Η Γαλλία τιμά το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό

Σε ειδική τελετή στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα ο Αλέκος Φασιανός ήταν ο πρωταγωνιστής στην απονομή των «Διασήμων του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής» από τον Γάλλο πρέσβη Ζαν Λου Κιούν-Ντελφόρζ. Εχοντας σπουδάσει και ζήσει 35 χρόνια στη Γαλλία, ο σημαντικός Ελληνας ζωγράφος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη χώρα που του έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του και για τη συμπάθεια με την οποία υποδέχεται τους Έλληνες.

Ο κ. Ντελφόρζ μίλησε για τη ζωή και το έργο του Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ η μητέρα του που ήταν φιλόλογος τον μύησε στην αρχαιοελληνική παιδεία και την γαλλική γλώσσα.

/

Έχοντας σπουδάσει βιολί στο Ωδείο και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, το 1960 φεύγει για το Παρίσι, για να φοιτήσει στην Ecole des Beaux Arts, παίρνοντας αρχικά μαθήματα λιθογραφίας με υποτροφία του γαλλικού κράτους.

Τα έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας όπως το κέντρο Πομπιντού, και η γκαλερί Ιόλα και του δόθηκε η ευκαιρία να εικονογραφήσει ποίηση μεγάλων δημιουργών, όπως του Απολινέρ και του Αραγκόν

/

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μυθιστοριογράφου Αλμπέρ Καμί, ο Φασιανός ανέλαβε να φιλοτεχνήσει μια αφίσα, η οποία κοσμούσε την αίθουσα της υποδοχής στη γαλλική πρεσβεία. Στην αφίσα δεσπόζουν τα χρώματα της Γαλλίας και ένας ιππέας, σε έναν συμβολισμό της διάδοσης της γαλλικής γλώσσας, ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται η φράση του Καμί : «πατρίδα μου είναι η γαλλική γλώσσα».

 

www.tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *