Home » Τα νέα μας » Lifestyle » Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας:Ο πολιτισμός της εικόνας από τον Νότο σε όλο τον κόσμο.
    

Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας:Ο πολιτισμός της εικόνας από τον Νότο σε όλο τον κόσμο.

Αύγουστος 3, 2017 12:25 μμ Category: Lifestyle, Palettino A+ / A-

festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας που διανύει φέτος την 4η διοργάνωση του και θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Αυγούστου στην Ιεράπετρα είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό.

palettinoss17

Από τη χαραυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός είναι κάτι που εξελίσσεται, περνάει από τη μια γενιά στην άλλη και καταγράφεται στο DNA των ανθρώπων. Κάθε πολιτισμός εμπεριέχει διάφορα κριτήρια όπως αξίες, ήθη, έθιμα, παιδεία, κουλτούρα αλλά και άλλα κριτήρια που δείχνουν την ταυτότητα του όπως η φυλή, η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνικότητα, αποκτώντας έτσι ονοματεπώνυμο όπως Ελληνικός, Ρωμαϊκός κλπ. Όταν η ταυτότητα ενός πολιτισμού διαχέεται σε πολλά γεωγραφικά μέρη, τότε τείνει να γίνει παγκόσμιος γεγονός που ζούμε στην εποχή μας.

Έτσι και αυτή τη χρονιά, η Ιεράπετρα που από την αρχαιότητα είναι το σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων θα καταστεί σημείο συνάντησης όλου του κόσμου που θα ταξιδέψει από τις εσχατιές της γης για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.  

Μέσα από την ατελείωτη προκριματική διαδικασία από 1353 αιτήσεις συμμετοχών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, επιλέχθηκαν 157 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβάλλουν «τη γη των ανθρώπων». Οι ταινίες αυτές έχουν ως αφετηρία τη Μινωική Κρήτη τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό του κόσμου καθώς και πολιτισμούς των περισσότερων λαών και χωρών της γης. Τιμής ένεκεν το Φεστιβάλ, θα ανοίξει τις πύλες του στις 5 Αυγούστου και ώρα 21:00 το βράδυ στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας με το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της σκηνοθέτιδας Ελένης Βλάσση. Το ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή και ένας παραλληλισμός της ζωής των Μινωΐτών και των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από τους ‘δρόμους της ελιάς’. Με την μηχανή του χρόνου κάνοντας ένα βήμα στο μεσοδιάστημα της ιστορίας βλέπουμε μπροστά μας πάντα μια ελιά και ένα καράβι. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτουμε την Ελλάδα από τη Μινωική εποχή ίσα με σήμερα, με επίκεντρο την αρχαιότερη Μινωική Ελιά του Κόσμου, που βρίσκεται στο Ιερό Άλσος Καβουσίου ηλικίας 5000 χρόνων. 


Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio

Κάθε χρόνο μόλις σβήσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο, κοινωνώντας τους θεατές του με συναισθήματα που προκαλεί το ντοκουμέντο.  Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας έχει πλέον την Ευρωπαϊκή ταυτότητα «EFFE» 2017- 2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe του European Festival Association), ως  αναγνώριση για το έργο του στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής του κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα. Φέτος το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις Πολιτιστικού Περιεχομένου με τους Πολιτιστικούς Ακόλουθους της Αλεξάνδρειας, του Καίρου, της Αιγύπτου, του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, της Μόσχας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσίας. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ιεράπετρας συνδιοργανώνει με τα 9 μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κίνας, τμήμα Ασιατικού Κινηματογράφου που σημαίνει ανταλλαγή πολιτιστικών ταινιών, δρώμενων και ανθρώπινου δυναμικού από τη μια χώρα στην άλλη. Αφιερωματικά θα προβάλλει 11 κινέζικες ταινίες διακεκριμένων σκηνοθετών με τίτλο « China Dream ». Για ακόμα μια χρόνια το  Φεστιβάλ καινοτομεί δίνοντας βήμα σε νέους σκηνοθέτες ηλικίας 15-25 ετών, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Η καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Βλάσση, σας καλεί να γίνεται θεατές και πρωταγωνιστές στις προβολές του Φεστιβάλ καθώς και στην τελετή έναρξης Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 9 στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας και τελετή λήξης Τετάρτη 9 Αυγούστου και ώρα 9 στην Παραλιακή πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας.  

Προβολές Ντοκιμαντέρ – Παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν πολλές  πόλεις του Νομού Λασιθίου, προβάλλοντας τον πολιτισμό της εικόνας.

   • Τελετή Έναρξης:  Σάββατο 5 Αυγούστου , ώρα 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας
   • Ιεράπετρα:  6,  7, 8  και 9 Αυγούστου 2017 στην Εσωτερική αίθουσα στο Τζαμί (11 π.μ – 12 π.μ.) και 6,7 και 8 Αυγούστου στην Εξωτερική πλατεία στο Τζαμί ( 9 μ.μ. – 12 π.μ.)
   • Οροπέδιο Λασιθίου:  6, 7 και 8 Αυγούστου 2017 (10 π.μ – 12 π.μ.) – Αίθουσα Δημαρχείου Οροπεδίου
    • 6 Αυγούστου 2016 – Μαγουλάς – Δημοτικό Σχολείο       (9 μ.μ – 12 π.μ.)
   • Παχειά  Άμμος: 7 και 8 Αυγούστου 2017 – Λιμανάκι Παχειάς Άμμου (9 μ.μ – 12 π.μ.)
   • Καβούσι: 7 και 8 Αυγούστου 2017 – Αίθουσα Κοινοτικού Καταστήματος (10 π.μ. – 12 π.μ.) και Παναγία Μεσοχωριανή (9 μ.μ – 12 π.μ.)
 • Μύρτος: 8 Αυγούστου 2017 – Πλατεία Μύρτος (9 μ.μ – 12 π.μ.)
  • Τελετή Λήξης:  Τετάρτη 9 Αυγούστου , ώρα 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου Ιεράπετρας.

  • Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

   palettinoss17

Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας:Ο πολιτισμός της εικόνας από τον Νότο σε όλο τον κόσμο. Reviewed by on . Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας που διανύει φέτος την 4η διοργάνωση του και θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Αυγούστου στην Ιεράπετρα είναι αφιερωμένο στον π Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας που διανύει φέτος την 4η διοργάνωση του και θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Αυγούστου στην Ιεράπετρα είναι αφιερωμένο στον π Rating: 0

Leave a Comment

scroll to top