Προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα στούς ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας

Εκτός από κούλουμα και χαρταετούς, η Καθαρά Δευτέρα φέρνει μαζί της και το πρώτο ανοιξιάτικο τριήμερο του χρόνου. Αν φέτος έχεις αποφασίσει να μην την περάσεις στο σπίτι σου, βρήκαμε τα κατάλληλα μέρη για κάνεις την πρώτη πρόβα τζενεράλε των διακοπών σου.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η τέλεια αφορμή για να οργανώσεις το πρώτο -αν δεν έχεις κάνει ήδη κάποιο- μίνι ταξιδάκι τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Το Cosmo.gr έψαξε εντός συνόρων και κάνει τον απολογισμό του.

Σύρος

(φωτογραφία από τη σελίδα Syros-Σύρος στο facebook)

Η οοφιστικέ και γεμάτη αρχοντιά πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσένα που γιορτάζεις τις Απόκριες μέχρι την εκπνοή τους. Το συριανό καρναβάλι θα αποχαιρετήσει τους μασκοφορεμένους με μια σειρά εκδηλώσεων, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, θέλοντας να γίνει το “αποκριάτικο” επίκεντρο στα κυκλαδίτικα νησιά. Αν αποφασίσεις να κάνεις το ταξίδι μέχρι τη Σύρο, η εξαιρετική νεοκλασική αρχιτεκτονική της, η κουλτούρα που αποπνέει αλλά και η τοπική κουζίνα της θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω. Εκτός από τη σταθερή αξία της, τα λουκούμια, δοκίμασε άλλα παραδοσιακά φαγητά όπως η μαραθόπιτα, η μαϊντανοσαλάτα, οι ντοματοκεφτέδες, το τυρί “Σαν Μιχάλη”, το χταπόδι ξιδάτο με λιαστή ντομάτα. Εξάλλου, δεν υπάρχει καλύτερη μέρα από την Καθαρά Δευτέρα για να το κάνεις.

Ρέθυμνο

(φωτογραφία από Hercules Milas)

Με την πλοία για την Κρήτη σε πραγματικά οικονομικές τιμές, δε θα το σκεφτείς πολύ να κάνεις ένα ταξιδάκι τώρα που μπήκε η άνοιξη. Αν και σίγουρα ένα τριήμερο δεν είναι αρκετό για τη Μεγαλόνησο, αν επικεντρωθείς σε ένα μόνο νομό της, όπως αυτόν του Ρεθύμνου, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά. Δεν είναι μόνο η αρχοντική Παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τα άπειρα παραδοσιακά ταβερνάκια χωμένα στα στενά της, το επιβλητικό Κάστρο (Φορτέτζα), ή ο παραλιακός δρόμος με τους εξωτικούς φοίνικες που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το Ρέθυμνο: η πόλη φημίζεται τόσο για το καρναβάλι της, όσο και για τις εκδηλώσεις που γίνονται εντός κι εκτός της πόλης για την Καθαρά Δευτέρα. Έθιμα όπως αυτό του “μουτζουρώματος”,της “καμήλας” ή “το κλέψιμο της νύφης” οργανώνονται από τον ρεθυμνιώτικο Δήμο για τους κατοίκους αλλά και τους ορεξάτους επισκέπτες. Γιατί για τους Κρητικούς, οι απόκριες είναι απλά μια ακόμη αφορμή να το γιορτάσουν. Kαι να σε κεράσουν και μερικές ρακές!

Ύδρα

Αν μένεις στην Αθήνα και θέλεις κάτι πιο κοντινό για το ΣΚΔ της Καθαράς Δευτέρας, διάλεξε τον καθαρό ουρανό της Ύδρας για να πετάξεις τον χαρταετό σου. Το στολίδι του Αργοσαρωνικού με τα λιθόχτιστα σπίτια, τα καλντερίμια και τις ανθισμένες βουκαμβίλιες που θυμίζουν πως η Άνοιξη έχει μπει δειλά δειλά, ενδείκνυται ως το μέρος που αξίζει να πας έστω και αν κοιμηθείς μόνο ένα βράδυ. Βαρκούλες, γαϊδουράκια, ή ακόμα καλύτερα, πόδια, -γιατί για να επιλέξεις Ύδρα, αυτό που πρέπει να έχεις είναι αντοχή στο περπάτημα- θα είναι το μεταφορικό σου για λίγο (ποδήλατα δυστυχώς όχι). Δε θα βρεις καλύτερη ευκαιρία για να ξεχάσεις έστω για λίγο τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου σου. Και, πού ξέρεις, αν εκτός από άτομο με αντοχές, είσαι και τολμηρός, ίσως κάνεις και την πρώτη σου βουτιά από τα βράχια της Σπηλιάς ή της Υδρονέτας…

Καστοριά

(φωτογραφία από τη σελίδα Kastoria City, Greece στο facebook)

Από τη λίμνη με τις παραδοσιακές βάρκες της -τις περίφημες πλάβες-, τα παλιά σοκάκια και τα περίφημα αρχοντικά σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα στην συνοικία Ντολτσό, μέχρι τις άπειρες βυζαντινές εκκλησίες και το Λαογραφικό Μουσείο (εκεί θα μάθεις πως το νερό της λίμνης έφτανε μέχρι τα σπίτια και κύριο μέσο μετακίνησης ήταν οι βάρκες). Όλα αυτά (και άλλα πολλά) θα τα βρεις μπροστά σου σε μια πόλη που δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα πλανεύτρα: την Καστοριά. Συνδύασε λοιπόν τα κούλουμα με τη θέα της λίμνης Ορεστιάδας, -η άνοιξη η καταλληλότερη εποχή για να επισκεπτείς μέρη με λίμνες- πας, και χόρτασε τις αγριόπαπες και τους κύκνους της αλλά και την απέραντη ομορφιά της.

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα δεν έχουν μόνο την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της που αποτελεί must see για κάθε επισκέπτη: είναι ταυτόχρονα το τέλειο ορμητήριο για ανακαλύψεις τους τριγύρω θησαυρούς, όπως τα Ζαγοροχώρια. Μπορείς να ξεκινήσεις από τους Κήπους και το Καπέσοβο, χαζεύοντας την τέχνη της πέτρας στα σπίτια και στα γεφύρια, το Τσεπέλοβο, όπου θα δεις το ναό του Αγίου Νικολάου με επιχρυσωμένο Τέμπλο και σπάνιες τοιχογραφίες και θα απολαύσεις τον καφέ στην πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο), αλλά και το ήσυχο Μονοδένδρι. Ποιος είπε ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι η κατάλληλη μέρα για εξορμήσεις στη φύση;

Έδεσσα

(φωτογραφία από Litsanic, Pinterest)

Εδώ το πάρτυ των Αποκριών ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη και κρατά μέχρι την Κυριακή πριν τη Καθαρά Δευτέρα. Μόνο που οι κάτοικοι, δεν αστειεύονται. Παραδοσιακοί χοροί και έθιμα, άρματα (με γκρουπάκια τύπου Πάτρας), μουσική, μεζέδες και εκδηλώσεις για κάθε ηλικία οργανώνονται με μεράκι στο παραδοσιακό καρναβάλι της Έδεσσας, μιας πόλης γεμάτη ζωή αλλά και πρωτόγνωρη βλάστηση, μιας και τα δάση του Βόρα “αγγίζουν” με σεβασμό την πόλη. Τρεις μέρες είναι μεν λίγες, αλλά ταυτόχρονα αρκετές για να βρεθείς στο ξακουστό Πάρκο Καταρρακτών, να ακούσεις τον Κάρανο να πέφτει από ύψος 70 μέτρων και να περπατήσεις τα λιθόκτιστα δρομάκια στο Βαρόσι.

Μονεμβασιά

Αν ήσουν Πάτρα για το Καρναβάλι, μια μονοήμερη στη Μονεμβασιά στο πρόγραμμα και γρήγορα. Αλλά και από την Αθήνα η διαδρομή δεν είναι μεγάλη (περίπου 320χλμ από την πρωτεύουσα).Η βυζαντινή καστροπολιτεία δε θα είναι πλημμυρισμένη από κόσμο αυτήν την περίοδο, αλλά τόσο το καλύτερο για εσένα. Αν θες να συνδυάσεις τα “Κούλουμα” με… θέα, αξίζει να κάνεις μια βόλτα μέσα από το κάστρο, με τη θέα να σου θυμίζει πόσο τυχερός είσαι που το μάτι σου χορταίνει τέτοια ομορφιά: από τη μια πλευρά, το Μυρτώο Πέλαγος, από την άλλη, η λακωνική γη.Τα Αρχοντικά, οι περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες,τα πέτρινα καλντερίμια, τα χαριτωμένα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, αλλά και οι παλιές χαμηλές καμάρες με τις εντυπωσιακές αψίδες και τα οικόσημα, δίνουν τη δική τους αίγλη στον τόπο με την πολυτάραχη ιστορία. Όσο για το φαγητό;  Να δοκιμάσεις οπωσδήπουτε τα σαΐτια (πολύ λεπτά χορτοπιτάκια ψημένα στα κάρβουνα) και τις γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά).

cosmos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *