Be Fit – Νέοι κανόνες στην άσκηση

Ξέχασε ό,τι ξέρεις για την άσκηση. Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της γυμναστικής ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα και σε φέρνουν πιο κοντά στον στόχο.

 

Το παλιό

Αν γυμνάζεσαι νηστική θα κάψεις πιο πολύ λίπος.

 

Το νέο

Φρόντισε να καταναλώσεις ένα ελαφρύ γεύμα, περίπου 150 θερμίδων 1-2 ώρες πριν την προπόνησή σου.

 

Αν μέχρι τώρα πέθαινες της πείνας νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρεις να χωρέσεις μια ώρα αρχύτερα στο παλιό σου τζιν, μάθε ότι δε χρειάζεται πια. Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πρωινό πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμά τους αύξαναν σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο έκαιγαν λίπος και μάλιστα σχεδόν για όλο το 24ωρο, συγκριτικά με όσους συνήθιζαν να τρώνε μετά παρότι και οι δύο ομάδες έτρωγαν πρωινό με τις ίδιες θερμίδες.  Επίσης σύμφωνα με άλλες έρευνες όσοι προπονούνται νηστικοί εξαντλούνται πιο γρήγορα ενώ χάνουν περισσότερη μυϊκή μάζα. Ένα καλό σνακ που μπορείς να απολαύσεις πριν την άσκησή σου είναι μία μπανάνα και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

 

 

To παλιό

Γύμνασε τους κοιλιακούς τελευταίους.

 

Το νέο

Γύμναζε όλο σου τον «πυρήνα» καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής σου.

 

Ο κορμός σου στηρίζει όλο σου το σώμα γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνεις μεγάλη σημασία στην εκγύμναση ειδικά των κοιλιακών και της μέσης σου ώστε να μπορούν να δρουν σταθεροποιητικά. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να επιλέγεις ασκήσεις που εμπλέκουν και την ενδυνάμωση του κορμού. Εξάλλου ένας δυνατός κορμός εκτός του ότι ανεβάζει τις επιδόσεις σου γενικότερα συμβάλλει και στην αποφυγή των τραυματισμών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το παλιό

Γυμνάζεσαι καλύτερα όταν γυμνάζεσαι με παρέα.

 

Το νέο

Μερικές φορές είναι καλύτερα να μένεις μόνη.

 

Γενικά το να έχεις κάποιον με τον οποίο πηγαίνεις μαζί στο γυμναστήριο θεωρείται κίνητρο μια και ο ένας μπορεί να παρακινεί τον άλλον. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, ανάλογα με τον παρτενέρ, μπορεί στην πραγματικότητα να γυμνάζεσαι καλύτερα όταν δεν έχεις παρέα. Το κλειδί δηλαδή είναι να βρεις το κατάλληλο άτομο. Προτίμησε π.χ. κάποιον πιο fit από κάποιον που είναι πιο πιθανό να βαριέται να έρχεται συνέχεια στις προπονήσεις ή κάποιον που ξέρεις ότι δε θα θυμάται να σου πει τα πάντα για το πώς πέρασε τη μέρα του την ώρα που εσύ ανεβαίνεις στον διάδρομο. Καλό είναι να βρεις κάποιον με τους ίδιους στόχους με σένα και για να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις και για να καταφέρεις να γυμναστείς.

 

Το παλιό

Πρέπει να περιμένεις 48 ώρες μετά από ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης πριν ξαναγυμναστείς.

 

Το νέο

Αν το παράκανες, μπορεί να χρειαστείς λίγο παραπάνω.

 

Το ‘χεις ακούσει χιλιάδες φορές. Αν κουράστηκες πολύ ή αν πιάστηκες πρέπει να περιμένεις 1-2 μέρες για να επιστρέψεις στον «τόπο του εγκλήματος». Όμως μία έρευνα που έγινε πρόσφατα στο κολέγιο Quincy της Βραζιλίας έδειξε ότι οι αρχάριοι μπορεί να χρειάζονται έως και 72 ώρες για να ανακάμψουν! Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, αν ζορίσουμε το σώμα μας όσο είναι ακόμα κουρασμένο όχι μόνο θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα αλλά ρισκάρουμε και να τραυματιστούμε. Κι αυτό γιατί μετά την προπόνηση οι μυς μας πρέπει να δουλέψουν σκληρά –άρα χρειάζονται χρόνο- για να ξαναχτίσουν τους τραυματισμένους ιστούς, γεγονός που τελικά οδηγεί στην ενδυνάμωσή τους. Καλό είναι λοιπόν να εναλλάσσεις το πρόγραμμά σου κάνοντας -τις μέρες που οι μυς σου πρέπει να ξεκουραστούν – ένα ηπιότερο πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην αερόβια άσκηση.

 

Το παλιό

Μπορείς να μείνεις σε φόρμα μόνο στο γυμναστήριο.

 

Το νέο

Μπορείς να βάλεις κίνηση στη ζωή σου όλη μέρα κάθε μέρα.

 

Ναι, σίγουρα στο γυμναστήριο γίνεται πιο οργανωμένη δουλειά και οπωσδήποτε η καθοδήγηση των ειδικών είναι απαραίτητη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τεμπελιάσεις τελείως αν δεν προλαβαίνεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κατέβα 1-2 στάσεις πριν με το λεωφορείο ή πάρκαρε πιο μακριά και περπάτα, κάνε μια βόλτα με το ποδήλατο, προσπάθησε να κρατάς τον κορμό και τους γλουτούς σου ενεργούς όταν κάθεσαι, κάνε έστω και 10 λεπτά κοιλιακούς ή καθίσματα στο σπίτι την ώρα που βλέπεις τηλεόραση ή πάρε ένα στατικό ποδήλατο, το οποίο μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς ανά πάσα στιγμή, κάνε τις δουλειές του σπιτιού χορεύοντας, πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια και στο γυρισμό χρησιμοποίησε τις γεμάτες σακούλες ως βαράκια για τα χέρια κ.λπ..

 

Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Τζουβέ, Personal & Functional Trainer & Professor, Official Bosu, TRX & TRX Sports Medicine, Suspension Training Instructor, Lebert Fitness Greece Master Trainer, Manager & Lead Trainer Vitruvian Circuit Training

formamag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *