Το πλούσιο πρωινό ωφελεί τη γονιμότητα

Το τι και πόσο τρώμε, αλλά και η ώρα του φαγητού, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν Ισραηλινοί ερευνητές που εξέτασαν γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ορισμένα από τα συχνά συμπτώματα που ίσως παρουσιάσει είναι: έντονη τριχοφυΐα, ακμή, παχυσαρκία και άστατος κύκλος. Όλα αυτά οφείλονται στο ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένα ποσοστά των λεγόμενων αντρικών ορμονών. Μάλιστα, η αστάθεια της περιόδου μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Για τις ανάγκες της μελέτης, λοιπόν, οι ερευνητές χώρισαν εξήντα υγιείς γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες σε δύο γκρουπ. Όλες κατανάλωναν 1.800 θερμίδες καθημερινά. Οι μισές έπαιρναν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας -γύρω στις 980 θερμίδες- το πρωί, ενώ οι υπόλοιπες το βράδυ. Τα μέλη της α’ ομάδας είδαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης να πέφτουν κατά 50% έπειτα από τρεις μήνες. Αντίθετα, οι τιμές των αναπαραγωγικών ορμονών τους εκτοξεύτηκαν. Το πιο σημαντικό είναι ότι 50% σχεδόν από αυτές είχαν ωορρηξία στο τέλος της μελέτης, ενώ στη β’ ομάδα που είχε πλούσιο δείπνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20%.

Πώς εξηγούνται τα ευρήματα; Το μεγάλο γεύμα το πρωί συνδέεται με απώλεια βάρους, καλύτερο μεταβολισμό και ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης. Αυτό με τη σειρά του σχετίζεται με μείωση της παραγωγής αντρικών ορμονών στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Όπως τονίζει ο Όρεν Φρόι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ερευνητής στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, όταν παίρνουμε το μεγάλο γεύμα το πρωί το βιολογικό μας ρολόι λειτουργεί καλύτερα. Κατά συνέπεια ρυθμίζεται σωστά και η παραγωγή ορμονών στον οργανισμό μας.

Ο ειδικός προτείνει να αποκτήσουμε μια τέτοια συνήθεια ακόμα και αν δεν έχουμε πολυκυστικές ωοθήκες, αφού σε κάθε περίπτωση η γονιμότητά μας θα αυξηθεί. Επίσης, συστήνει να ποντάρουμε σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, π.χ. γιαούρτι και αυγά, συνδυαστικά με υδατάνθρακες, όπως δημητριακά βρόμης.

 

elle.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *