O τρόπος που θα βελτιώσετε τις νοητικές σας ικανότητες ,σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου .

 

brain

Ενώ η άσκηση είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία και τη γνώση, ο συνδυασμός της με ένα συμπλήρωμα διατροφής που μιμείται μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Urbana-Champaign, το Abbott Nutrition και το ερευνητικό εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που κατανάλωσαν το συμπλήρωμα πριν και μετά τις προπονήσεις είχαν το πλεονέκτημα σε ορισμένα μέτρα φυσικής κατάστασης και γνώσης 3 μήνες αργότερα.

Ωστόσο, η εντατική άσκηση από μόνη της βελτίωσε τη δύναμη και την αντοχή περισσότερο από την εντατική προπόνηση με το συμπλήρωμα. Σε δύο μετρήσεις γνωστικής απόδοσης, τόσο η ομάδα εικονικού φαρμάκου όσο και η ομάδα συμπληρωμάτων παρουσίασαν ελαφρά μείωση στην απόδοση, ενώ άλλα μέτρα βελτιώθηκαν.

lbanner megalo gia site-1500x630

«Τα οφέλη της σωματικής και ψυχικής υγείας από την άσκηση είναι γνωστά, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει πώς η βέλτιστη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Chris Zwilling, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, διότι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς οι απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στον σημερινό κόσμο», προσθέτει.

Προπόνηση δύναμης και φυσικής κατάστασης

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν 148 άτομα αρσενικού και θηλυκού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Wright Patterson στο Ντέιτον, και τους ανέθεσαν τυχαία σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων που περιελάμβανε πέντε καθημερινές συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών, συμπεριλαμβανομένων περιστρεφόμενων συνεδριών προπόνησης διαστήματος υψηλής έντασης , αεροβικής γυμναστικής και προπόνησης δύναμης κάθε εβδομάδα.

Μία ομάδα έπινε το ειδικά διαμορφωμένο συμπλήρωμα διατροφής 30 λεπτά πριν και 1 ώρα μετά από κάθε συνεδρία, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωσε ένα ποτό εικονικού φαρμάκου που έμοιαζε και είχε την ίδια γεύση. Το συμπλήρωμα περιείχε 267 θερμίδες ενέργειας, ενώ το εικονικό φάρμακο περιείχε 100 θερμίδες.

Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος έπινε το ειδικό συμπλήρωμα και ποιος έπινε το εικονικό φάρμακο. Το συμπλήρωμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες περιείχε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών, όπως:

  1. λουτεΐνη , μια καροτενοειδής βιταμίνη που σχετίζεται με το β-καροτένιο και τη βιταμίνη Α που βρίσκονται στο λάχανο, το σπανάκι, τα αβοκάντο και τα αυγά
  2. ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί και σαρδέλες
  3. φωσφολιπίδια, βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
  4. βήτα-υδροξυ βήτα-μεθυλβουτυρικό, ένα συμπλήρωμα που βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και βοηθά στην ανάκαμψη μετά την άσκηση
  5. φολικό οξύ
  6. Βιταμίνες Β
  7. βιταμίνη D

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια σειρά τεστ γνωστικής και φυσικής κατάστασης πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης. Οι γνωστικές δοκιμασίες αξιολόγησαν τη μνήμη τους, την ευφυΐα – την ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων συλλογιστικής, την εκτελεστική λειτουργία και τον χρόνο αντίδρασης.

Η ομάδα μόνο για άσκηση είχε θετικές βελτιώσεις σε 5 από τα 6 μέτρα φυσικής κατάστασης και 4 στα 8 μέτρα γνωστικής λειτουργίας. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε αύξηση της γνωστικής λειτουργίας σε:

  • βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • επεισοδιακή μνήμη
  • χρόνος αντίδρασης εκτελεστικής λειτουργίας
  • ρευστή νοημοσύνη και αποτελεσματικότητα επεξεργασίας

Η ομάδα που έλαβε επίσης το συμπλήρωμα είχε βελτιώσεις και στα έξι μέτρα φυσικής κατάστασης και 6 στα 8 γνωστικά μέτρα. Σε σύγκριση με την άσκηση μόνο, η λήψη του συμπληρώματος συσχετίστηκε με σημαντικές πρόσθετες βελτιώσεις:

  • η μνήμη εργασίας αυξήθηκε
  • μειώθηκε ο χρόνος αντίδρασης νοημοσύνης ρευστού
  • αυξημένη μυϊκή μάζα
  • καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης, μέτρηση φυσικής κατάστασης, μειωμένος

Ωστόσο, ορισμένα από τα στοιχεία της περίληψης της μελέτης ήταν ανακριβή. Οι συγγραφείς παρείχαν ενημερωμένα στοιχεία στο Medical News Today και στο περιοδικό. Επιπλέον, οι αριθμοί στην περίληψη προσδιορίστηκαν χρησιμοποιώντας ακατέργαστα δεδομένα, τα οποία δεν παρείχε το έγγραφο. Υπήρξαν επίσης ορισμένα σφάλματα στη στρογγυλοποίηση. Ως εκ τούτου, η MNT είναι προσεκτική για τα ευρήματα της μελέτης, ενώ οι συγγραφείς και το περιοδικό ενημερώνουν τα στοιχεία.

ασκηση

Μνήμη εργασίας

Ο Matt Kuchan, ερευνητής και επιστήμονας για την υγεία του εγκεφάλου στο Abbott και συν-συγγραφέας της μελέτης, εντυπωσιάστηκε από τη βελτίωση της μνήμης εργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το συμπλήρωμα. Η μνήμη εργασίας είναι ένα πεπερασμένο, προσωρινό κατάστημα πληροφοριών που προβλέπει την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει πολλές εργασίες και συχνά εξασθενεί σε αγχωτικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, επιτρέπει σε ένα άτομο να θυμάται έναν αριθμό τηλεφώνου αρκετά μεγάλο για να τον καλέσει ή να τον γράψει.


ekptvseis palettino

                            Τώρα ΔΩΡΕΑΝ έξοδα αποστολής με αγορές άνω των 30 Ε και επιπλέον ΔΩΡΕΑΝ έξοδα αντικαταβολής με αγορές άνω των 40 Ε !!!


«Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση», λέει ο Kuchan. «Πρώτον, επειδή η μνήμη εργασίας είναι δύσκολο να βελτιωθεί. Και δεύτερον, γιατί είναι σχετικό σε όλους»

Περιέργως, δύο μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας ήταν ελαφρώς χειρότερες μετά την παρέμβαση τόσο για το συμπλήρωμα όσο και για την ομάδα εικονικού φαρμάκου: βραχυπρόθεσμη μνήμη και ακρίβεια εκτελεστικής λειτουργίας.

Θα μπορούσε να είναι ότι αυτές οι μικρές μειώσεις της απόδοσης οφείλονταν σε δοκιμασία άγχους ή πιθανότητας. Οι ερευνητές λένε ότι δεν σχεδίασαν τη μελέτη για να προσδιορίσουν ποια θρεπτικά συστατικά βελτίωσαν τη φυσική και γνωστική απόδοση. Παραμένουν επίσης αβέβαιοι εάν η βελτιωμένη γνώση οφείλεται στο συμπλήρωμα, βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση ή σε συνδυασμό και των δύο.

Η μελέτη διήρκεσε επίσης μόλις 3 μήνες και, ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο ότι τα προγράμματα υγείας στην πραγματική ζωή θα μπορούσαν να διατηρήσουν αυτές τις βελτιώσεις. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε έναν σύνδεσμο μεταξύ των συμπληρωμάτων και των βελτιώσεων που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με την άσκηση σε μόνο 5 από τα 23 αναλυθέντα μέτρα γνωστικής υγείας. Επιπλέον, δεν έκαναν προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση για να αξιολογήσουν πολλές μεταβλητές σε μία και σχετικά μικρή μελέτη.

Πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να υπήρχαν περαιτέρω οφέλη με τη χρήση ολόκληρων τροφών για τη διανομή των θρεπτικών συστατικών και όχι των συμπληρωμάτων. Ωστόσο, αυτό θα παρουσίαζε πολλές προκλήσεις στο σχεδιασμό της μελέτης, για παράδειγμα, πώς να παραδώσουμε ακριβείς ποσότητες πολλών διαφορετικών θρεπτικών ουσιών.

Η μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η εντατική άσκηση καρδιαγγειακής και αντοχής προσφέρει ταχεία βελτίωση της φυσικής κατάστασης, και σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, σχετίζεται με βελτιώσεις σε ορισμένα μέτρα γνώσης.

news4health.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *