10 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ, αλλά δε γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του γυναίκειου πληθυσμού και παρά το γεγονός, ότι πλέον είναι μία κοινή μορφή καρκίνου, για την οποία γνωρίζουμε αρκετά, υπάρχουν ακόμα ορισμένα πράγματα, που αγνοούμε για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση για τις καρκινικές νόσους, που παρουσιάστηκε στη Γενεύη της Ελβετίας τον Απρίλιο του 2003 από την IARC (International Agency for Research on Cancer), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση του καρκίνου του μαστού. Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Οι υπολογισμοί αναφέρουν ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%, γεγονός που δείχνει πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων. Για το λόγο αυτό, το click@Life σας παραθέτει 10 ακόμα στοιχεία, που οφείλετε να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού.

1. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, μέχρι και τρεις φορές, σύμφωνα με μεξικανούς ερευνητές.

2. Αμερικανικές μελέτες αναφέρουν ότι, οι Αφροαμερικανίδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, ειδικά αυτές οι οποίες διαγιγνώσκονται με τη νόσο πριν από την ηλικία των 45 ετών. Ο λόγος, γιατί συμβαίνει αυτό, παραμένει ακόμα άγνωστος στην ιατρική κοινότητα.

3. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια. Μάλιστα 1 στις 8 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν καμία προϊστορία της συγκεκριμένης νόσου στην οικογένεια.

4. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα γονίδια από την πλευρά του πατέρα είναι εκείνα που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά στην περίπτωση, που υπάρχει κληρονομικότητα και από τις δύο πλευρές.

5. Το φιλικό περιβάλλον έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως…αντικαρκινική θεραπεία. Το στρες και το άγχος από τον κοινωνικό αποκλεισμό έχουν την «ικανότητα» να αυξάνουν το μέγεθος του όγκου.

6. Ζωντανεύοντας τη σαλάτα σας με φύλλα από κάρδαμο, παρέχετε στον οργανισμό σας μία επιπλέον προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Τα συγκεκριμένα φύλλα μάλιστα, έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου.

7. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ισοδυναμεί με ποσοστό 96% στην κλίμακα της επιβίωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξάλλου, όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η νόσος, τόσο πιο εύκολα καταπολεμάται.

8. Το 80% των μικρών όγκων, που «ανακαλύπτονται» στο στήθος είναι καλοήθεις, άρα μην αγχώνεστε πριν την τελική διάγνωση του γιατρού.

9. Το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αυτό γιατί τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που περιέχει μπορεί να καταπολεμήσει τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου του μαστού.

10. Οι σκληρές χημικές ενώσεις, που περιέχουν αρκετά απορρυπαντικά θεωρούνται επιβλαβείς για τους μαστικούς αδένες.

clickatlife.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *