Αποτοξίνωση τώρα: πώς να διώξετε τα κιλά των γιορτών

Φάγατε τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τη γαλοπούλα και ό,τι άλλο  περιέχει το γιορτινό μενού και επειδή όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν, έφτασε η ώρα του απολογισμού. Πριν ανεβείτε στη ζυγαριά, για να πάρετε τις  απαραίτητες αποφάσεις του τύπου «ποια δίαιτα πρέπει να κάνω τώρα;», δείτε τον  οδηγό της…γευστικής αποτοξίνωσης για την μετά-γιορτών εποχή.

 

  • Στοπ στους υδατάνθρακες

Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές στις γιορτές είναι η υπερβολική  πρόσληψη υδατανθράκων, κυρίως από τη ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά, τα οποία  όλοι τιμούν δεόντως τις μέρες, που πέρασαν. Για να επιστρέψετε στους κανονικούς  ρυθμούς, πρέπει αρχικά να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκισμάτων, προκειμένου να επανέλθουν τα επίπεδα της γλυκόζης στα φυσιολογικά τους όρια.

Tην ίδια…μοίρα, πρέπει να έχει και η κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, τα οποία (δυστυχώς) έχει έρθει η ώρα να αποχωριστείτε. Και επειδή δεν είναι και  εύκολη υπόθεση, κάντε το σταθερά, αντικαθιστώντας τις τροφές, που περιέχουν  λευκό αλεύρι και ζάχαρη, με άλλες, που έχουν μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη και αλεύρι  ολικής άλεσης.

  • Περισσότερα λαχανικά

Αποτοξίνωση τώρα: πώς να διώξετε τα κιλά των γιορτών (2)

Τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν φημίζονται  για τις πλούσιες σαλάτες τους, ωστόσο έχει πλέον πρέπει να συμπεριλάβετε στο  καθημερινό σας μενού τους παλιούς καλούς φίλους: τα λαχανικά. Επιπλέον, επειδή  οι περισσότεροι αυτές τις μέρες επιλέγουν έναν κουραμπιέ (ή και περισσότερους) για σνακ αντί για ένα φρούτο, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε σιγά σιγά να  επιστρέφετε στις παλιές καλές συνήθειες.

  • Μικρογεύματα

Μπορεί τις ημέρες των γιορτών, το τσιμπολόγημα και τα πλούσια γεύματα να  έχουν την τιμητική τους, αλλά για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός, χρειάζεστε μικρά  καθημερινά γεύματα. Οι ημέρες της γεμάτης τραπεζαρίας με κάθε λογής λιχουδιά  έχουν περάσει και εσείς πρέπει να προσαρμόσετε το…στομάχι σας, προκειμένου να  μπορέσετε να ελέγξετε τις λιγούρες και κυρίως να μην υποκύψετε σ’ αυτές.

Αποτοξίνωση τώρα: πώς να διώξετε τα κιλά των γιορτών (4)

  • Θυμάστε το νερό;

Για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό…πολύ νερό. Τις  προηγούμενες μέρες είχατε συνηθίσει σε αλκοολούχα ποτά, ανθρακούχα ροφήματα και  άλλα «απαγορευμένα», αλλά τώρα το σώμα σας χρειάζεται ενυδάτωση και ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς.

Αν βέβαια είστε από εκείνους, που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές  αμέσως, επιλέξτε να καταναλώσετε τσάι χωρίς ζάχαρη, που περιέχει και  αντιοξειδωτικά στοιχεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε έναν φυσικό  φρουτοχυμό το πρωί και έναν χυμό λαχανικών το απόγευμα, που θα σας προσφέρουν  όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

  • Θα πάρετε ένα…ελαιόλαδο;

Για να αποβάλλετε ομαλά τις τοξίνες από τον οργανισμό σας, υπάρχει η κλασική (και δοκιμασμένη) μέθοδος του ελαιολάδου. Μερικές κουταλιές ωμού παρθένου  ελαιολάδου, το απόγευμα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ήπατος  και συμβάλλουν στην απομάκρυνση της χολής. Για τους πιο …γκουρμέ τύπους, μισή  κούπα καστορέλαιο μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για την αντιμετώπιση εντερικών  προβλημάτων, αν και αυτό δεν έχει ακόμα κάποια επιστημονική απόδειξη.

  • Τα…απαγορευμένα

Αποτοξίνωση τώρα: πώς να διώξετε τα κιλά των γιορτών (3)

Αλκοόλ, καφεΐνη, κόκκινο κρέας και βούτυρα πλέον μπαίνουν στα ντουλάπια (τα  οποία και… σφραγίζονται, καλού κακού). Προσπαθήστε να επικεντρώσετε τις  διατροφικές σας επιλογές σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι  το αγγούρι, το λάχανο, το σέλερι και το μαρούλι. Το γκρέιπφρουτ επίσης είναι μία  πολύ καλή επιλογή, καθώς περιέχει πεπτικά ένζυμα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα  αποφύγετε δημητριακά με γλουτένη, οστρακοειδή και επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Να είστε ρεαλιστές

Βέβαια για να μπορέσετε να εφαρμόσετε, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τις  νέες διατροφικές αλλαγές και να επαναφέρετε τον οργανισμό σας στα καθημερινά (εκτός γιορτινής περιόδου) επίπεδα, πρέπει πάνω από όλα να είστε ρεαλιστές.

Κάντε ένα πλάνο, το οποίο θα βασίζεται σε έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο  ζωής, με την τακτική άσκηση σε πρώτο πλάνο και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Πάνω από όλα, όμως θυμηθείτε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποτοξινωθείτε από τις  κραιπάλες των γιορτών και να μπορέσετε τελικά να χάσετε αλλά και να διατηρήσετε  το επιθυμητό βάρος.

clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *