Θάνος Ασκητής: «Στην real life οι γυναίκες είναι πλέον οι «Κρίστιαν» κυρίαρχες και οι άντρες οι «Αναστάσια» υποτακτικοί!»

Ο Θάνος Ασκητής, Dr Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας, αναλύει στο govastileto.gr όλα όσα κρύβονται πίσω από το βιβλίο και την ταινία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» ενώ μας μυεί στα πιο μυστικά σεξουαλικά μονοπάτια με τα οποία ταυτίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έσπευσαν να το διαβάσουν και να το δουν στις κινηματογραφικές αίθουσες!

Ένα κίνημα σεξουαλικής απελευθέρωσης που έφερε πιο κοντά γυναίκες και άντρες σε καλά κρυμμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις τους. Καταλήγοντας όμως μέσα από την εμπειρία του, τις έρευνές του, αλλά και τους εκατοντάδες «ασθενείς» του με σεξουαλικά προβλήματα και ανησυχίες που τον επισκέπτονται, ότι οι ρόλοι του «Κρίστιαν» και της «Αναστάσιας» των πρωταγωνιστών των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» έχουν ανατραπεί στην πραγματική ζωή. Με τις γυναίκες να είναι πλέον οι κυρίαρχες και οι άντρες οι υποτακτικοί στο σεξ!

– Ποια είναι η άποψή σας ως γιατρός για τις “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι”;

«Το μυθιστόρημα Fifty shades of Grey αποτέλεσε σίγουρα ένα εμπορικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να έδειχνε πως σόκαρε τον περισσότερο κόσμο, λόγω της προκλητικότητας και της ιδιαιτερότητας των ερωτικών σκηνών, οι οποίες είχαν έντονο το στοιχείο του σαδομαζοχισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πως στο συγκεκριμένο σεξουαλικό σενάριο ο άνδρας παίρνει όλες τις αποφάσεις, είναι παρεμβατικός και εξουσιαστικός σε όλες τις πτυχές της ερωτικής του σχέσης με την Anastasia, η οποία έχε παραδοθεί στην γοητεία και την επιρροή που της ασκεί ο Grey. Έτσι, φαίνεται πως ο Grey έχει ασυνήθιστες σεξουαλικές προτιμήσεις, οι οποίες συνδέονται με προηγούμενες σεξουαλικές, τραυματικές εμπειρίες, τις οποίες δεν έχει ακόμα θεραπεύσει. Επίσης, αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία στο να διατηρήσει μία ρομαντική, μακροχρόνια σχέση, να εκφραστεί και να δεθεί συναισθηματικά, αν και παρουσιάζεται νέος, δυναμικός και ανεξάρτητος»

– Που οφείλεται πιστεύετε αυτό το «μπαμ» που έχει προκαλέσει τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία;

«Ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να έγινε τόσο μεγάλη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και την ταινία, δεν είναι σαφώς επειδή αποτελεί ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αλλά επειδή έχει ανοίξει την πόρτα σε διάφορες πτυχές της σεξουαλικότητας, οι οποίες δεν είναι τόσο συνηθισμένες για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως είναι δηλαδή η ύπαρξη του έντονου στοιχείου σαδομαζοχισμού κατά τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται έντονα κυρίως από το βιβλίο, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες έχουν περιέργεια και θέλουν να ανακαλύψουν διάφορα σεξουαλικά θέματα τα οποία διαφεύγουν από τα συνηθισμένα ή και να φαντασιώνονται μία παρόμοια σεξουαλική δραστηριότητα και γι’ αυτό έχει κινήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε τόσο μεγάλο βαθμό.»

– Αποτέλεσε την αφορμή της απελευθέρωσης καλά κρυμμένων σεξουαλικών μυστικών του κόσμου που έσπευσε να το δει;

«Μέσα από τις 50 αποχρώσεις του γκρι, αποκαλύπτονται ουσιαστικά οι εσωτερικές διεργασίες των ερωτικών φαντασιώσεων και σκέψεων των γυναικών. Ίσως λοιπόν, το βιβλίο και η ταινία να βοήθησε κυρίως ορισμένες γυναίκες να επανασυνδεθούν με τη σεξουαλικότητά τους, αλλά ιδιαίτερα τις βοήθησε να αποδεχτούν την περιπλοκή των ερωτικών τους επιθυμιών και το παράδοξο των ερωτικών τους φαντασιώσεων, καθώς αυτή τη ιστορία τους επέτρεψε να αξιολογήσουν και να αποδεχτούν τις ερωτικές τους φαντασιώσεις ως φυσιολογικές».

– Το BDSΜ είναι ένα ερωτικό παιχνίδι που κρύβει κινδύνους; Πολλοί σχολίασαν αρνητικά το βιβλίο και την ταινία για τις ακραίες σεξουαλικές πράξεις. Ποια είναι τα λεπτά όρια που ο πόνος…αγγίζει την κακοποίηση;

«To BDSM περιλαμβάνει το στοιχείο του δεσίματος, της πειθαρχίας, της κυριαρχίας, της υποταγής, του σαδισμού (άντληση ηδονής από την πρόκληση πόνου στον άλλο) και του μαζοχισμού (άντληση ηδονής του ατόμου από το να του προκαλεί κάποιος άλλος έντονο πόνο). Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ερωτικού παιχνιδιού, ο ένας παρτενέρ αναλαμβάνει το ρόλο του κυρίαρχου και ο άλλος του υποταγμένου, ενώ μπορεί να γίνεται και εναλλαγή των δύο ρόλων. Συνήθως, υπάρχουν λέξεις ασφαλείας, ώστε όταν το άτομο που υφίσταται τον πόνο, δεν μπορεί να τον υπομείνει άλλο, να διακόπτεται το παιχνίδι. Όταν δεν γίνεται με τη συναίνεση και των δύο συντρόφων, δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας και όταν χρησιμοποιούνται ακραίες και επικίνδυνες τεχνικές (π.χ. κόψιμο με μαχαίρι, ακρωτηριασμός, κάψιμο), φυσικά και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ατόμων με αυτές τις προτιμήσεις, και να καταλήξει σε σωματική κακοποίηση (χωρίς την ύπαρξη συναίνεσης).

– Τι αντίκτυπο έχει η σχέση του κυριάρχου και της υποτακτικής όχι μόνο στο σεξουαλικό κομμάτι αλλά και στην καθημερινότητα;

«Η σχέση κυρίαρχου-υποτακτικής φανερώνει μία άνιση κατανομή ρόλων, όπου ο ένας θα ασκεί τον πλήρη έλεγχο της ερωτικής δραστηριότητας και θα υποβάλει σε βασανιστήρια την ερωτική παρτενέρ, ενώ η υποτακτική γυναίκα θα τα υφίσταται χωρίς να έχει κανέναν έλεγχο και δυνατότητα πρωτοβουλίας πάνω στην ερωτική πράξη. Είναι σημαντικό να υπάρχει κοινή συναίνεση και ασφάλεια προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε BDSM ερωτικά παιχνίδια. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι όταν το στοιχείο του σαδομαζοχισμού κυριαρχεί στις φαντασιώσεις και στη συμπεριφορά του ατόμου, γίνεται αποκλειστικός τρόπος διέγερσης και παρά τη θέληση του άλλου, τότε μπορεί να δημιουργηθεί έντονη δυσφορία και ρήξη στη σχέση των συντρόφων. Αναφορικά με την καθημερινότητα, μία εξουσιαστική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως με την επιβλητικότητα, την παρεμβατικότητα, την καθοδήγηση, την άσκηση.»

– Η Μαντόνα δήλωσε ότι η «η ταινία είναι σέξι για αυτούς που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ»!

«Είναι γεγονός πως πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κρίνουν αρνητικά την ταινία δηλώνοντας πως είναι περισσότερο μια ρομαντική ιστορία αγάπης, και πολύ λιγότερο μία ταινία με έντονο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Δεδομένου, πως το περιεχόμενο του βιβλίου ήταν πολύ πιο τολμηρό και προκλητικό αναφορικά με τις σεξουαλικές στιγμές του ζευγαριού, ίσως πολύ θεώρησαν πως δεν μεταφέρθηκε με την ίδια γλαφυρότητα και προκλητικότητα στη μεγάλη οθόνη. Ο σκοπός όμως τέτοιου είδους δηλώσεων μπορεί να είναι απλά ο εντυπωσιασμός. Προκειμένου να δείξει κανείς πως η δική του σεξουαλική συμπεριφορά είναι περισσότερο έντονη και ακραία.»

– Στο ιατρείο σας έχετε συναντήσει περιπτώσεις των κινηματογραφικών ηρώων «Κρίστιαν» και «Αναστάσια»;

«Σαφώς και υπάρχουν ζευγάρια που παρουσιάζουν έντονα το στοιχείο του σαδομαζοχισμού στη σεξουαλική τους συμπεριφορά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα οι γυναίκες είναι περισσότερο σαδιστικές, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι είναι περισσότερο υποτακτικοί.»

– Αν κάνατε ένα σεμινάριο με θέμα τις «50 αποχρώσεις του γκρι» σε ποια σημεία θα δίνατε βαρύτητα και γιατί;

«Τα σημεία της ταινίας που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ίδια η σεξουαλική συμπεριφορά, η προσωπικότητα και το παρελθόν του Grey, η διαδρομή της Anastasia προς τη σεξουαλική της αναζήτηση, η προσδοκία και η ανάγκη της να τον ΄΄αλλάξει΄΄, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους προσπαθούσε ο Grey να επιβληθεί στην Anastasia, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Τέλος, θα δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην σημασία της οριοθέτησης και του αλληλοσεβασμού μέσα στη σεξουαλική σχέση που δημιουργείται με έναν άλλο άνθρωπο.»

govastileto.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *