Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;

Οι εμπειρίες, το οικογενειακό περιβάλλον και τα περιστατικά που έχουν σημαδέψει τη ζωή μας είναι παράγοντες που καθορίζουν σημαντικά τόσο την προσωπικότητά όσο και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες συμπεριφορές, όπως ο σεβασμός και η ευγένεια, που αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια και βάσεις για μία υγιή σχέση.

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι κατά πόσο η σχέση σου είναι υγιής, διάβασε τα παρακάτω… must-have μιας υγιούς σχέσης και κράτησε σκορ. 


Αμοιβαίος σεβασμός
Σεβασμός σε μια σχέση σημαίνει ότι κάθε άτομο έχει αξίες που ο άλλος θα πρέπει να κατανοεί και όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάει. Αν ο σύντροφός σου σέβεται αυτό που είσαι – το χιούμορ, την προσωπικότητα, τις συνήθειες και τις παραξενιές σου- δεν θα προσπαθήσει να σε μειώσει, να σε κάνει να αισθανθείς άβολα και άσχημα και δεν θα σε αναγκάσει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις.

Εμπιστοσύνη
Η ζήλια σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουμε μάθει να περιμένουμε σε μια σχέση. Η αντίδραση, όμως, που προκαλείται από τη ζήλια κρίνει το κατά πόσο η σχέση είναι υγιής. Αν ο συντροφός σου, κάθε φορά που ζηλεύει αντιδρά άσχημα και υπερβολικά σε βαθμό που σε κάνει να ντραπείς, να φοβηθείς ή να αγανακτήσεις, τότε πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Ειλικρίνεια

Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πάει χέρι-χέρι με την εμπιστοσύνη. Γιατί πως να εμπιστευθείς κάποιον που δεν είναι ειλικρινής απέναντί σου; Δυστυχώς, αν έχεις διαπιστώσει ότι ο σύντροφός σου συνηθίζει να λέει ψέματα -άλλοτε ασήμαντα και μικρά και άλλοτε πιο σοβαρά- τότε η σχέση σου σίγουρα δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί πάνω σε στέρεες βάσεις και να διαρκέσει στο χρόνο.

Υποστήριξη
Είτε είσαι χαρούμενη, είτε λυπημένη, είτε σου συνέβη κάτι υπέροχο στη ζωή σου, είτε κάτι πολύ δυσάρεστο, ο αγαπημένος σου δεν πρέπει να λείπει από το πλάι σου. Πρέπει να χαρεί με την χαρά σου και να σου συμπαρασταθεί στα δύσκολα. Η αλληλουποστήριξη είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες της συντροφικότητας.

Ισορροπία
Σε μια ισορροπημένη και υγιή σχέση πρέπει να δίνεις αλλά και να παίρνεις. Έτσι γίνεται μια συνεχή ανταλλαγή συναισθημάτων και θέλω που συνθέτουν τελικά την κοινή ζωή κάθε ζευγαριού. Γι’ αυτό φρόντισε ανάμεσα σε εσένα και τον αγαπημένο σου να διατηρείται πάντα ισορροπία και ισότητα.

Ξεχωριστές “ταυτότητες”
Το ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσεις τι θα πει προσωπικός χρόνος, να μην βγαίνεις με τις φίλες σου ή να μην κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Το να «χάσεις» τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση τις περισσότερες φορές γυρίζει μπουμερανκ και την καταστρέφει.

Επικοινωνία

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, αφού το να επικοινωνείς με το σύντροφό σου, να μιλάτε, να ανταλάσσεται σκέψεις, επιθυμίες, όνειρα και προβληματισμούς σημαινει ότι υπάχει η απαιτούμενη ελευθερία και κατανόηση μεταξύ σας.

madamefigaro.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *