5 σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη οξυγόνου στο αίμα.

Η αναπνοή είναι μια ακούσια πράξη που ο οργανισμός μας κάνει, είτε το προσέχουμε συνειδητά, είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας για να μην αναπνεύσει και όχι το αντίθετο. Το σώμα μας χρειάζεται το οξυγόνο για να επιβιώσει, όχι μόνο για να αναπνέει, αλλά για να κυκλοφορεί μέσω του αίματος, που ύστερα μαζί μεταφέρονται σε όλα μας τα ζωτικά όργανα, τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού μας.

Όταν το αίμα μας δεν έχει αρκετό οξυγόνο, αυτό ονομάζεται υποξαιμία. Η υποξαιμία μπορεί να είναι και οξεία, να συμβεί ξαφνικά εξαιτίας μιας επείγουσας κατάστασης, ή να είναι χρόνια, λόγω μιας μακροχρόνιας πάθησης, όπως χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Πέρα από τα σοβαρά, ακραία προβλήματα που μπορούν να δείξουν το χαμηλό επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να δούμε αν το αίμα μας δεν λαμβάνει το αναγκαίο επίπεδο οξυγόνου.

BANNER PALETTINO SALE

1. Αδυναμία ή ζαλάδα

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των μειωμένων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα είναι η αίσθηση αδυναμίας ή η απότομη ζαλάδα. Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει ζάλη όταν σηκωθούμε απότομα και μπορεί ακόμα και να βιώσουμε έλλειψη όρασης για ένα πολύ μικρό σύντομο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, όσοι δεν έχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα τους συχνά το παθαίνουν αυτό σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια ακόμη και απαλών ή λίγο κουραστικών δραστηριοτήτων.

Οι μύες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς οξυγόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούν να διατηρηθούν επ’ αόριστον. Γι’ αυτό, τα χρόνια χαμηλά επίπεδα οξυγόνου θα προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία. Και το πιο πιθανό είναι να μην πρόκειται για το μόνο σύμπτωμα· συχνά συνοδεύεται από εύκολο λαχάνιασμα. Καθώς το αίμα σας μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, η αδυναμία και οι απότομες ζαλάδες αποτελούν σημάδι για το ότι το αίμα σας δεν κουβαλά αρκετό οξυγόνο σε όλα τα σημεία που πρέπει να πάει.

2. Κόπωση

Η χρόνια κόπωση είναι ένα βασικό σημάδι που μαρτυρά έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Υπάρχουν βέβαια διάφορες μορφές αίσθησης κούρασης, αλλά αυτή η κόπωση είναι χρόνια και ατελείωτη. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Healthline από τον Dr. Graham Rogers, χωρίς τη σωστή ανταλλαγή αερίων, το σώμα σας δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Με τον καιρό, αναπτύσσονται χαμηλά επίπεδα στο αίμα, μια κατάσταση η οποία παραπέμπει σε υποξαιμία. Όταν αυτό συμβαίνει, νιώθετε κουρασμένοι. Είναι λογικό η κόπωση να έρχεται γρηγορότερα, όταν οι πνεύμονές σας δεν εισπνέουν και εκπνέουν επαρκώς τον αέρα.
Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν εξουθενωμένοι στη μέση της μέρας και η έλλειψη ύπνου συμβάλλει σε αυτό. Η κόπωση όμως που δεν έρχεται φυσιολογικά και επιμένει αρκετά μπορεί να αποτελεί σημάδι υποξαιμίας.

3. Ταχυκαρδίες

Το άγχος συχνά συνοδεύεται από ταχυκαρδίες. Αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι η καρδιά σας δουλεύει σκληρά για να στείλει το οξυγόνο σε όλα τα σημεία που χρειάζεται, επειδή δεν υπάρχει αρκετό. Αν δεν έχετε ποτέ βιώσει συμπτώματα άγχους και έχετε ξαφνικές ταχυκαρδίες χωρίς άγχος, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα.

.

BANNER PALETTINO SALE

4. Λαχάνιασμα

Φυσικά, η έλλειψη οξυγόνου σημαίνει ότι έχετε δυσκολία στο να αναπνεύσετε. Όταν δυσκολεύεστε να εισπνεύσετε, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του οξυγόνου στο αίμα. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αναφέρουν ότι λαχανιάζουν πολύ εύκολα, είτε εκτελούν κάποια δύσκολη δραστηριότητα, είτε όχι.

5. Πονοκέφαλος και σύγχυση

Έχετε ποτέ νιώσει ενόχληση στο κεφάλι σας, αφού έχετε κρατήσει την αναπνοή σας; Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους και η ένταση ποικίλλει. Από μόνοι τους, οι πονοκέφαλοι δεν αποτελούν κάποιο σημάδι που να μαρτυρά έλλειψη οξυγόνου. Αλλά σε συνδυασμό με τη σύγχυση, τη ζαλάδα και την έλλειψη συγχρονισμού, οι πονοκέφαλοι δείχνουν ότι στο σώμα σας μάλλον δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος και οξυγόνου για να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά αν αυτός ο μηχανισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε ο εγκέφαλός σας γνωρίζει άλλους τρόπους να παράγει την πίεση που χρειάζεται. Όταν το αίμα σας δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να συγχρονίσετε το σώμα σας, οδηγώντας σε πονοκεφάλους και σύγχυση.

«Χωρίς αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες, τα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Ως αποτέλεσμα, τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα και προκαλούν αγγειακούς πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ενεργοποιούν τη διεύρυνση των αγγείων και φέρνουν ημικρανίες.
Η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα είναι ζήτημα ανησυχίας, επειδή συχνά αποτελεί την αιτία, ή προκαλείται, από άλλες ασθένειες. Ευτυχώς, η επίσκεψη στο γιατρό και οι κατάλληλες εξετάσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος και να θεραπευτείτε.

Πώς ακριβώς θεραπεύεται η υποξαιμία;

Εξετάσεις

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στο γιατρό και οι ανάλογες εξετάσεις για τον καθορισμό της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα μας. Ύστερα, θα εξετάσει κάποιες κοινές αιτίες του προβλήματος. Θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές θεραπείες, όποιες κι αν είναι αυτές. Η καρδιά σας, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται βοήθεια στην κίνησή της και κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Ρινική κάνουλα

Η υποξαιμία που δεν είναι πολύ σοβαρή μπορεί να θεραπευτεί μέσα μιας φορητής μάσκας οξυγόνου ή ρινικής κάνουλας, η οποία είναι ένας λεπτός σωληνίσκος με δύο ξεχωριστά ανοίγματα που εφαρμόζουν ακριβώς στην είσοδο της μύτης σας. Αυτό αντλεί οξυγόνο και το στέλνει σε όλο τον οργανισμό σας για να μπορέσει να κυκλοφορήσει στο αίμα σας. Πρόκειται για βραχύχρονη θεραπεία.

Τακτική χρήση οξυγόνου

Όταν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα είναι σοβαρά χαμηλό, ο γιατρός θα σας συστήσει τακτική και μακροχρόνια χρήση οξυγόνου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα σας πει αν θα το κρατάτε και το βράδυ ή ανά κάποιες ώρες μέσα στη μέρα. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων και προβλημάτων, οπότε αναγνωρίστε το και θεραπεύστε όσο πιο άμεσα μπορείτε.

alphaprolipsis.gr

BANNER PALETTINO SALE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *