Το όμορφο ”μυστικό” των κατοίκων της συμπρωτεύουσας αποκαλύφθηκε! Η ”Μύκονος” του Βορρά θα σας κλέψει την καρδιά!

35427_csm__hal3452_900px_459a626aea

Μέχρι πριν κάποια χρόνια αποτελούσε επτασφράγιστο «μυστικό» των Μακεδόνων…

Σήμερα η μικρή άγνωστη Αμμουλιανή έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές από όλη την Ελλάδα. Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής.

Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Έως το 1925 η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο αρσανάς, ένα κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία. Από το λιμάνι ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί προς τη Χώρα του νησιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865, η λέσχη και το παλιό σχολείο.

Τα ανηφορικά σοκάκια της Χώρας περνούν μέσα από παλιά σπιτάκια με λουλουδάτες αυλές, ενώ στο υψηλότερο σημείο του οικισμού, η θέα προς το Άθω κόβει την ανάσα.

Σήμερα, το μικροσκοπικό νησάκι έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι «βουλιάζει» από τουρίστες, με τον πληθυσμό συχνά να υπερβαίνει τις 5.000.

Για πολλούς είναι ένας άγνωστος προορισμός, αλλά κρύβει μοναδικές και σπάνιες ομορφιές. Οι κάτοικοι το αποκαλούν «Μύκονο της Χαλκιδικής» και νιώθουν περήφανοι για την ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια το νησάκι τους.

       Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.


Όπως μαρτυρεί το όνομά του, το νησί έχει πολλές αμμώδεις παραλίες με ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους. Οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού, ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη, αποτελούν μία από τις ωραιότερες παραλίες της Αμμουλιανής αλλά και όλης της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά της είναι η λευκή ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά.

Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η παραλία του Αϊ Γιώργη, όπου δύο κολπίσκοι συνθέτουν την αμμουδερή ακτή της, ενώ οι βραχώδεις σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν από το νερό δημιουργώντας ένα παραδεισένιο τοπίο. Στο ανατολικότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου, με χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά, πεντακάθαρα νερά.

Για τους λάτρεις των μικρών και απόμερων όρμων ενδείκνυται η παραλία Καραγάτσια, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, κρυμμένη ανάμεσα σε βράχια, ελιές και πεύκα.

Νοικιάζοντας κάποιο σκάφος από την Αμμουλιανή ή απέναντι από την Ουρανούπολη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερημονήσια Δρένια πραγματοποιώντας μια όμορφη ημερήσια εκδρομή. Πρόκειται για 10 μικρά νησιά και βραχονησίδες, γνωστά στους ψαράδες και σαν Γαϊδουρονήσια, που έχουν θαυμάσιες παραλίες ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς.

Πώς θα πάτε
Από Θεσσαλονίκη πηγαίνετε οδικώς προς Ουρανούπολη (120 χλμ.) και σταματάτε στην Τρυπητή, όπου υπάρχει το πορθμείο, για να πάτε στην Αμμουλιανή. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για να περάσετε απέναντι. Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, το ferry boat «Γοργουπήκοος».

 

travelstyle.gr

                                                                                              


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *