Γιατί όλοι θέλουν να μας σηκώσουν από τον καναπέ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την καθιστική ζωή ως άλλη μία «επιδημία» του σύγχρονου τρόπου ζωής, η οποία μάλιστα αποτελεί και την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως (υψηλότερα από την παχυσαρκία που βρίσκεται στην 5η θέση).

 Με αυτά τα δεδομένα πλέον, οι ειδικοί προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα όλων προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθιστικής ζωής που φαίνεται να συσχετίζεται ισχυρά τόσο με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, όσο και με διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Ο εκσυγχρονισμός, η εκβιομηχάνιση και η επακόλουθη αυτοματοποίηση της καθημερινής ζωής έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χειρονακτικής εργασίας και ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες έναν πλήρως καθιστικό τρόπο ζωής.

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει σημειωθεί μία δραματική μετάβαση από τη χειρωνακτική εργασία στη δουλειά γραφείου, ενώ και οι μετακινήσεις μας γίνονται σε συντριπτική πλειοψηφία με το αυτοκίνητο, ακόμα και για μικρές αποστάσεις.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στη μελέτη Αττική από την προηγούμενη δεκαετία, το 2002 το 50% των Ελλήνων που ζουσαν στο νομό Αττικής ήταν σωματικά αδρανείς, με τους άνδρες να είναι περισσότερο ενεργοί σε σχέση με τις γυναίκες.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη συγχρονική επιδημιολογική μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της καθιστικής ζωής με το υπερβάλλον βάρος, την παχυσαρκία, την κοιλιακή παχυσαρκία και τα συνοδά καρδιαγγειακά νοσήματα σε 17.887 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20-70 ετών από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους:

  • 37% των συμμετεχόντων περπατούν λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα
  • Μόνο 10% των συμμετεχόντων ασκούνται περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα.
  • Ενώ, 38% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες από 16 ώρες εβδομαδιαίως.

Στον αντίποδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Άνδρες που περπατούν 2-4 ώρες την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη υπερβάλλοντος βάρους και κοιλιακής παχυσαρκίας κατά 15%.
  • Άτομα που ασκούνται 4-7 ώρες την εβδομάδα εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 70% και υπέρτασης κατά 50%.

Πρόκειται για  την πρώτη μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού πληθυσμού  που δείχνει ότι το περπάτημα  σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο  εμφάνισης παχυσαρκίας στους  ενήλικες, ιδίως στους άντρες, και  παράλληλα ότι η συχνή άσκηση και η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων, όπως υπερχοληστερολαιμίας και υπέρτασης.

Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

shape.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *