύψουν: μυρίζει Χριστούγεννα παρόλο που η θερμοκρασία σε αυτό το μαγευτικό μέρος αγγίζει τους 27 βαθμούς Κελσίου καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Το νησάκι βρίσκεται ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη και είναι το ένα από τα τρία νησιά που απαρτίζουν τη χώρα Comoros.

Γιατί, όμως, αυτό το μικρό νησάκι είναι τόσο διάσημο ενώ εμείς δεν γνωρίζουμε καν το όνομά του; Το νησί παράγει πολύ μεγάλη ποσότητα του γνωστού σε όλους μας μπαχαρικού γαρίφαλου.

Αυτό είναι το νησί

Αυτό είναι το νησί Anjouan με τη μεγαλύτερη παραγωγή αιθέριου ελαίου ylang-ylang στον κόσμο.

Στα δάση του νησιού υπάρχουν πολλές γαριφαλιές από τα οποίες μαζεύονται τα γαρίφαλα και αποξηραίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο. Τα γαρίφαλα από πράσινα (που είναι στην αρχή) γίνονται κόκκινα με την πάροδο των ημερών και στο τέλος καφέ.

Αν επισκεφτείτε ένα από τα δάση με αυτά τα δέντρα στο νησί Anjouan, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε γυναίκες τυλιγμένες με πολύχρωμα υφάσματα και βαμμένα πρόσωπα με μπογιά σανταλόξυλου, πράγματα που τις προστατεύονυ από τον καυτό ήλιο. Εκεί ο γυναίκες μαζεύουν κίτρινα ylang-ylang  λουλούδια, το βασικό λουλούδι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αρώματος Chanel No5, ένα άρωμα που πρωτοέγινε παγκοσμίως γνωστό από τη Marilyn Monroe.

 

Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησάκι που δυστυχώς είναι πλέον από τα πιο φτωχά μέρη στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησάκι που δυστυχώς είναι πλέον από τα πιο φτωχά μέρη στον κόσμο.

Για να φτιαχτούν 3 λίτρα αιθέριου ελάιου ylang-ylang χρεριάζονται 100 κιλά τέτοιων λουλουδιών και περίπου 18 ώρες δουλειάς. Το νησί παράγει το 80% του ylang-ylang που παράγεται σε όλο τον κόσμο.

Οι γυναίκες του νησιού μαζεύουν τους καρπούς των δέντρων έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους για να προστατεύονται από τον ήλιο.

Οι γυναίκες του νησιού μαζεύουν τους καρπούς των δέντρων έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους για να προστατεύονται από τον ήλιο.

Πριν από τον 15ο αιώνα το νησί δεν παρήγαγε τίποτα εξαγώγιμο. Όταν ήρθαν οι Γάλλοι στο νησί, τον 15ο αιώνα, είδαν πως αυτό είχε αρκετές προοπτικές για καλλιέργεια διαφόρων φυτών και λουλουδιών. Ο Γάλλος κλέφτης βοτανολόγος Pierre Poivre έκλεψε μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πιπέρι και κανέλα από τα νησιά Banda και τα έφερε λαθραία για καλλιέργεια στο νησί. Σύντομα στη λίστα προστέθηκαν αμπέλια βανίλιας από το Μεξικό και λουλούδια ylang ylang από την Ινδονησία.

 

Το νησί είναι πολύ όμορφο αλλά δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός παρά τη μεγάλη ιστορία του.

Το νησί Anjouan είναι πολύ όμορφο αλλά δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός παρά τη μεγάλη ιστορία του.

Υπό την κυριαρχία των Γάλλων το νησί έγινε γνωστό επίσης ως το «Νησί Άρωμα». Οι Γάλλοι χημικοί Garnier και Rechler ανακάλυψαν πως το λουλούδι ylang-ylang δεν είναι μόνο το τέλειο αρωματικό για τα μαλλιά αλλά είχε και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το νησί εξάγει τεράστιες ποσότητες αιθέριου ελαίου ylang-ylang, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια και κανέλα.

Το νησί εξάγει τεράστιες ποσότητες αιθέριου ελαίου ylang-ylang, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια και κανέλα.

Παρόλο που το νησί είχε όλα τα φόντα για να γίνει ένα πολύ πλούσιο μέρος, δυστυχώς λόγω κακής πολιτικής σήμερα είναι ένα από τα πιο φτωχά μέρη στον κόσμο.

 

Αν σκεφτεί κανείς πως αμέτρητα αρώματα δημιουργούνται από το φυτό ylang-ylang, ότι το παγωτό που τρώμε με γεύση βανίλια είναι πιθανόν να προέρχεται από τη βανίλια που παράγεται στο συγκεκριμένο νησί και πως τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια κανέλας φτιάχνονται εξαιτίας της παραγωγής κανέλας στη χώρα Comoros και στα τρία της νησάκια, τότε θα συνειδητοποιήσει πόσο γνωστό είναι αυτό το νησί για την παραγωγή του. Δυστυχώς, το όνομά του εξακολουθεί να περνά απαρατήρητο.

 

spirossoulis.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *