Τι δείχνει η ανάγκη για παγωτό και άλλες μυστήριες λαχτάρες

24626902_shutterstock_281680307.limghandler

Πολλές φορές αντί να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, προτιμάμε να ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας με μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις, την οποία το σώμα μας εκλαμβάνει ως ανακούφιση κι εκπλήρωση.
Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που έχουν δυσκολία στην αναγνώριση των συναισθημάτων τους και στην αντιμετώπιση τους, είναι πιο επιρρεπείς στην υπερφαγία.
Οι λιγούρες είναι ένα παράθυρο στον εσωτερικό μας κόσμο. Με την αποκρυπτογράφηση των πραγματικών νοημάτων πίσω από αυτές μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σας. Αυτό υποστηρίζει η διατροφολόγος Dr. Deanna Minich, που στην εικοσαετή πορεία της παρατήρησε τα εννιά μοτίβα του πόθου για φαγητό όταν υπάρχουν συναισθήματα προς…ταυτοποίηση.

1. Τα ζυμωτά γλυκά (κέικ, πίτες κτλ.)

Η λιγούρα για γλυκό είναι η πιο συχνή που έχουν οι άνθρωποι. Η λαχτάρα αυτή προκύπτει σε ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες ή σε αντίξοες συνθήκες και εξαντλούνται μέσα στο πρόγραμμα τους, που τους κάνει να μεταπηδούν από τη μία υποχρέωση στην άλλη. Ο πραγματικός λόγος αυτής της λιγούρας είναι ότι δεν είναι αρκετά ευτυχισμένοι μέσα στη μέρα τους και η παραμικρή χαρά που έχουν για κάτι εξατμίζεται εύκολα.

Εναλλακτική: Βρίσκουμε μια δραστηριότητα που μας γεμίζει και φροντίζουμε να αφιερώνουμε σε αυτή τουλάχιστον 30′ ημερησίως. Όταν επιτρέπουμε στη ζωή μας να έχει και όμορφες στιγμές με καταστάσεις που ξέρουμε πως μας ευχαριστούν, δεν κυνηγάμε την ευτυχία στα γλυκά

2. Τα πικάντικα

Εκείνοι που τους αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις (ακόμα και στο σημείο των δακρύων), είναι πολύ πιθανό να αναζητούν την ένταση και τη δράση στη ζωή τους. Αγαπούν να είναι συνέχεια εν κινήσει και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Όταν δεν μπορούν να βιώσουν έντονες εμπειρίες, αφήνουν τον ουρανίσκο τους να το κάνει.

Εναλλακτική: Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε τις έντονες συγκινήσεις, αλλά δίνουμε ένα διάλειμμα από τα πικάντικα στο στομάχι μας από καιρό σε καιρό, πριν διαμαρτυρηθεί εντόνως!

3. Τα αλμυρά

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, μετατοπίζουμε το νερό στο σώμα μας. Το αλάτι λειτουργεί όπως ένας μαγνήτης για την κίνηση και την ροή μας, άρα είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε με το ρεύμα της εκάστοτε περίστασης και βιώνουν τα σχετικά άγχη.

Εναλλακτική: Βρείτε τους τρόπους που θα μπορέσετε να βυθιστείτε μέσα στις στιγμές της ζωής και να τις αντανακλάσετε. Αν διακατέχεστε από στρες δοκιμάστε τις βαθιές αναπνοές, το τρέξιμο ή ακόμη και τον διαλογισμό.

4. Η καφεΐνη

Οι λάτρεις της καφεΐνης θέλουν να είναι το κέντρο του κόσμου, απορροφώντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν, τις οποίες θέλουν να θυμούνται ούτως ώστε να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στην πρώτη γραμμή. Στο επίκεντρο όλων αυτών των ψυχικών ζογκλερικών, είναι η ψυχική εξάντληση επίσης. Η καφεΐνη δίνει την ψευδή εικόνα της διατήρησης ενός κοφτερού μυαλού κι ενός σώματος πάντα σε ετοιμότητα, αλλά στην πραγματικότητα μας εξαντλεί πολύ πιο σύντομα – ειδικά εάν την έχουμε λάβει σε μεγάλες ποσότητες.
Εναλλακτική: Αντί για το επόμενο φλιτζάνι καφέ επιλέγουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο μυαλό μας να κάνει ένα διάλειμμα. Δοκιμάστε να πάρετε έναν υπνάκο ή να κοιμηθείτε νωρίτερα, την επόμενη μέρα θα μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε πολύ καλύτερα.
5. Τα τραγανά τρόφιμα
Σε κάθε δαγκωνιά είναι σα να φωνάζει αυτός που τρώει «εδώ είμαι, κοιτάξτε με!». Όταν μασουλάμε τραγανά τρόφιμα ίσως να είμαστε εκνευρισμένοι και να θέλουμε να ξεσπάσουμε σε κάποιον, αλλά δεν το κάνουμε και εντέλει ξεσπάμε στα πατατάκια. Μπορεί επίσης να έχουμε ανάγκη για μια αναγνώριση που δεν έχει έρθει ακόμα, αυτό το φιλικό χτύπημα στην πλάτη που λέει πως κάναμε κάτι καλό ή σωστά.
Εναλλακτική: Ψάχνουμε να βρούμε τι πραγματικά θέλουμε να πούμε, να εκφράσουμε και που. Αν αυτό μας φαίνεται δύσκολο, υπάρχει πάντα η εναλλακτική ενός ημερολογίου.
6. Η σοκολάτα
Η σοκολάτα, αχ αυτή η σοκολάτα! Η σοκολάτα μας σκεπάζει με μια αίσθηση ότι όλα είναι καλά και ένα συναίσθημα αγάπης και ευφορίας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Στην πραγματικότητα περιέχει χημικές ενώσεις που αλλάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, άρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι μας φέρνει όλες αυτές τις καλές αισθήσεις.
Εναλλακτική: Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και σκεφτόμαστε την αγάπη και τις διαφορετικές μορφές της, γενικώς στη ζωή μας. Ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε και να εισπράξουμε αγάπη; Ίσως απλά να χρειάζεται να πάρουμε ή να δώσουμε μια αγκαλιά την επόμενη φορά που μια λιγούρα θα κάνει την εμφάνιση της.
7. Τα άμυλα
Το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι είναι όλα υπέροχα, αλλά κρύβουν ένα ένοχο μυστικό: τα καναναλώνουμε όταν έχουμε ανάγκη από σωματική επαφή και αγκαλιές. Τα προτιμάμε σε περιόδους που αναζητούμε άνεση και θαλπωρή.

Εναλλακτική: Αντί για ψωμί, μιλάμε με έναν φίλο ή βρισκόμαστε σε μια παρέα. Εξαντλήστε την ορμή σας για να κάνετε τις στιγμές στη ζωή σας αξέχαστες και παράγετε ευκαιρίες που θα σας κάνουν δημιουργικούς σε ένα υγιές σώμα.
8. Το παγωτό
Η σύνδεση μας με το παγωτό συχνά υπάρχει γιατί έχουμε μια ανάγκη να γυρίσουμε πίσω στην παιδική μας ηλικία ή μας λείπει το καλοκαίρι και οι ωραίες του στιγμές. Το παγωτό δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και ανεμελιάς. Γι’ αυτό και όταν υποφέρουμε από κάτι, συχνά καταφεύγουμε σε μια οικογενειακή συσκευασία παρφέ σοκολάτα.
Εναλλακτική: Κάνουμε μια λίστα με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απαλύνουμε τους καθημερινούς μας πόνους και να ενισχύσουμε το αίσθημα της ελευθερίας. Η βόλτα με το ποδήλατο ή ένα απολαυστικό, χαλαρωτικό ντους είναι μερικοί από αυτούς τους απλούς τρόπους
9. Τα τυριά
Όταν νιώθουμε την ανάγκη να τραφούμε τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, καταφεύγουμε στην κατανάλωση τυριού. Το τυρί παράγεται από γάλα, την ουσία της μητρικής διατροφής, μας παρέχει μια γήινη αίσθηση που μας κρατά αγκυροβολημένους στο ανθρώπινο σώμα.
Εναλλακτική: Μήπως χρειάζεστε κάποια φροντίδα και επαφή; Βρείτε κάτι που να έχει νόημα για εσάς και πλησιάστε το όσο περισσότερο μπορείτε. Δημιουργείστε τον προσωπικό σας χώρο μέσα σε μια ομάδα όπου θα νιώθετε ασφαλείς για να εκφράσετε τον εαυτό σας και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας.
marieclaire.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *