Πώς θα την βγάλεις καθαρή αυτές τις γιορτές

Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, την μαμά μου να μου λέει για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάθαιναν κατάθλιψη στις γιορτές. Όταν την ρωτούσα γιατί, αφού σαν παιδί, δεν το χωρούσε ο νους μου ότι θα μπορούσε κανείς να νιώθει οτιδήποτε άλλο εκτός από ενθουσιασμό για τα Χριστούγεννα, μου απαντούσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν οικογένεια για να περάσουν μαζί της τις γιορτές. Όταν, μετά από λίγα χρόνια, μεγάλωσα, αποφάσισα ότι αυτό που συνέβαινε ήταν το αντίθετο: οι άνθρωποι πάθαιναν κατάθλιψη επειδή τις γιορτές έπρεπε να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους. Εντάξει, ίσως κάπως υπερβολικό, αλλά ήμουν στην άγρια εφηβεία μου. Από τότε πάντως, ενώ απέβαλλα αρκετό από τον θυμό που είχα μέσα μου, έβγαλα ένα συμπέρασμα που εξακολουθώ να πιστεύω μέχρι και σήμερα: ότι κάθε περίσταση που σχετίζεται με οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να γίνει λίγο καλύτερη με μία μικρή, από μέρους μου, προετοιμασία. Εννοώ συναισθηματική.

Μην με παρεξηγείς, δεν θέλω να είμαι Εμπενίζερ Σκρουτζ αλλά σίγουρα έχεις πιάσει κι εσύ τον εαυτό σου να νιώθει πίεση να στολιστεί, να βγει και να περάσει καλά, όταν η πραγματική σου επιθυμία είναι να παραμείνεις κουκουλωμένη, κάτω από το πάπλωμα τρώγοντας ό,τι αηδία σου κατέβει. Αν νιώθεις έτσι, το πρώτο πράγμα που θέλω να μοιραστώ μαζί σου, για να δεις λίγο την προοπτική του πράγματος, είναι μία εικόνα. Αυτή των προϊστορικών προγόνων μας. Ο αρχαίος άνθρωπος, λοιπόν, περνούσε την ζωή του σε μικρές φυλές 200 μελών το πολύ. Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον άλλο. Σκέψου, μόνο, πόσες περιστάσεις τέτοιου είδους έπρεπε να αντιμετωπίσει. Χωρίς την παραμικρή φαντασίωση απόδρασης από αυτές, αφού η εγκατάλειψη της φυλής σήμαινε αυτόματα την –απολύτως αβέβαιη- επιβίωση του στην άγρια φύση. Σκέψου το. Και συνειδητοποίησε πόσο ελεύθερη είσαι, συγκριτικά, και πόσο σχετική είναι η διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μετά από την οποία θα μπορέσεις να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή σου. Στην πράξη, τώρα.

Αν, αυτό που σου δημιουργεί την μεγαλύτερη πίεση είναι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι πρώτοι και μεγαλύτεροί σου σύμμαχοι δεν είναι άλλοι από το αλκοόλ και το φαγητό. Υπάρχει κάποιος λόγος που βρίσκονται στο επίκεντρο των περισσότερων σύνθετων, κοινωνικών υποχρεώσεων. Ανεβάζουν, βραχυπρόθεσμα, την πίεση του αίματος και αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό- της οργανικής ουσίας που δημιουργεί, στον εγκέφαλό μας, την αίσθηση της ευφορίας. Ως εκ τούτου, σε περιστάσεις που νιώθουμε πίεση είναι χρήσιμο να τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις. Καλή ιδέα είναι, ακόμα, να φέρουμε μαζί μας έναν φίλο ή μία φίλη- κάποιον που το περιβάλλον μας δεν γνωρίζει αρκετά καλά και ο καθένας θα νιώσει την υποχρέωση να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του μπροστά του. Εναλλακτικά, καλή δουλειά μπορεί να κάνει και ένας φίλος που, όλοι οι υπόλοιποι, θα ταυτιστούν με το πόσο τον αντιπαθούν. Αλλά αυτό ίσως είναι κάτι που μόνο εγώ θα σκεφτόμουν σοβαρά.

Σκέψου ότι, ανεξάρτητα από το με ποιους περνάς, ή δεν περνάς αυτές τις μέρες, έχεις την σπάνια ευκαιρία να έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο. Δες ανθρώπους που σου έχουν λείψει, κοιμήσου λίγο (ή και πολύ) παραπάνω, και κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν (διάβασε βιβλία, δες σειρές στην τηλεόραση ή περιποιήσου τον εαυτό σου). Αν είσαι single, σου λείπει ο πρώην σου ή ο αγαπημένος σου βρίσκεται μακριά, κάνε σχέδια με τα αγαπημένα σου πρόσωπα- όπως εσύ τα θέλεις. Βγες έξω ή διοργάνωσε μία βραδιά στο σπίτι σου. Γενικώς, θέσε τους δικούς σου όρους για το τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα. Δεν έχε σημασία τι θα κάνουν όλοι οι άλλοι, κρίνε και αποφάσισε μόνη σου πώς θα το γιορτάσεις (ή δεν θα το γιορτάσεις) γιατί, προσπαθώντας να ακολουθήσεις τους άλλους, δεν θα είσαι ποτέ ικανοποιημένη.

Οι γιορτές είναι, ακόμα, μία περίοδος που είναι πολύ εύκολο για τον καθένα μας να υπερβεί κατά πολύ το budget του, δημιουργώντας, έτσι, άγχος στον εαυτό του. Για να το αποφύγεις, αποφάσισε από πριν πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις για δώρα, shopping, εξόδους ή εκδρομές και τήρησε την απόφασή σου. Δώσε προτεραιότητα στις οικονομικές, αλλά και τις φυσικές, αντοχές σου βάζοντας η ίδια όρια στον εαυτό σου. Αν νιώθεις εξαντλημένη και δεν αντέχεις να παραβρεθείς σε ένα ακόμα πάρτι, μπορείς πάντα να αρνηθείς ευγενικά. Στόχος σου, όσο γίνεται, είναι να μπορείς να κάνεις τα πράγματα που θέλεις με τους ανθρώπους που επιλέγεις. Για να επανέλθω σε αυτό που έλεγα στην αρχή, η αλήθεια είναι ότι τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια περίοδος αν είσαι παιδί, αλλά και η περίοδος που, αν είσαι ενήλικας, μπορεί να σου υπενθυμίζει πόσο τέλεια δεν είναι τα πράγματα στην πραγματική ζωή. Όμως, όπως λέει και μία αγαπημένη, βρετανική ρήση, «No Man is an Island». Όσο κι αν καμία φορά αυτό μας φαίνεται υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους. Και, στο τέλος της ημέρας (ή των γιορτών), αυτό που πρέπει να μας μένει είναι πόσοι άνθρωποι θα εύχονταν να έχουν την πολυτέλεια να επηρεάζονται από την μελαγχολία των ημερών. Ακόμα κι αν, τελικά, ενδώσεις σε αυτήν, αποφάσισε να το απολαύσεις, όπως σου αξίζει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *